Voordelen van het gebruik van Lijnzaad en Lijnzaadolie

lijnzaad

Delen op:


Volg ons op:

Lijnzaad komt van de vlasplant. Lijnzaad bestaat vooral uit olie, lijnzaadolie. Lijnzaadolie is één van de meest gezonde oliën. Ze worden heel vaak aangeduid als olie om te gebruiken wanneer je wilt afvallen. Er zijn twee soorten. Je hebt de rauwe en de gekookte vorm. De rauwe lijnzaadolie wordt gebruikt in de voeding. De gekookte versie wordt dan weer gebruikt voor meubels op te poetsen.

De olie bevat heel wat gezonde voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels. In de vezels van de olie is plantslijm aanwezig. Dat slijm zorgt ervoor dat het de maag en de darmen reinigt. Het zorgt op die manier ook voor een betere spijsvertering. Naast vezels is lijnzaadolie rijk aan omega 3. Dat zijn onverzadigde vetzuren die een zeer gunstige invloed hebben op het hart, de hersenen, cholesterol en vele andere.

lijnzaad

Enkele voordelen van lijnzaadolie

  • Het breekt vet sneller af.
  • Helpt je snel afvallen
  • Belangrijk voor het zenuwstelsel
  • Versterkt het immuunsysteem
  • Versterkt de werking van de lever
  • Gunstig voor het cholesterolniveau
  • Houdt de huid gezond

De voordelen van afvallen met lijnzaadolie zijn hoofdzakelijk de gunstige aspecten voor de spijsvertering. Het is een super gezond goedje voor je darmen. Juist daarmee zal je heel snel afvallen met lijnzaadolie indien je ze vermengt in je dagelijkse voeding. Verder zijn het hoge aantal vezels verantwoordelijk voor een langdurig vol gevoel. Dat betekent dat je voor een langere periode geen honger zal krijgen. Daardoor is de kans dat je zal zondigen door koekjes of snoep te eten minder groot.

Gebruik van lijnzaadolie

Ze wordt het best koud gebruikt. Indien je de olie opwarmt kan je echter een averechts effect krijgen. Ongunstig voor de gezondheid dus. Dit komt doordat de olie weinig linolzuur bevat. Wanneer je warme bereidingen wilt klaarmaken gebruik je beter sesamolie of zonnebloemolie.

Gerelateerd:  Voeding met retinol - Vitamine A

lijnzaad afvallen

bewaren

De olie kan je helaas niet lang bewaren. Omdat het niet mag blootgesteld worden aan licht omwille van de snelle oxidatie. Juist daarom worden ze bijna altijd verkocht in gekleurde flessen. Bij het gebruiken doe je er dus goed aan ze op te bergen in de kelder of in een kast waar geen licht binnenkomt. Je koopt ook beter geen grote fles maar een klein flesje. Zo ga je er ook minder lang mee doen.

Gevaren

Het is niet aangeraden om meer dan 50 gram lijnzaadolie per dag te gebruiken. Dit komt doordat er een bepaalde stof in zit, cyanogenen. Deze stof kan door het lichaam worden omgezet in cyanide. En dat is giftig voor het lichaam. Gebruik het ook niet elke dag maar bijvoorbeeld 3 x per week.

Lijnzaadolie conclusie

De olie is zeer gezond en helpt afvallen. Overdrijf er echter niet mee, anders worden de gunstige effecten van lijnzaadolie meteen overdonderd door de negatieve effecten van lijnzaadolie. Het blijft belangrijk om een gezond voedingspatroon aan te maken en vol te houden.

Lijnzaadolie is bijna in elke supermarkt te koop. Je kan ze ook online kopen. Online zal de prijs van de olie over het algemeen een stuk goedkoper zijn dan in de supermarkt.lijnzaad kopen

Omega 3 in lijnzaad

Lijnzaad is naast chiazaad en vette vis de enige bron die meer omega 3 bevat dan omega 6. De meeste mensen hebben steeds teveel omega 6 in hun lichaam, in vergelijking met omega 3.

Overgewicht veroorzaakt ontstekingen, daarnaast zijn ontstekingen de grote oorzaak van overgewicht. Omega 3 Gaat net die ontstekingen tegen. Terwijl omega 6 die ontstekingen in de hand werkt.

Gerelateerd:  Voeding met Vegetarische Omega 3

Een ongunstige verhouding omega 3 / omega 6 zal dus leiden tot een verhoogd aantal ontstekingen in het lichaam.

Let wel, deze ontstekingen zijn nodig om ons lichaam te beschermen tegen virussen en bacteriën. Maar een teveel daarvan is dan wel weer ongunstig voor het lichaam.

De aangeraden verhouding Omega 3 / Omega 6 bedraagt 1:1 tot 1:4. Echter hebben de meeste mensen verhoudingen tussen de 1:10 en 1:25.

Die negatieve verhouding belet ons om te profiteren van de voordelen van omega 3 en zorgt er net voor dat we van de nadelen van omega 6 gaan profiteren.

De verhouding verlagen door meer olie te gebruiken is dus zeer gunstig doordat lijnzaad meer omega 3 dan omega 6 bevat.

Dat zal de verhouding terug gunstig maken.

lijnzaadolie

Lijnzaad kopen waarop dienen we te letten?

Lijnzaad kopen kan je tegenwoordig bijna in elke supermarkt. Het enige waar je op moet letten is dat je ze heel koopt. Er bestaat namelijk ook een gebroken vorm maar die zal nooit zo vers zijn als hele zaden. Zorg er dus voor dat je hele zaden koopt.

Lijnzaden bestaan uit vlas. De Engelse naam voor lijnzaden luidt flaxseeds. Lijnzaden bevatten over het algemeen olie, lijnzaadolie dus. Het is net die olie die verantwoordelijk is voor de positieve werking op de gezondheid.

Doordat de olie bestaat uit omega 3 en omega 6 vetzuren doen ze de cholesterol dalen. Ook hebben de omega vetzuren een zeer goede werking op de hersenen. Vitamines in lijnzaden zijn vooral vitamines B1 en B2.

Vitamine B1 belangrijk voor het zenuwstelsel, de concentratie, het geheugen en het hart. Vitamine B2 is van groot belang bij de stofwisseling. Genoeg vitamine B2 zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen gemakkelijk uit de voeding kunnen opgenomen worden in het lichaam.

Gerelateerd:  Wat zijn de Beste Kruiden Tegen Depressie

Lijnzaden bevatten ook heel wat mineralen waaronder hoofdzakelijk calcium, magnesium, zink en kalium. Calcium is nodig voor de botten, magnesium ondersteunt het zenuwstelsel, zink is van groot belang voor het mannelijk én vrouwelijk libido alsook voor de mannelijke geslachtsorganen. Kalium werkt dan weer positief op de bloeddruk, doordat het de bloeddrukverhogende werking van zout tegengaat.

lijnzaad in yoghurt

Lijnzaad kopen en de smaak

Lijnzaad smaakt zeer neutraal. Juist daarom is het zeer makkelijk overal aan toe te voegen. Ze worden veel toegevoegd aan een yoghurt of smoothie. Vermengd in een salade. Indien je wilt dat de olie uit lijnzaad sneller wordt geabsorbeerd kan je ze mengen in citroensap.

Je kan ze natuurlijk ook gewoon zo eten. Indien je zelf brood bakt of pasta maakt kan je er lijnzaad doorheen mengen. Het zal het brood of de pasta tot een heel gezonde snack bekronen.

Lijnzaden en lijnzaadolie kopen is het voordeligst online.

Delen op:


Volg ons op: