Chanca Piedra Voordelen En Bijwerkingen

chanca piedra

Delen op:


Volg ons op:

Heel wat mensen gebruiken chanca piedra bij problemen met de spijsvertering. Ook om de gezondheid van de nieren te verbeteren is chanca piedra een zeer gunstig kruid. Maar er zijn echter nog talloze andere voordelen verbonden aan het gebruik van deze plant. Dit gaan we nu even verder bekijken.

Chanca Piedra

Chanca Piedra is een tropische plant waarvan de wetenschappelijke naam Phyllanthus niruri genoemd wordt. We vinden ze terug in Zuid Amerika, om nauwkeuriger te zijn, in de Amazone. Het kan echter ook langs de kust in Zuid Amerika worden gevonden.

Reeds gedurende duizenden jaren wordt deze plant gebruikt door de inheemse bevolking, als natuurlijk geneesmiddel. De plant kan op zijn geheel worden gebruikt voor verschillende problemen te behandelen.

Er zijn een groot aantal werkzame stoffen in deze plant aanwezig die belangrijke effecten op het lichaam kunnen teweegbrengen. Wanneer we een veilige dosis gebruiken, dan hoeven we ook niet te vrezen voor eventuele bijwerkingen.

Werking van Chanca Piedra

chanca piedra werking

Chanca Piedra zal zowel de nieren als de lever gaan stimuleren. We zien een verhoogde afgifte van gal, wat ervoor zal zorgen dat de spijsvertering verbeterd wordt. Dit zal er ook automatisch voor zorgen dat we meer voedingsstoffen uit onze voeding kunnen opnemen. En zal op die manier ook mogelijke voedingstekorten kunnen helpen vermijden.

Nierfunctie stimuleren

De stimulerende werking op de nieren verlaagt de kans op infecties en irritatie. Ook zien we een beschermende werking tegen nierstenen. In de volksmond wordt chanca piedra namelijk steenbreker genoemd. En deze naam heeft de plant niet voor niets. Al kunnen we niet meteen bewijs vinden dat we dit kruid daadwerkelijk kunnen gebruiken om nierstenen te breken. Chanca piedra zal er wel voor zorgen dat we ze makkelijker kunnen uit plassen. En zal de vorming van nieuwe nierstenen helpen vermijden doordat we de nierfunctie stimuleren. (studie)

Gerelateerd:  Wat Is De Werking Van Mariadistel?

Galstenen

Omdat chanca piedra de werking van het spijsverteringsstelsel gaat stimuleren, vooral dan door meer gal af te scheiden, hebben we een lager risico op de vorming van galstenen. De galblaas kan eigenlijk worden vergeleken met een kleine peer. Wanneer de lever gal aanmaakt, wordt daarin opgeslagen. Dat is dan vooral water en verschillende zouten, alsook een kleurstof in combinatie met cholesterol en vetten.

Tussen de 30 en 60 jaar hebben we daar het grootste risico op, we zien dat vrouwen daar vaker mee te maken krijgen dan mannen. Naarmate we ouder worden zal het risico op galstenen stijgen. De oorzaak van galstenen staat nog steeds niet vast. Wel hebben mensen met een zeer ongezond dieet bestaande uit fastfood een groter risico. Ook mensen met overgewicht, diabetes of een slecht functionerende schildklier lopen een groter risico op de ontwikkeling van deze stenen.

Wanneer er voldoende gal wordt geproduceerd in de lever is het risico op galstenen een stuk lager. Dat kunnen we dus stimuleren door chanca piedra te gebruiken. Verder zijn drugs, alcohol en medicijnen beter te vermijden. Omdat ze in de lever moeten worden verteerd en daardoor de galproductie kunnen beïnvloeden of de samenstelling van de sappen die in de gal terecht komen kunnen veranderen.Leverfunctie stimuleren

Chanca piedra wordt ook gebruikt om de leverfunctie te stimuleren. Het zal de lever onder meer beschermen tegen gifstoffen en tegen leverschade. De lever is één van de 2 organen, naast de nieren, die een grote hoeveelheid gifstoffen moeten verwerken. Het spreekt voor zich dat daar dus heel veel kans op oxidatieve schade plaatsvindt. Chanca Piedra zal dit gegeven doen afnemen waardoor er ook minder ontstekingen en oxidatieve schade zal plaatsvinden in de lever.

Gerelateerd:  Werking van Avena Sativa

Hepatitis B

De leverfunctie stimuleren is niet het enige gunstige aspect van dit kruid. We zien ook dat we met chanca piedra op een natuurlijke manier de schadelijke effecten van hepatitis B kunnen omkeren. Ongeveer 0.3% van de bevolking leidt aan hepatitis B, en hoewel dit misschien niet zo een groot nummer is, is het toch belangrijk dat we voor deze mensen een geschikte oplossing vinden. (bron)

Onderzoekers gaan er echter ook vanuit dat we chanca piedra ook kunnen gebruiken bij hepatitis C.

Bloeddruk en bloedsuiker

Chanca piedra heeft aangetoond zowel te helpen bij een hoge bloeddruk als bij een hoge bloedsuiker. De werking achter deze eigenschappen, zijn de krachtige antioxidanten die we terugvinden in de plant. Die zal zowel de bloeddruk als de bloedsuiker helpen in balans brengen.

Chanca piedra dosering

De dosis is belangrijk omdat we niet te maken willen krijgen met potentiële bijwerkingen. En die zijn er zeker wanneer hoge hoeveelheden worden gebruikt.

Een aanbevolen dosis is 1.200 mg per dag. Het best wordt deze dosis gesplitst in 2 of 3 keer. Dat betekent 600 mg x 600 mg of 400 mg x 400 mg x 400 mg.

Ook is het niet aan te raden om chanca piedra langer dan 6 weken aan één stuk te gebruiken. Tenzij we natuurlijk nierstenen of galstenen willen behandelen met het kruid. Dan kunnen we gerust het supplement tot 12 weken lang gebruiken.

Bijwerkingen chanca piedra

Omdat de plant de bloedsamenstelling zal veranderen, meer bepaald het bloed zal verdunnen, dienen we op te passen met bloedingen. In combinatie met bloedverdunners mag chanca piedra dus niet gebruikt worden.

Gerelateerd:  Nieren reinigen met natuurlijke middelen

Langdurig gebruik van deze plant verhoogt het risico op diabetes. Tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding mag chanca piedra supplement niet gebruikt worden.

 

Delen op:


Volg ons op: