De Werking Van Schisandra Chinensis

Schisandra Chinensis

Delen op:


Volg ons op:

Schisandra Chinensis werking en gebruik

Schisandra Chinensis werkingSchisandra chinensis wordt gezien als een adaptogeen. Dat betekent dat het kruid de weerstand zal verhogen tegen stress en tegen ziektes. De plant zal daarbij ook de hoeveelheid energie verhogen en dus het fysiek en mentaal vermogen verbeteren.

De plant wordt gebruikt om de veroudering tegen te gaan en om de vitaliteit langer te laten aanhouden. We zien een balancerend effect op de bloedsuiker en bloeddruk. Verder wordt het immuunsysteem gestimuleerd en krijgen we een reinigend effect op de lever.

Schisandra Chinensis wordt gebruikt tegen :

 • Hoog cholesterol
 • Verkoudheid
 • Astma
 • Slaapproblemen
 • Aandoeningen aan het zenuwstelsel
 • Overmatig zweten
 • PMS (premenstrueel syndroom)
 • Diarree
 • Nachtzweten
 • Depressie
 • Overmatig urineren
 • Impotentie
 • Weinig sperma
 • Geheugenverlies
 • ADHD
 • Schizofrenie
 • Bipolaire stoornis
 • Aderverkalking
 • Hartproblemen
 • Laag libido

De meeste effecten zijn te verklaren door de krachtige antioxidanten in de plant en door zijn blokkerende effecten op stresshormonen cortisol. We zien ook een zeer gunstig effect op het hart en de bloedvaten.

Leverfunctie stimuleren

Schisandra Chinensis gebruikSchisandra chinensis kan helpen om de leverfunctie te verbeteren. We zien onder meer dat de plant ervoor gaat zorgen dat er heel wat ontgiftende enzymen worden aangemaakt door het kruid te gebruiken.

Het zal daardoor de vertering verbeteren en de mogelijkheid verhogen om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. De leverfunctie staat ook in verband met allerhande darmproblemen en biedt bescherming tegen infecties. Het zal daardoor ook het immuunsysteem verbeteren.

Verschillende onderzoeken konden aantonen dat schisandra in staat is om de lever te herstellen. Daarnaast zien we ook gunstige effecten bij maagzweren, hepatitis en andere spijsverteringsaandoeningen.

Verbetert het mentale vermogen

Eén van de oudste gebruiken van schisandra is om de energie te verhogen. Het werd vooral gebruikt door inheemse volkoren in Rusland die het kruid gebruikten om het uithoudingsvermogen van jagers te verbeteren wanneer ze lang van huis waren.

Het zou onder meer de concentratie verbeteren, het geheugen stimuleren en dus ook het uithoudingsvermogen verhogen.

Preventie tegen alzheimer

Schisandra stimuleert het geheugen. Onderzoekers vroegen zich daardoor af of het middel ook kan helpen tegen belangrijke aandoeningen van de hersenen. Alzheimer is een aandoening waarbij veroudering van de hersenen in een versnelde vorm optreedt.Onderzoeken werden verrichten naar deze verouderingsziekte van de hersenen door middel van schisandra.

Men stelde echter vast dat belangrijke lignanen in de plant in staat zijn om de hersenen te beschermen tegen alzheimer. Er zou ook een gunstig resultaat bekomen worden bij mensen die reeds lijden aan alzheimer. (1)

Hormonen in balans brengen

hormonen in balans brengenSchisandra wordt gezien als een adaptogeen. Dat betekent dat het kruid zal helpen om het lichaam te beschermen tegen stress. We krijgen onder meer een hogere weerstand tegen stress. Maar zullen ook minder last ervaren van de effecten die stress met zich meebrengt.

Onderzoek wees uit dat de werking van schisandra onder meer gaat inwerken op cortisol, testosteron, stikstof en prostaglandine.

De hoeveelheid stikstof werd in balans gebracht en de hoeveelheid het cortisol werd ook in balans gebracht. Hoewel de proefpersonen onder zware stress werden geplaatst. (2)

Deze balancerende werking op het cortisol heeft een aantal gunstige effecten. Een te hoog cortisol zorgt voor een reeks van problemen zoals een snellere veroudering, hartproblemen, diabetes en overgewicht.

Tijdens de menopauze

Door zijn stimulerende werking op het geheugen en de balancerende werking op de hormonen, kan dit kruid gebruikt worden tijdens de menopauze om een aantal belangrijke symptomen zoals angst, stress, slecht humeur en depressie te behandelen.

Er is ook nog een gunstig effect op de cardiovasculaire gezondheid en zal daarbij vrouwen tijdens en na de menopauze bescherming bieden tegen cardiovasculaire aandoeningen.

Betere nachtrust

Schisandra heeft niet alleen een gunstig effect op onze gemoedstoestand. Het kruid zal ook helpen bij mensen met slaapproblemen. Omdat de plant angst en stress gaat wegnemen kunnen we sneller ontspannen en dus makkelijker in slaap raken.

Impotentie

We kunnen schisandra ook gebruiken bij impotentie of een laag libido. Omdat de plant eerst en vooral de hormonen in balans zal helpen brengen krijgen we reeds een gunstig effect op het libido. Wanneer we ons beter voelen hebben we automatisch meer zin in seks.

Verder zien we ook dat de bloedverdunnende effecten kunnen helpen om de bloedsomloop te stimuleren. Dit zorgt voor een betere doorbloeding naar de penis toe. En zou bij mannen met impotentie kunnen helpen om een erectie te krijgen.

Bijwerkingen

Schisandra chinensis bijwerkingenSchisandra Chinensis wordt gezien als veilig maar kan toch een aantal bijwerkingen met zich meebrengen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagzuur, misselijkheid, verminderd hongergevoel en jeuk of irritatie.

Het wordt algemeen afgeraden om schisandra chinensis te gebruiken tijdens de zwangerschap. Het kan er namelijk voor zorgen dat de baarmoeder gaat samentrekken waardoor een abortus of miskraam kan ontstaan.

Ook is er onvoldoende informatie beschikbaar om na te gaan of het gebruik veilig is tijdens het geven van borstvoeding. Om die reden wordt het daarom ook beter vermeden tijdens het geven van borstvoeding.

Mensen met maagzweren dienen dit middel ook te weren omdat het de hoeveelheid maagzuur kan verhogen en daarmee de symptomen van maagzweren kan versterken.

Mensen met epilepsie worden ook aangeraden schisandra chinensis niet te gebruiken. Omdat de plant een stimulerend effect heeft op het zenuwstelsel en daardoor een epilepsie aanval kan uitlokken. Schisandra chinensis wordt gebruikt via supplementen.

Delen op:


Volg ons op: