Werking van Morus Alba of Witte Moerbei

morus alba witte moerbei

Delen op:


Volg ons op:

Voordelen en werking van Morus Alba (Witte Moerbei)

De witte moerbei is een vrucht die afkomstig is van de morus alba boom. We vinden deze boom in verschillende delen ter wereld. Echter worden ze vaak onderschat omdat weinig mensen weten wat voor eigenschappen de vrucht allemaal met zich meebrengt en wat dat kan betekenen voor onze gezondheid.

Eerst en vooral hebben we de uitzonderlijk hoge voedingswaarde die deze vrucht met zich meebrengt. Witte moerbei bevat talrijke vitamines B, vitamine C, vitamine K, ijzer, vezels, eiwitten, fosfor, magnesium en kalium. De combinatie van deze voedingstoffen zal een sterk effect hebben op onze stofwisseling. We zullen er namelijk zowel het metabolisme voor suikers, vetten en eiwitten mee kunnen versnellen.

Waarvoor worden witte moerbeien gebruikt?

 • Verkoudheden
 • Hoog cholesterol
 • Diabetes
 • Als preventie tegen diabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Astma
 • Constipatie
 • Duizeligheid
 • Piepende oren
 • Haaruitval
 • Grijs worden van de haren
 • Pijnlijke gewrichten
 • Reuma
 • Artrose

werking witte moerbeien

Krachtige antioxidanten

De plant en de vrucht ervan de witte moerbei bevat enorme hoeveelheden anti-oxidanten. Die kunnen helpen om eventuele schade van vrije radicalen stop te zetten.

De witte moerbei bevat één belangrijk antioxidant die vooral verantwoordelijk is om de veroudering tegen te gaan. Dit antioxidant heet resveratrol. Resveratrol is een polyfenole flavonoïde en wordt vooral gevonden in rode druiven. De kracht van deze antioxidanten kan onder meer helpen tegen kanker en in de behandeling tegen kanker.

Bloeddruk verlagend

De witte moerbei heeft een krachtig effect op de bloeddruk. Daarmee zullen we de vorming van bloedklonters tegenwerken en bescherming krijgen tegen beroertes en hartziekten kunnen vermijden. Het is hier ook vooral het antioxidant resveratrol die hiervoor verantwoordelijk is.

We zien een betere bloedcirculatie en daarmee een verlagend effect op de bloeddruk. Verder zal het totale cholesterol ook dalen wanneer we deze vrucht toevoegen aan ons dieet.

Ontstekingsremmend

De witte moerbei heeft krachtige ontstekingsremmende stoffen die kunnen helpen bij mensen met reuma, artrose en fibromyalgie.

Brengt de bloedsuiker in balans

Door de witte moerbei regelmatig te gebruiken kunnen we de bloedsuiker helpen in balans brengen en daarmee de kans op diabetes sterk doen afnemen. Dit zou onder meer door de antioxidanten en door de hoeveelheid vezels zijn. Maar men vermoed dat nog andere stoffen verantwoordelijk zijn voor deze daling. Al moet er daarvoor nog meer onderzoek worden verricht.

Gewicht verliezen

Doordat de vrucht zo rijk is aan belangrijke voedingsstoffen heeft ze een stimulerend effect op de stofwisseling. Verder is er ook nog de hoeveelheid vezels die ervoor zal zorgen dat we overtollige gifstoffen kunnen afvoeren. Dit heeft ook een gunstig effect op de spijsvertering. De daling van de bloedsuiker die ervoor gaat zorgen dat we minder snel vet zullen opslaan maar eerder vet zullen gebruiken als energiebron zou hier ook een belangrijke rol in spelen.Cholesterol verlagen

We zien ook dat we naast de daling van de bloedsuiker ook de cholesterol kunnen verlagen. Door witte moerbeien te gebruiken zien we een daling van de LDL cholesterol, wat ook gezien wordt als de slechte cholesterol. Terwijl we een stijging zien van de HDL cholesterol, wat gezien wordt als de goede cholesterol.

Een onderzoek kon aantonen dat we bij 26 patiënten met een hoog cholesterol, de totale cholesterol konden omlaagbrengen, terwijl we de HDL cholesterol konden doen toenemen.

Bijwerkingen

morus alba bijwerkingen moerbeienEr zijn niet meteen bijwerkingen gevonden bij mensen die witte moerbeien gebruiken. Al zijn er wel bepaalde groepen mensen die deze vruchten met de nodige voorzichtigheid moeten eten.

Dat gaat dan vooral om mensen die medicijnen nemen tegen diabetes. Medicatie die de bloedsuiker gaat verlagen kan ervoor zorgen dat die bloedsuiker in combinatie met witte moerbei te laag wordt en kan misselijkheid en duizeligheid veroorzaken.

Verder is het niet aangeraden voor zwangere vrouwen om de vrucht te eten. Niet omdat er bijwerkingen kunnen optreden maar omdat er te weinig informatie beschikbaar is over de effecten van de vrucht tijdens de zwangerschap. Het is daarom beter dat we het zekere voor het onzekere nemen en de witte moerbei niet eten tijdens de zwangerschap.

Dat geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven.

Gedroogde moerbeien worden vaak gebruikt in muesli. Hoewel witte moerbei of morus alba ook kan gebruikt worden in een supplement.

 

Delen op:


Volg ons op: