De Voordelen Van Oregano Olie

oregano olie

Delen op:


Volg ons op:

Hoewel oregano vooral bekend is van pastagerechten en pizza, toch kunnen we dit kruid gebruiken voor heel wat andere zaken. Zo wordt er essentiële oregano olie gemaakt. En die heft maar liefst een honderd keer sterkere werking dan het kruid zelf.

Wat is oregano olie?

Oregano olie is de vloeistof die vrijkomt door het destilleren van de bladeren van de plant. De vloeistof wordt uit de bladeren gehaald door middel van stoom. De plant levert slechts 2% olie, dat betekent dat we reeds 2 kg nodig hebben om slechts 20 ml te verkrijgen. Maar dat betekent ook dat we een zeer geconcentreerde hoeveelheid aan werkzame stoffen zullen verkrijgen. En dat is dan ook de reden waarom we dit voor heel wat gezondheidsproblemen kunnen gebruiken.

oregano

Verschillende soorten

Hoewel we het vooral hebben over oregano olie. Toch zijn er verschillende soorten. Zo is er een Griekse, Mexicaanse en Italiaanse soort.

Griekse oregano wordt over het algemeen gebruikt bij het maken ervan. De botanische naam luidt Origanum vulgare. De Italiaanse soort heeft een iets zoetere smaak en heet Origanum majorana. De Mexicaanse soort behoort eigenlijk tot een totaal andere familie en heet Lippia graveolens.

Antibacteriële werking

Dit is misschien wel het meest krachtige effect. We kunnen bacteriën en microben bestrijden door de actieve stof die we terugvinden in de plant. Het gaat om de stof carvacrol.

Gerelateerd:  Cipres Etherische Olie Werking En Voordelen Voor Onze Gezondheid

Er zijn onderzoeken die aantonen dat die bijna even krachtig werkt als medicijnen (antibiotica). Het verschil was zeer klein. Al moeten we daar wel bij melden dat deze onderzoeken gedaan zijn bij dieren en niet bij mensen. We kunnen dus niet met zekerheid stellen dat deze effecten ook bij mensen zullen worden bekomen.

Antioxidante activiteit

De antioxidante activiteit van oregano olie is een stuk krachtiger dan andere oliën. Wanneer we 100 gram blauwe bessen zouden eten, kunnen we hetzelfde effect bekomen door slechts 1 druppel te gaan gebruiken.

Dat zal onder meer helpen om vrije radicalen te bestrijden. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan gezonde cellen. De antioxidanten zullen vrije radicalen uiteindelijk gaan neutraliseren. Waardoor ze geen verdere schade aan het lichaam kunnen toebrengen. Vrije radicalen worden in verband gebracht met chronische ziektes zoals kanker, diabetes en alzheimer. En omdat we ons niet kunnen vrijwaren van vrije radicalen, die zijn overal in alles wat we innemen of inademen, is het belangrijk dat we krachtige antioxidanten kunnen gebruiken die deze giftige mechanismen kunnen blokkeren.

Wormen en parasieten ontmantelen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat we oregano olie kunnen gebruiken in de strijd tegen wormen en parasieten.Onder meer de rode vogelmijt of bloedluis kan worden bestreden met deze olie. De effecten zijn zelfs lang na de behandeling nog steeds zichtbaar. Tot wel 2 weken na de behandeling. Hoewel deze mijten vooral voorkomen bij vogels en kippen. Toch kunnen ze ook voorkomen bij vogels die we thuis in volières houden. En daarbij overgebracht worden op katten en honden. Om daarna ook in contact te komen met mensen. De mijten veroorzaken jeuk en uitslag op het lichaam. (1)

Gerelateerd:  Wat Zijn De Voordelen Van Cederhout Olie Voor Onze Gezondheid?

Teken kunnen ook worden bestreden door oregano olie te gaan gebruiken. We zien dat vooral carvacrol hiervoor verantwoordelijk is. Na slechts 6 uur kunnen teken worden gedood door hiervan gebruik te maken.

De ziekte van lyme wordt veroorzaakt door een teek, en hoewel verschillende soorten teken kunnen worden behandeld door oregano olie te gaan gebruiken. Toch is er geen enkel bewijs dat we oregano olie kunnen gebruiken bij ziekte van lyme.

Muggen weren

Oregano olie kan ook gebruikt worden om muggen te weren uit onze slaapkamer. Niets is lastiger dan tijdens een warme zomernacht voortdurend het geluid van muggen te horen. Maar de beten kunnen ook problemen opleveren. Zo ontstaat er jeuk en irritatie. Door oregano olie te gebruiken op ons hoofdkussen en of de slaapkamer een oregano geurtje te geven zullen we muggen kunnen op afstand houden.

Wanneer we te maken krijgen met muggenbeten kan oregano olie ook heel snel verlossing bieden. Het is niet aangeraden om de stof zuiver te gaan gebruiken omdat dit kan zorgen voor een branderig gevoel. Om die reden voegen we beter een dragerolie toe zoals olijfolie.

Candida bestrijden

candida

Oregano olie heeft een schimmelwerende werking. Eén van de meest krachtige natuurlijke manieren om candida te bestrijden, kan gedaan worden met oregano olie.

Een wetenschappelijk onderzoek heeft kunnen aantonen dat zowel de groei van candida schimmels als de activiteit van de infectie, krachtiger kan worden bestreden dan medicijnen die hiervoor worden gebruikt. (studie)

Blaasontsteking

De antibacteriële werking van het middel kan gebruikt worden bij ongeveer 95% van de blaasontstekingen. Wanneer de blaasontsteking wordt veroorzaakt de E. coli bacterie dan kunnen we de bacteriën doden door oregano olie te gebruiken.

Gerelateerd:  Rozemarijn Etherische Olie Voordelen En Eigenschappen

We kunnen het inwendig gebruiken door een glas water te drinken met 2 a 3 druppels van oregano olie. Of we kunnen het toevoegen aan ons bad en dan 45 minuten in lauw water een bad nemen.

Herpes en koortsblaren

herpes oregano olie

Herpes en koortsblaren kunnen worden behandeld door oregano olie te gaan gebruiken. Carvacrol heeft een antivirale werking op het lichaam en kan daarom in combinatie met de ontstekingsremmende werking en antibacteriële functie, helpen om koortsblaren te behandelen en de pijn en irritatie die wordt veroorzaakt door de gebarsten blaasjes, te verzachten.

Huidproblemen

Verschillende problemen met de huid kunnen worden behandeld door oregano olie te gebruiken. Eczeem, psoriasis en acne kan worden opgelost, weer dankzij de werkzame stof carvacrol. We gebruiken hiervoor beter ook een dragerolie zoals olijfolie. Want wanneer we de stof rechtstreeks op een wonde gaan aanbrengen kan een branderig gevoel ontstaan. Dit kan vooral bij kinderen heel pijnlijk zijn.

Oregano olie kopen

We kunnen oregano olie online bestellen voor € 10.39.

Delen op:


Volg ons op: