Wat Zijn De Meest Krachtige Natuurlijke Laxeermiddelen?

natuurlijke laxeermiddelen

Delen op:


Volg ons op:

Natuurlijke laxeermiddelen tegen constipatie

vezels constipatie bonenWanneer we te maken hebben met constipatie, dan kunnen we eens ons voedingspatroon veranderen. Misschien wordt het dan wel al beter na enkele dagen. Wanneer we blijvend last hebben van constipatie, dan kan het gebruik van natuurlijke laxeermiddelen helpen om onmiddellijk de verlossende stoelgang te kunnen stimuleren.

Er bestaan enorm veel voedingsmiddelen die werken als natuurlijke laxeermiddelen. Daarnaast zijn er ook kruiden die als grootste doel, het fungeren als natuurlijke laxeermiddelen is. We hebben dus een ruime variatie en keuze.

Het gebruik van laxeermiddelen mag echter geen makkelijke en snelle oplossing betekenen. We dienen ons voedingspatroon zeker aan te passen, om op die manier in de toekomst niet meer met constipatie te maken te krijgen.

Deze aanpassingen zullen echter slechts na enkele weken of maanden echt vruchten beginnen afwerpen. Dus zijn we in het begin toch genoodzaakt om natuurlijke laxeermiddelen gebruiken.

Risico’s van natuurlijke laxeermiddelen

De risico’s van natuurlijke laxeermiddelen, en ook van andere laxerende middelen eigenlijk. Is dat ze de spieren zullen stimuleren in de darmen, of daar lichte ontstekingen gaan laten ontstaan, waardoor de stoelgang vooruit geduwd wordt. Het probleem wanneer we deze middelen blijven gebruiken is dat we zonder het gebruik ervan geen normale stoelgang meer gaan hebben. Daarnaast kunnen deze producten ook een invloed hebben op de natuurlijke bacteriën in de darmen. Het is dus zeker geen methode om te blijven gebruiken voor altijd.

Gerelateerd:  Bloedsuiker verlagen met Kruiden

Wat kunnen we doen om constipatie op te lossen?

Water

water drinkenHet belangrijkste is dat we meer water gaan drinken. Heel vaak kan het probleem al worden opgelost door water te drinken. Wanneer we eten komt onze voeding eerst via de slokdarm in de maag terecht. Daar zal de spijsvertering in gang worden gezet. De maag zal enkele voedingsstoffen kunnen opnemen. Hoewel de meeste stoffen zullen worden opgenomen in de darmen.

Wanneer we meer water gaan drinken zal het voedsel veel sneller kunnen worden getransporteerd. Dit zal echter niet sneller verlopen dan de werking van onze organen. Maar de voeding zal geen obstakel vormen door droogte. Indien er te weinig vocht aanwezig is kunnen de voedingsstoffen moeilijker opgenomen worden. En kunnen ze ook moeilijker getransporteerd worden door het lange spijsverteringskanaal.

Uiteindelijk wanneer het voedsel in de dikke darm terecht komt, net voor het in de endeldarm zal worden gebracht. Dan zal het resterende water uit de reeds gevormde stoelgang gehaald worden.

Indien we al te weinig water innemen zal deze passage ook langer duren dan normaal. Omdat de darm wel een bepaalde dosis vocht wilt opnemen. De stoelgang zal dus ook langer in de dikke darm blijven.

We krijgen hier als resultaat dat de stoelgang lang op zich laat wachten. Maar ook dat de stoelgang zeer hard is. Dat kan ervoor zorgen dat het pijnlijk wordt om naar het toilet te gaan. En dat we uiteindelijk aambeien ontwikkelen.Vezels

vezels natuurlijke laxeermiddelenVezels zullen de spijsvertering verbeteren. Ze bevatten geen calorieën maar gaan in die plaats wel overtollige stoffen opnemen en helpen transporteren doorheen het spijsverteringsstelsel.

Gerelateerd:  Fenegriek Werking en Bijwerkingen

Vezels kunnen er na enkele weken voor zorgen dat we geen last meer hebben van constipatie. De aanbevolen dagelijkse dosis bedraagt 25 gram. Maar in geval van constipatie kunnen we dit cijfer zeker optrekken naar 35 tot wel 40 gram.

We moeten er echter ook rekening mee houden dat de vezels zullen opzwellen. Dus extra vocht nodig hebben. Het is dus van groot belang dat we meer water drinken.

Welke Natuurlijke Laxeermiddelen zijn er?

Fenegriek

Fenegriek heeft een groot aantal voordelen voor onze gezondheid. Die worden grotendeels bekomen door de hoeveelheid vezels die zich in deze zaden of supplementen bevinden.

We zien een drastische daling van de bloedsuikerwaarden. We zien een daling van het cholesterol. En we zien een laxerend effect, ideaal voor mensen die last hebben van constipatie.

In vergelijking met de andere middelen die we gaan opsommen in deze lijst is fenegriek het gezondste alternatief. Fenegriek zal niet meteen inwerken op de spieren in de maag of in de darmen. Zal daarbij dus geen stimulerend of ontstekend effect hebben. Het kan dus voor een langere periode worden gebruikt via een supplement.

Senna

Senna staat bekend als een uitstekend middel tegen constipatie. Om die reden behoort het dan ook bij de natuurlijke laxeermiddelen. Senna wordt niet alleen gebruikt tegen constipatie. Maar ook tegen aambeien als gevolg van constipatie. Of tegen het prikkelbare darm syndroom. (*)

Senna mag niet voor een lange periode worden gebruikt. Omdat de darmen kunnen afhankelijk worden van het middel. Maar ook omdat senna op termijn de balans tussen de verschillende bestandsdelen in het bloed zou kunnen verstoren. Vooral dan de hoeveelheid sodium, kalium en andere elektrolieten. Die zijn van groot belang voor het hart en regelen onder meer de hartslag en de bloeddruk. Daarnaast kan het op termijn schade toebrengen aan de lever.

Gerelateerd:  Bestaan er kruiden om zwanger te worden?

Het supplement kan echter zeker gebruikt worden om onmiddellijk stoelgang te provoceren. Maar wordt beter niet langer dan 7 dagen gebruikt. Gevolgd door een periode van 2 maanden waarin we het niet gebruiken.

Paardenbloem

De paardenbloem is een ander goed alternatief tegen constipatie. Het wordt eigenlijk gezien als horende bij de vochtafdrijvende middelen maar kan ook worden gezien als natuurlijke laxeermiddelen.

Omdat het zowel de urine zal stimuleren, maar ook de stoelgang. Dit komt door de reinigende werking van het kruid op de lever. Het heeft een reinigend effect op de nieren ook, maar daar zullen we meer van het vochtafdrijvend aspect kunnen profiteren.

Een ander voordeel van de paardenbloem is dat we dit wel kunnen blijven gebruiken omdat het ook geen stimulerend effect heeft op de spieren in de darmen.

Paardenbloem supplement zal er ook niet voor zorgen dat we elektrolieten gaan kwijtspelen. Niet via de stoelgang, en ook niet via de urine. De plant bevat zelf relatief hoge hoeveelheden kalium.

Besluit

We kunnen een aantal middelen gebruiken die meteen de stoelgang zullen provoceren. Deze middelen zullen ofwel de lever stimuleren, de darmen prikkelen of door hun hoge hoeveelheid vezels, de spijsvertering verbeteren. Daarbij is het meest van belang dat we zorgen voor voldoende vocht.

Niet alleen om onze stoelgang zachter te maken en het risico op aambeien te verkleinen. Maar ook zeker om de spijsvertering te versnellen en efficiënter te laten gebeuren. De darmen meer kans te geven om de voedingsstoffen sneller op te nemen in het lichaam.

Delen op:


Volg ons op: