Wat is de Werking van Dong Quai?

dong quai

Delen op:


Volg ons op:

Wat is de Werking van Dong Quai?

Dong Quai wordt gezien als een ideaal middel tijdens de menopauze. Ook tijdens de menstruatie kan dong quai ons helpen om pijnlijke symptomen te verzachten. Dong quai is een kruid uit de Chinese geneeskunde. Het wordt reeds meer dan 2.000 jaar gebruikt voor het behandelen van talloze aandoeningen. Dat gaat van hartproblemen, longproblemen, leveraandoeningen tot hormonale problemen zoals onvruchtbaarheid.

Hormonenbalans

De plant staat bekend om het oestrogeen in balans te brengen. Dit is meteen ook de hoofdreden waarom dit vaak wordt gebruikt tijdens de menopauze. Wanneer onze oestrogeenwaarden verlagen of gaan schommelen zal dong quai deze aanpassingen helpen in balans brengen. Waardoor we minder last krijgen van problemen tijdens de menopauze.

Dit is ook van toepassing voor droogheid van de vagina. Dong quai bevat de eigenschappen om de vagina op een natuurlijke manier te bevochtigen. Dit heeft meteen een grote invloed op de seksualiteit bij vrouwen tijdens de overgang.

PMS

verbeterde gemoedstoestand vrouwenPremenstrueel syndoom of PMS gaat gepaard met heel wat problemen. De meeste vrouwen krijgen er ooit wel eens mee te maken. Sommigen hebben daar zelfs elke keer last van. Dong Quai heeft aangetoond effectief te zijn in het regelen van de gemoedstoestand. Dit komt doordat het de neurotransmitters gaat stimuleren om meer serotonine en dopamine vrij te geven.

Maar ook krampen, spasmen en vermoeidheid tijdens en na de menstruatie kunnen worden behandeld met deze middelen.

Gerelateerd:  Wat is de werking van zilverkaars?

Vrouwen die last hebben van een onregelmatige menstruatiecyclus kunnen hier ook baat bij hebben. Doordat deze vaak wordt veroorzaakt door een schommeling in het oestrogeen. De werking van dong quai zal deze schommelingen opvangen en de menstruatie regelmatig doen terugkeren op hetzelfde moment.

Hartproblemen

De eigenschappen en de werking van dong quai specificeert zich zeker niet alleen op het regelen van de vrouwelijke hormonen. Ook mensen met een te hoge bloeddruk kunnen profiteren van de gunstige effecten van deze plant.

dong quai werkingZo heeft men kunnen aantonen in verscheidene onderzoeken dat dong quai de bloeddruk helpt verlagen. Ook hartritmestoornissen zouden kunnen worden verholpen.

Daarnaast bevat het kruid ook bloedverdunnende capaciteiten. Het zal de bloedvaten reinigen door zijn antioxidante eigenschappen. Waarmee het risico op aderverkalking en hartaanvallen kleiner wordt. Deze bloedverdunnende werking zou ook voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de daling van de bloeddruk. Wanneer de bloedsomloop wordt verbeterd vindt het bloed minder weerstand en zal het hart om minder hard moeten pompen om het bloed doorheen de bloedvaten te kunnen transporteren.

Depressie

Depressie is vaak een gevolg van lage serotonine en gaat dan ook gepaard met stemmingswisselingen of een ongunstige gemoedstoestand. De serotonine verhogende werking van de plant zal de gemoedstoestand opkrikken en kan hierbij helpen om symptomen van depressie te verzachten. De aandoening kan echter ook een gevolg zijn van het steeds dalend of schommelend oestrogeengehalte bij vrouwen.Doordat de plant de hoeveelheid oestrogeen gaat helpen herstellen zou ook hiervoor een gunstig resultaat kunnen bereikt worden.

Bloedsomloop stimuleren

De reinigende werking op de plak die zich opstapelt aan de wanden van de bloedvaten zorgt ervoor dat het bloed makkelijker kan circuleren. Dat zorgt ervoor dat meer zuurstof naar de organen kan worden getransporteerd waardoor symptomen als vermoeidheid en hoofdpijn verlicht worden.

Gerelateerd:  Fenegriek Werking en Bijwerkingen

Borstgroei stimuleren bij vrouwen

dong quai borstgroei stimulerenDe oestrogeen gerelateerde werking in het lichaam kan helpen bij de borstgroei. Met dong quai kunnen we de borsten groter maken op een natuurlijke manier. Doordat het borstweefsel gevoeliger gaat worden voor oestrogeen en daarmee de cellen doet uitzetten in het weefsel. Het wordt gezien als één van de meest effectieve natuurlijke manieren om de boezen groter te maken.

Vroegtijdig klaarkomen

Hoewel de meeste effecten van dong quai te maken hebben met het verbeteren van de vrouwelijke hormonenbalans. Toch zijn er ook gunstige effecten voor mannen. Zo kunnen mannen die last hebben van vroegtijdig klaarkomen. Enorm veel baat hebben bij het gebruik van deze kruiden. Hier zien we ook dat de boosdoener vaak een te hoog DHT of dihydrotestosterongehalte is. Door deze afgeleide hormonen van het testosteron te verminderen kunnen we te snel klaarkomen vermijden.

Tijdens de menopauze

Doordat de plant licht oestrogene effecten zal veroorzaken in het lichaam kan het uitermate geschikt zijn voor vrouwen tijdens de menopauze. Het zal een groot deel van de symptomen tijdens de menopauze kunnen helpen vermijden. De belangrijkste zijn zeker de opvliegers. Die ontstaan door de schommelingen in het oestrogeen. Deze schommelingen kunnen worden opgevangen door de werking van dong quai. Ook zien we een verbeterde gemoedstoestand bij het gebruik van deze kruiden tijdens de menopauze.

Verder ervaren vrouwen voor, tijdens en na de overgang een verbeterd seksueel verlangen en ervaren ook meer plezier tijdens het vrijen. Dit komt dan vooral doordat sommige ongunstige symptomen zoals een droge vagina en pijn tijdens het vrijen ook kunnen worden vermeden door dong quai te gebruiken.

Opgelet voor mannen

Hoewel Dong Quai een verhoging van het vrije testosteron kan helpen verwezenlijken. Toch mogen we dit kruid niet gaan gebruiken om het testosteron te verhogen. Wanneer we meer spiermassa willen opbouwen hebben we ook DHT of dihydrotestosteron nodig. De testosteronverhogende werking komt er als gevolg van de daling van het DHT of dihydrotestosteron. En dat afgeleide hormoon zal ook helpen bij de aanmaak van spiermassa.

Gerelateerd:  Wat is het verschil tussen PMS en PMDD?

Wie mag dong quai niet gebruikendong quai bijwerkingen

  • Vrouwen met borstkanker
  • Tijdens de zwangerschap
  • Tijdens het geven van borstvoeding
  • Bij prostaatkanker
  • Vrouwen met andere hormoongerelateerde kanker (baarmoeder, eierstokken)

Dong Quai Bijwerkingen

Doordat het kruid de werking van oestrogeen gaat nabootsen kan dit voor problemen zorgen bij vrouwen die hormoon gerelateerde kankers hebben. Om die reden is het niet aangeraden voor deze vrouwen. Wanneer er een hoger risico op borstkanker heerst kan men dit kruid ook niet gebruiken.

Het wordt ook gezien als een kruid voor vrouwen. Het kan bij mannen borstvorming veroorzaken.

Daarnaast kan het de interactie aangaan met bloedverdunnende medicatie. Mensen die medicatie nemen tegen deze problemen mogen dit supplement niet gebruiken.

Delen op:


Volg ons op: