Wat is de werking van resveratrol?

Delen op:


Volg ons op:

Wat doet resveratrol voor onze gezondheid?

resveratrol werkingWe weten dat rode wijn heel wat voordelen voor onze gezondheid kan betekenen wanneer we er niet mee overdrijven (omwille van het alcoholgehalte). Wel het merendeel van deze voordelen van rode wijn hebben te maken met de werking van resveratrol. Resveratrol is krachtige antioxidant die de gezondheid zal verbeteren op verschillende vlakken.

Wanneer we daadwerkelijk van de werking van resveratrol willen profiteren, dan is het natuurlijk niet aangeraden om die te halen uit rode wijn. We willen natuurlijk niet te maken hebben met een alcoholprobleem. Ook zal de alcohol bepaalde voordelen van de werking van resveratrol tegenwerken. Het is dus beter dat we voedingsmiddelen met resveratrol gaan eten. Of kiezen om een supplement te gebruiken met de stof, willen we toch profiteren van het gebruik ervan.

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een stof die we terugvinden in natuurlijke producten. De stof heeft een antioxidante werking en kunnen we vinden in pindanoten, bosbessen en in donkere druiven. Wanneer we de stof ten volle willen promoten dan moeten we de fruitsoorten helemaal eten. Want resveratrol heeft de neiging zich te nestelen in de schil of net onder de schil van deze voedingsmiddelen.

Gerelateerd:  Wat is de werking en wat zijn de eigenschappen van toverhazelaar?

De antioxidante werking richt zich vooral op onze bloedsomloop en het hart. Verder zien we ook dat we het cholesterol, onze hersenen en de bloedsuiker zullen aanpakken door resveratrol gebruik.

Op hormonaal vlak zien we een verbetering van het testosteron en mannen kunnen ook genieten van een betere erectie.

Werking van resveratrol

Preventie tegen kanker

Er zijn een groot aantal onderzoeken die een preventieve werking aantonen tegen kanker. Dit werd echter vooral getest bij dieren. We kunnen hier dus niet meteen uitsluitsel over geven bij mensen. Resveratrol bestrijdt kanker op verschillende manieren.

We zien dat de groei van kankercellen wordt tegengehouden. Daarbij kan de kanker zich minder snel of volledig niet verspreiden, verder in het lichaam. (1)

Resveratrol zal er ook voor zorgen dat de groei van de kankercellen bestreden wordt door zijn balancerend effect op onze hormonen en door de groei van kankercellen van binnenin te bestrijden.

Preventie tegen diabetes

We zien ook gunstige resultaten bij mensen met diabetes of bij mensen met een verhoogd risico op diabetes. Resveratrol heeft aangetoond de gevoeligheid voor insuline te verbeteren. Daarbij zien we ook dat het bepaalde enzymen gaat blokkeren die suiker kunnen omzetten in de schadelijke stof sorbitol.

Wanneer we teveel sorbitol opbouwen kan dit leiden tot ernstige schade van onze organen.Resveratrol zal dus bescherming bieden tegen schade die wordt aangericht door vrije radicalen. Dit komt door zijn antioxidante werking. Het zal er ook voor zorgen dat ontstekingen worden tegengegaan en zal een daling van de hoeveelheid ontstekingen doen ontstaan. Er wordt verder ook nog een eiwit aangemaakt die zal helpen de glucose op te nemen en te metaboliseren. Dat zorgt ervoor dat de bloedsuiker algemeen gaat dalen. (4)

Gerelateerd:  Erectieproblemen oplossen op natuurlijke wijze

Bloeddruk verlagen en hartproblemen vermijden

Omdat de stof zo’n krachtige antioxidante werking heeft zal het helpen om oxidatieve schade te bestrijden. We zien echter ook dat de bloedvaten wijder worden door stof te gebruiken. Dat zorgt voor een betere bloedsomloop waardoor ook de bloeddruk gaat dalen. (5)

De reden waarom de bloedvaten wijder worden heeft te maken met zijn verhoogde aanmaak van stikstof. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten ontspannen en heeft dus een verwijdend effect. (6)

Erectie verbeteren

glas wijn resveratrolWe zien ook als resultaat op de bloedvaten verwijdende werking dat de erectie zal verbeteren bij mannen. Het wordt soms aangeraden voor mannen om een glas rode wijn te drinken. Dat zou dan de seksuele prestatie verbeteren.

Wel deze werking is uiteindelijk te verklaren door de hoeveelheid resveratrol die we terugvinden in de rode wijn.

Hoewel alcohol in grotere hoeveelheden juist een omgekeerd effect heeft op onze bloedvaten is het niet meteen aan te raden om te rekenen op rode wijn om onze erectie te verbeteren. Voeding met resveratrol of een supplement is hier een betere optie.

Stopt de veroudering van de hersenen

Resveratrol heeft ook een gunstig effect op de veroudering van onze hersenen. We zien dat vooral de antioxidante en ontstekingsremmende werking van resveratrol hier grotendeels voor verantwoordelijk is.

Een bepaald eiwit zal in onze hersenen zorgen voor een soort plak. Deze plak ligt uiteindelijk aan de basis van de ontwikkeling van Alzheimer. We zien dat resveratrol deze vorming van de plak tegenwerkt.

Ook worden de cellen in onze hersenen beschermt tegen schade aangericht door vrije radicalen. (7)

Gerelateerd:  Werking en eigenschappen van gotu kola

Helpt tegen acne

Onderzoeken hebben aangetoond dat na 60 dagen de hoeveelheid acne op het gezicht met meer dan 60% ging afnemen. (8)

Testosteron verhogen

Resveratrol is één van de weinige natuurlijke stoffen die wetenschappelijk konden aantonen het testosteron te verhogen. Dat was echter het geval bij muizen. Het testosterongehalte in het bloed ging met meer dan 50% omhoog na 28 dagen. Dat is toch een duidelijke stijging van het testosterongehalte in slechts 4 weken.

Verbetert de concentratie

Doordat de stof ervoor zal zorgen dat we de bloedsomloop stimuleren. Op die manier zullen we ook de bloedtoevoer naar de hersenen stimuleren. Dit zorgt ervoor dat we de concentratie kunnen verhogen. Verder zal het geheugen ook beter functioneren en krijgen we een verbeterd cognitief functioneren.

Het spreekt voor zich dat we deze effecten ook niet kunnen bekomen door rode wijn te drinken. Omdat alcohol net deze effecten zal tegenwerken.

Resveratrol gebruiken

Resveratrol vinden we niet alleen terug in rode wijn. Het is algemeen afgeraden om onze hoeveelheid te halen uit rode wijn. Om een voorbeeld te geven. We moeten zo’n 200 glazen wijn drinken om dezelfde hoeveelheid resveratrol in te nemen als de hoeveelheid die we vinden in een supplement.

blauwe bessen resveratrolVerder vinden we de stof ook terug in :

  • Blauwe bessen
  • Pruimen
  • Veenbessen
  • Druiven
  • Granaatappel
  • Frambozen
  • Supplementen

Bijwerkingen

Net zoals bij elk product zijn er natuurlijk ook bijwerkingen verbonden aan het gebruik van resveratrol. Het wordt algemeen afgeraden voor zwangere vrouwen en kinderen.

Ook mensen die bloedverdunners medicatie nemen mogen dit supplement niet gebruiken omwille van de bloedverdunnende werking.

Delen op:


Volg ons op: