Rozemarijn Etherische Olie Voordelen En Eigenschappen

rozemarijnolie

Delen op:


Volg ons op:

Rozemarijn is een kruid die zowel gebruikt wordt als specerij in de keuken, of als geneeskrachtig kruid. Om zijn geneeskrachtige werking optimaal te gebruiken wordt meestal rozemarijn etherische olie gebruikt. Deze olie is een zeer geconcentreerd extract van alle belangrijkste onderdelen van de plant. En hoewel dit ook kan gebruikt worden om te koken, wordt ze toch meestal gebruikt om hoofdzakelijk cosmetische redenen. Al kan ze door zijn krachtige antioxidante en ontstekingsremmende werking ook gebruikt worden om tal van andere aandoeningen te behandelen.

De prettig geurende olie is rijk aan gezonde eigenschappen en belangrijke voedingsstoffen en essentiële zuren. Het werd reed gebruikt bij de Grieken en bij de Romeinen, vooral dan omwille van zijn therapeutische werking. De belangrijkste gebruiken waren toen om te genezen en om te reinigen.

Rozemarijn etherische olie zal bijvoorbeeld ook de hersenen stimuleren en daarbij het geheugen en de mentale capaciteiten ondersteunen. Verder kan het gebruikt worden bij ademhalingsproblemen of spierpijn. En zal het de lever en de gal gaan stimuleren.

Haaruitval

Rozemarijn etherische olie wordt regelmatig gebruikt als een middel om haaruitval tegen te gaan of om de haren sneller te laten groeien. Dat komt door een reeks belangrijke eigenschappen die de plant met zich meebrengt.

Eerst en vooral heeft de rozemarijn etherische olie, krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Ze zal de zenuwcellen beschermen en daarnaast ook nog de bloedsomloop stimuleren.

De rozemarijn etherische olie zal de bloedsomloop verbeteren. Dat geeft als resultaat dat de haren beter gevoed kunnen worden. Indien de haren onvoldoende zuurstof en voeding toegediend krijgen, zullen ze sneller afsterven of brozer worden. Het verbeteren van de bloedsomloop zal het transporteren van deze voeding en zuurstof dus helpen stimuleren.

Gerelateerd:  Mandarijn Etherische Olie Werking En Gezondheidsvoordelen

Verder gebruikt men de rozemarijn etherische olie niet alleen tegen haaruitval. Het wordt ook gezien als een natuurlijk middel om het grijs worden van de haren tegen te gaan. Ook kan men het gebruiken tegen roos of schilfers. En tegen een jeukende hoofdhuid.

haaruitval rozemarijn essentiele olie

Er is een wetenschappelijk onderzoek die heeft kunnen aantonen dat de werking van de rozemarijn etherische olie even krachtig is als het geneesmiddel minoxidil, die wordt gegeven bij mensen die last hebben van extreme haaruitval. Deze resultaten waren zeer indrukwekkend te noemen. Ook ging rozemarijnolie krachtiger de jeuk op de hoofdhuid gaan bestrijden. (onderzoek)

Een ander onderzoek kon ook aantonen dat wanneer de haaruitval wordt veroorzaakt door testosteron of dihydrotestosteron (DHT) wat bij mannen hoofdzakelijk de oorzaak is voor kaalheid, de rozemarijnolie zeer krachtig kon zijn in het stimuleren van de haargroei. (studie)Roos of schilfers

Roos of schilfers zijn eigenlijk dode huidcellen die blijven liggen op de hoofdhuid. De rozemarijnolie zal helpen om de huid gehydrateerd te houden. En de hoofdhuid voeden, wat op zijn beurt zal leiden tot het effectief verwijderen van roos.

Grijs haar bestrijden

Doordat de eigenschappen van de plant ervoor zorgen dat de haren donker worden, kunnen we het grijs worden van de haren tegengaan. Het is ook een natuurlijke manier om het haar enkele tinten donkerder te maken, ook al hebben we nog geen last van grijs wordende haren.

Geheugen verbeteren

Rozemarijn etherische olie heeft een stimulerende werking op het geheugen en op de concentratie. De geest wordt duidelijk scherper wanneer we rozemarijnolie gebruiken. De reden daarvoor dient men hoofdzakelijk te zoeken in het verbeterend effect op de bloedsomloop. Die toelaat om meer bloed naar de hersenen te laten vloeien.

Gerelateerd:  Wat Zijn De Voordelen Van Cederhout Olie Voor Onze Gezondheid?

Maar het is echter niet alleen het geheugen die er beter van wordt. Men krijgt ook een betere bescherming tegen mentale ziekten en tegen stress. Want men ziet een duidelijke verbetering van de gemoedstoestand en het uitblijven van tekenen als vermoeidheid. (bron)

Immuunsysteem versterken

Een ander belangrijk voordeel van rozemarijnolie is het versterken van het immuunsysteem. Dit hebben we dan weer vooral te danken aan de hoge hoeveelheid antioxidanten die zich in de rozemarijn etherische olie bevinden. We kunnen ze gebruiken tegen infecties en ziektes.

Men kon ook vaststellen dat het inademen van de rozemarijnolie, het cortisol doet dalen. Dat zal helpen om de activiteit van vrije radicalen in het lichaam te doen afnemen. Men heeft ook sterke aanwijzingen dat rozemarijnolie kan gebruikt worden ter preventie van kanker en hartziekten. (studie)

Ademhalingsproblemen

Mensen die last hebben van allergieën of verkoudheden kunnen ook gunstige effecten bekomen door rozemarijnolie te gaan gebruiken. De geur zal er namelijk voor zorgen dat we bijvoorbeeld keelpijn, koorts, griep en allergieën kunnen bestrijden. Het wordt gezien als een antiseptisch middel en een antispasmisch middel en wordt gebruikt tegen astma. (bron)

Rozemarijnolie als Pijnstiller

Wat de meesten echter niet weten is dat we de rozemarijn etherische olie ook als pijnstiller kunnen gebruiken. Het kan gebruikt worden om hoofdpijn te behandelen en om spierpijn te verzachten. Maar kan op soortgelijke manier ook ingezet worden tegen artrose en reuma.

Door de plaats van de pijn in te masseren met rozemarijnolie kunnen we profiteren van het ontstekingsremmend effect. Verder zal dit ook de bloedsomloop stimuleren en de pijn op die manier gaan verzachten.

Gerelateerd:  Ylang Ylang Etherische Olie En Zijn Eigenschappen Voor De Gezondheid

We kunnen het toevoegen aan een massageolie of toevoegen aan ons bad. Het zal op zijn beurt krampen, pijn, spasmen en stijve spieren helpen bestrijden.

rozemarijn etherische olie

Gezonde tanden en tandvlees

Door zijn antibacteriële werking kunnen we het gebruiken tegen een slechte adem en tegen problemen als tandplak of gevoelig tandvlees. Door de desinfecterende werking zal het een ideaal middel zijn om te gebruiken als mondwater. En op die manier de tanden en het tandvlees, alsook de adem, gezond en fris houden.

Rozemarijn etherische olie voor de huid

Voor onze huid hebben we heel wat voordeel bij het gebruiken van rozemarijnolie. o zullen we eerst en vooral de veroudering van de huid tegengaan. Doordat ze ervoor zal zorgen dat rimpels verdwijnen. Dit komt grotendeels door zijn krachtige antioxidante werking. Die zullen vrije radicalen in de huidcellen bestrijden, die op hun beurt de huid kunnen aantasten en sneller laten verouderen. (bron)

Dit kan net zo goed ingezet worden tegen acne. Omdat het de lever zal stimuleren kunnen er meer afvalstoffen afgevoerd worden via de lever. Dit zorgt reeds voor een vermindering van de vorming van acne op de huid. Maar ook omwille van zijn ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Om die reden zal acne zich minder vlug kunnen manifesteren op onze huid.

We zien ditzelfde principe aan het werk bij eczeem of psoriasis. Wanneer de huid door middel van ontstekingen voortdurend te maken krijgt met rode vlekken of wanneer de bovenste huidlaag gaat afvallen, zal de rozemarijn etherische olie helpen deze ontstekingen te bestrijden.

Rozemarijnolie kopen

rozemarijn etherische olie kopen

Rozemarijn etherische olie kunnen we vinden in de betere biowinkels of natuurwinkels. We kunnen ze echter ook bestellen via internet voor € 9.82

Delen op:


Volg ons op: