Werking en eigenschappen van gotu kola

gotu kola

Delen op:


Volg ons op:

Werking van gotu kola

Gotu kola is een plant die van nature voorkomt in Indië, Japan, China en Indonesië. De plant behoort tot dezelfde familie als de peterselie en heeft geen smaak of geur. Ze komt vooral voor in plaats in en rond het water. Ze heeft kleine groene bladeren die de vorm hebben van een waaier. De bloemen kunnen wit, paars of roze van kleur zijn. Het zijn vooral de bladeren en de stengel van de gotu kola plant die wordt gebruikt om zijn geneeskrachtige werking.

Gebruik van gotu kola

gotu kola werkingGotu kola ofwel centella asiatica wordt gebruikt in de ayurvedische geneeskunde om wonden te genezen, de psyche te versterken, en om huidproblemen te vermijden waaronder psoriasis.

Het wordt echter ook vaak gebruikt tegen ademhalingsproblemen of aandoeningen van de luchtwegen. Verkoudheden en griep worden er daarom ook regelmatig mee behandeld. Er is zelfs een mythe van een Chinese kruidendokter die maar liefst 200 jaar heeft geleegd met behulp van gotu kola.

Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals syfilis en hepatitis werden er ook reeds mee behandeld. Verder werd de hulp van gotu kola ingeroepen voor maagzweren, vermoeidheid, epilepsie, diarree, koorts en astma.

Werking

Verbeterde werking van de hersenen

Gotu kola wordt in alle landen in Azië waar het gebruikt wordt gezien als een verjongingskruid. Doordat de plant de bloedsomloop en een verhoogde toevoer van zuurstof naar de hersenen gaat mogelijk maken krijgen we een betere werking van de hersencellen.

Gerelateerd:  Wat is de werking van resveratrol?

Dat mechanisme heeft grote voordelen voor ons geheugen en zou er ook voor zorgen dat onze intellectuele capaciteiten gaan toenemen. Maar niet alleen de intellectuele capaciteiten nemen toe, ook onze mentale eigenschappen verbeteren. Waardoor we een betere concentratie kunnen waarnemen door de plant te gebruiken. Het wordt makkelijker om te studeren en zou daarom ook helpen bij kinderen met ADHD of andere aandachtsstoornissen.

Tegen angst

gotu kola gebruikHoewel het echte mechanisme achter deze werking nog duidelijk moet achterhaald worden, toch kon men vaststellen dat de extracten van de plant een gunstig effect hebben bij mensen die last hebben van angst. Angst kan zich manifesteren in heel wat verschillende aandoeningen. Waaronder paniek, stress, overmatig zorgen maken, mensenschuwheid. Men kon vaststellen dat deze aandoeningen gingen verbeteren wanneer het extract gebruikt werd.

Bloeddruk verlagen

Er werd vroeger reeds beweerd dat gotu kola een gunstig effect heeft op het hart. Echter kon men dat wetenschappelijk niet ondersteunen en werd er daarom vaak aan de werking getwijfeld.

Men kan nu inderdaad via wetenschappelijke onderzoeken vaststellen dat de plant kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Dit gebeurt door de bloedvaten te ontspannen en daarmee de bloedsomloop te verbeteren. Dat verlaagt de bloeddruk en inderdaad ook de kans op hartproblemen.

Libido verhogen

Er zijn indicaties dat de plant kan helpen om het libido te verhogen. De plant geeft ons extra energie. Dat zou er grotendeels voor zorgen dat het libido hoger wordt. Ook zou de gunstige werking tegen angst en stress hier een grote rol in spelen.In de Chinese geneeskunde ging men er reeds vroeger van uit dat gotu kola kon helpen om de relatie nieuw leven in te blazen.

Gerelateerd:  Wat is het verschil tussen PMS en PMDD?

Bloedsomloop verbeteren

We hebben het reeds gehad over de bloeddruk verlagende effecten van de plant. Dit heeft dus ook een gunstig effect op de bloedsomloop. Gotu kola zal ervoor zorgen dat de bloedvaten wijder worden waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt.

Er zou ook een beschermend effect zijn tegen aderverkalking

Energie verhogen

gotu kola kopenDe toename aan energie is door verschillende mechanismen te verklaren. Het staat daarom ook niet vast welke werking van gotu kola nu daadwerkelijk verantwoordelijk is.

We zien het dalend effect op stress. Wat ervoor zorgt dat we minder vermoeid zullen worden. Maar we zien ook de verbeterde bloedsomloop. Wat als resultaat heeft dat er meer zuurstof naar onze organen zal worden gestuurd. De combinatie van deze twee effecten zorgt voor het toenemend effect op de energie.

Reinigt het lichaam

Gotu kola werd in de ayurveda gebruikt als een vochtafdrijvend middel en werd daarom gebruikt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarbij zien we ook dat zout en overtollig vocht uit het lichaam wordt gehaald.

Dit effect zal de spanning op de nieren verminderen en daarbij ook de werking van de nieren stimuleren. Waardoor de balans tussen de verschillende vloeistoffen in het lichaam kan hersteld worden.

Slapeloosheid behandelen

Gotu kola kan worden gebruikt als een alternatieve behandeling tegen slapeloosheid. Hoewel de plant de energie zal laten toenemen, toch kunnen we stellen dat personen die te maken hebben met slapeloosheid, beter kunnen slapen door gebruik te maken van de gotu kola extracten. De verklaring zou vooral te zoeken zijn bij de stressverlagende en ontspannende effecten van de plant. Die ervoor zorgen dat we ons minder bewust of onbewust zorgen maken en daardoor ons makkelijker in staat stellen om de slaap te vatten.

Gerelateerd:  Valeriaan Werking Voordelen & Bijwerkingen

Spirituele effecten

Gotu kola wordt gebruikt door yogi’s en monniken omwille van zijn spirituele effecten. Het kruid wordt vaak gebruikt om diepere meditaties te kunnen uitvoeren en daarbij een betere balans tussen de rechterhelft en de linkerhelft van de hersenen te krijgen. Dat zou op zich zorgen voor een hoger bewustzijn en daarbij de spirituele capaciteiten verbeteren.

Bijwerkingen

gotu kola bijwerkingenHoewel men niet zeker weet of de effecten op de lange termijn schadelijk zijn. Toch zijn er indicaties dat langdurig gebruik schadelijk kan zijn voor de lever (gebruik langer dan 1 jaar). Het is daarom aangeraden dat we het supplement niet langer dan 6 weken gebruiken. En daarna 2 weken niks gebruiken. Om de plant daarna terug te gebruiken.

Andere bijwerkingen die kunnen optreden bij vooral hoge dosissen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en maagproblemen.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116297/

Delen op:


Volg ons op: