Waarvoor Kunnen We Cranberry Pillen Gebruiken?

cranberry pillen

Delen op:


Volg ons op:

Veenbessen komen van de veenbessenstruik die we oorspronkelijk in Amerika zullen tegenkomen. De veenbes is zuur en kan bacteriën bestrijden die zich op bepaalde plaatsen in het lichaam kunnen nestelen en vermenigvuldigen.

Dit zien we onder meer bij de urinewegen. Mede dankzij de vochtafdrijvende werking zijn ze in staat om bacteriën zeer snel en efficiënt af te voeren via de urine. De meest voorkomende reden waarom cranberry pillen worden genomen is dan ook hoofdzakelijk voor blaasontsteking te bestrijden en als preventief middel tegen een blaasontsteking.

Hoewel ze dus bacteriën zullen onschadelijk maken kunnen ze ook helpen bij het behandelen van symptomen van blaasontsteking. Pijn tijdens het urineren zou daarmee kunnen verzacht worden. Het gaat dan vooral om het branderig gevoel tegen te gaan.

Er zijn verschillende bronnen die beweren dat cranberrypillen ook kunnen helpen bij een vergrote prostaat. Al zijn daar tot op heden nog geen wetenschappelijke bewijzen voor gevonden.

Ook bij blaasontstekingen zal er niet altijd een verlossing kunnen worden gevonden. Omdat cranberry pillen vooral krachtig zijn tegen de E. coli bacterie. En hoewel deze bacterie meestal de reden is van de blaasontsteking. Toch is dit niet altijd het geval. En wanneer dit niet het geval is, dan is het gebruik van veenbessensap of cranberry pillen niet altijd effectief bij blaasontsteking.

gedroogde veenbessen

Cardiovasculair systeem stimuleren

Veenbessen hebben een ontstekingsremmende werking. Die hebben een gunstige impact op het cardiovasculair systeem. De werkzame stoffen in veenbessen kunnen helpen om de irritatie van bloedvaten tegen te gaan. ook zullen de antioxidanten helpen in het verlagen van de bloeddruk. De ontstekingsremmende werking in combinatie met de antioxidante werking zullen helpen om het cholesterolgehalte in balans te brengen. Wat het hart en de bloedvaten ook ten goede zal komen.

Gerelateerd:  Waar zit zink in? Voeding Met Zink

Natuurlijke detox

Cranberry pillen kunnen ervoor zorgen dat we hogere hoeveelheden gifstoffen kunnen afvoeren. Ze zullen de groei van schadelijke organismen in het lichaam afremmen. Daarbij ook bacteriën afvoeren.

De voedingswaarde van veenbessen zal ons ook een handje helpen. Zo is er een hoge hoeveelheid vitamine C, vitamine K en vitamine A. Deze vitamines zullen in combinatie met vezels, kalium en mangaan helpen om het organisme te reinigen. Een ander belangrijk ingrediënt zijn proanthocyanidines. Zij hebben een zeer krachtige en ontgiftende werking op het lichaam.

Heel wat supplementen die de lever of de nieren moeten reinigen bevatten cranberry extracten. Omdat de antibacteriële en ontstekingsremmende werking van deze extracten zal helpen in het reinigingsproces.Groei van tumoren afremmen

Cranberry pillen kunnen helpen bij het blokkeren van tumoren. Ze zullen de bloedtoevoer naar tumoren verminderen, waardoor kankercellen zich minder goed kunnen vermenigvuldigen.

Maagzweren

De oorzaak van maagzweren is hoofdzakelijk een overgrote groei van bacteriën in de maag. Zij brengen uiteindelijk schade toe aan de maagwand waardoor een zweer ontstaat. Cranberry pillen hebben aangetoond deze bacteriën aan te pakken en daardoor dus ook het ontstaan van maagzweren kan verhinderen.

Gezonde tanden

Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak en tandvleesontsteking kunnen ook worden geblokkeerd door veenbessen te gebruiken. Natuurlijk veenbessensap kan daarom gebruikt worden als mondwater. En zal uiteindelijk ook overtollige bacteriën op de tong helpen verwijderen die een slechte adem kunnen veroorzaken.

Cranberry pillen mogen niet gebruikt worden bij

Mensen die reeds last hebben gehad van nierstenen gebruiken beter geen cranberry pillen. Hoewel ze een preventieve werking kunnen hebben tegen nierstenen, toch kunnen ze ook nierstenen  ontwikkelen door de hoeveelheid oxalate die we terugvinden in de bessen.

Gerelateerd:  Bijwerkingen van gojibessen en zijn ze giftig?

Bij het gebruik van bloedverdunners kan het gebruik van cranberry pillen ook beter vermeden worden. Omdat ze de werking van deze medicijnen kunnen versterken en daardoor problemen kunnen veroorzaken.

Veenbessensap of cranberry pillen wat is beter?

veenbessensap cranberry tabletten

Door cranberry pillen te gebruiken kunnen we de zure smaak vermijden van veenbessensap. Dus voor de mensen die niet houden van de zure smaak is dit een zeer goed alternatief. Omdat de meeste dranken met veenbessen ook nog eens worden geproduceerd met toegevoegde suikers (om de zure smaak te ontlopen) zijn ze ook nog eens risicovol bij mensen met diabetes of bij mensen met een risico op diabetes.

Een ander belangrijk aspect is dat de concentratie van cranberry tabletten een stuk hoger is dan bij veenbessensap. We kunnen één tablet gaan vergelijken met een groot glas veenbessensap. Mensen die dan bijvoorbeeld om bepaalde redenen geen cranberry pillen kunnen gebruiken, omdat ze bloedverdunners of andere medicijnen gebruiken, kunnen dus toch nog steeds genieten van een klein glas veenbessensap. Dan hebben ze nog altijd een kleinere hoeveelheid ingenomen dan van 1 tablet.

We moeten er dan wel rekening mee houden dat we kiezen voor de 100% biologische variant, zonder toegevoegde suikers. In vergelijking met cranberry pillen is dit nogal prijzig. En weten dat de werking van veenbessensap een stuk minder krachtig is dan bij de pillen, heeft dat weinig zin. Tenzij we houden van de smaak van veenbessen sap natuurlijk.

Bijwerkingen

cranberry pillen bijwerkingen

Hoewel dit niet meteen bijwerkingen zijn, veenbessen bevatten hoge hoeveelheden suiker. De gedroogde veenbessen die we vinden in cranberry tabletten bevatten dus ook een hoge hoeveelheid suiker. Mensen met diabetes of een risico op diabetes dienen hier rekening mee te houden. Bij het gebruiken van medicijnen tegen diabetes is het zelfs afgeraden om cranberry pillen te gebruiken. Tenzij we de bloedsuikerwaarden zeer nauwlettend in de gaten houden.

Gerelateerd:  De Werking En Voordelen Van Arginine In Ons Lichaam

Allergische reacties kunnen optreden bij mensen die allergisch zijn voor aspirine. We vinden namelijk salicylzuur terug in de veenbessen. En hoewel deze stof kan helpen om koorts te doen zakken en om pijn te bestrijden. Toch kunnen mensen met een allergie hier problemen van ondervinden.

Zoals we hebben gezegd kan het gebruik van cranberry pillen leiden tot het aanmaken van nierstenen. Vooral dan door de hoge hoeveelheid oxalaat. Wat uiteindelijk kan leiden tot een hoge hoeveelheid calcium in de nieren, waardoor nierstenen ontstaan.

Diarree komt het meest voor van alle bijwerkingen. Dit komt eigenlijk alleen voor bij het gebruik van overmatige dosissen. De cranberry tabletten zullen uiteindelijk spijsverteringsproblemen veroorzaken wanneer te hoge hoeveelheden van het supplement gebruikt worden.

Delen op:


Volg ons op: