De Voordelen Van Brandnetel en Brandnetelthee voor onze gezondheid

brandnetelthee werking

Delen op:


Volg ons op:

Brandnetel ofwel Urtica dioica is een kruid die we terugvinden in delen van Europa, Afrika, Azië en in Noord-Amerika. Deze unieke plant heeft een aantal geneeskrachtige eigenschappen. Het werd onder meer gebruikt bij de oude Grieken.

Brandnetel werd onder meer gebruikt als een voedingsmiddel, er werd ook reeds duizenden jaren lang brandnetelthee gemaakt van de plant. Het kruid heeft tal van voordelen om de gezondheid van het lichaam te verbeteren.

Het is echter wel zo dat door het aanraken van de bladeren van de brandnetel er huidirritatie kan optreden. Toch worden, bij het consumeren, de brandnetelhaartjes platgeduwd of gekookt waardoor er geen irritatie meer kan optreden op onze huid.

Waaruit bestaat de brandnetel of brandnetelthee?

brandnetel eigenschappen

Brandnetel bevat een reeks belangrijke vitamines en andere voedingsstoffen. We vinden onder meer een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A, vitamine B1 en vitamine K terug in de plant. Ook bevat het kruid kalium, calcium en ijzer. Naast deze vitamines en mineralen hebben we ook nog krachtige antioxidanten, die zullen het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress, veroorzaakt door vrije radicalen.

Brandnetelthee zal ontstekingsbevorderende cytokines helpen blokkeren. Waardoor minder ontstekingen zullen ontstaan in het lichaam. De plant speelt ook een belangrijke rol in het regelen van de manier waarop het lichaam omgaat met pijn.

Deze ontstekingsremmende eigenschappen helpen vooral tegen allergische reacties zoals hooikoorts, problemen met de ademhaling, verstopte neusholte, artrose en andere.

Voordelen van brandnetelthee

Omdat in onze landen brandnetel vooral gebruikt wordt in de vorm van brandnetelthee, gaan we het hier verder vooral hebben over brandnetelthee. Dit is natuurlijk ook van toepassing bij gelijk welke andere vorm van bereiding. Er kan namelijk ook soep van gemaakt worden.

Ontstekingsremmende functie

We hebben het daarnet even vermeld. Brandnetelthee zal ervoor zorgen dat de cytokines die ontstekingen helpen veroorzaken, worden geblokkeerd. Daardoor zullen een stuk minder ontstekingen plaatsvinden in het lichaam. Dit is vooral bevorderlijk voor mensen met artrose, hooikoorts of andere vormen van ontsteking.

Een wetenschappelijk onderzoek gedaan met 37 patiënten die leden aan artritis, kon aantonen dat in combinatie met een pijnstiller, de effecten van de pijnstiller werden versterkt met behulp van brandnetelthee. (studie)

Bij muizen heeft men kunnen aantonen dat het extract van brandnetel even effectief was in het verlagen van ontstekingen, als traditionele medicijnen die daarvoor gegeven worden. (studie)brandnetelthee voordelen

Allergie

Wanneer we brandnetel of brandnetelthee gaan gebruiken zullen we automatisch ook minder last hebben van allergische reacties. Wetenschappers gaan er namelijk van uit dat de plant ervoor kan zorgen dat er minder histamine wordt aangemaakt. Daardoor zullen minder signalen gegeven worden om uiteindelijk tot het ontstaan van ontstekingen over te gaan.

Brandnetelthee helpt bijvoorbeeld bij het behandelen van allergische reacties in de neus en kan daarom gezien worden als een manier om deze allergieën te bestrijden.

Een onderzoek heeft kunnen aantonen dat de helft van de mensen die regelmatig last hebben van allergische reacties, brandnetelthee beter vonden dan de medicijnen die ze tot nu toe hebben gebruikt. (bron)

Vermijden van nierstenen

Brandnetelthee staat al lang bekend als een vochtafdrijvend middel. Het kan onze nieren echter ook nog op een andere manier stimuleren. De plant heeft namelijk de mogelijkheid om nierstenen af te breken. Hoewel dit ook kan toegepast worden bij galstenen.

Dit is vooral handig voor mensen die regelmatig last hebben van stenen. Het zal ervoor zal dat we minder pijn hebben en kan op die manier een operatie helpen voorkomen. De vochtafdrijvende werking zal ook een belangrijke rol spelen.

Namelijk het stimuleren van de nieren en daarbij extra hard werken om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Wat uiteindelijk ook weer bescherming zal bieden tegen verdere ontwikkeling van de steen, tegen ontstekingen van de nieren of blaas en tegen vocht vasthouden of oedeem.

Verbetert de bloedsomloop

bloedsomloop verbeteren

Nog een belangrijke functie van brandnetelthee is dat we de bloedsomloop kunnen stimuleren. Dit is vooral te danken aan de hoge hoeveelheid vitamine C en ijzer die we terugvinden in de plant. Deze twee stoffen zullen echter samenwerken om meer rode bloedcellen aan te maken.

We weten dat ijzer hiervoor verantwoordelijk is. Maar vitamine C zal helpen om de ijzer beter op te nemen in het lichaam. Waardoor er meer rode bloedcellen worden aangemaakt. De bloedsomloop verbetert en er kan meer zuurstof doorheen het lichaam getransporteerd worden.

Dat heeft een groot aantal voordelen en zal onder meer leiden tot minder vermoeidheid, verlaagde kans op bloedarmoede, hoofdpijn, spierpijn en het genezen van wonden versnellen.

Goed voor vrouwen

Brandnetelthee heeft een groot aantal voordelen wanneer het gaat om de gezondheid van vrouwen. Vooral dan bij de voortplantingsorganen van vrouwen. Het kan bijvoorbeeld helpen om symptomen van menstruatie of PMS tegen te gaan.

Waarbij vrouwen door het drinken van brandnetelthee minder last zullen hebben van krampen. De buik wordt minder opgeblazen en er zal bij dames die de menopauze naderen of zich daar reeds in bevinden, een geleidelijke overgang plaatsvinden. Waarbij deze dames ook minder te maken krijgen met de meer ernstige symptomen van de menopauze.

Ideaal om het lichaam te ontgiften

De vele belangrijke voedingsstoffen die we terugvinden in brandnetelthee maken het een uitstekende drank om het lichaam te ontgiften. Het zal overtollige stoffen uit het lichaam helpen verwijderen. Mede door zijn vochtafdrijvende werking zal het afvloeien via de urine van de overtollige gifstoffen nog verder bevorderd worden.

Verder zal de brandnetel er ook voor zorgen dat we voedingsstoffen uit ons dieet beter kunnen opnemen in het lichaam en de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Zoals we reeds hebben vermeld zal dit ook een reinigende werking hebben op de nieren.

Zwangerschap

Brandnetelthee kan worden voorgesteld aan dames die een moeilijke bevalling moeten ondergaan. Het zal onder meer helpen om overvloedige bloedingen tegen te gaan en zal het bloed sneller helpen stollen.

Daarnaast kan het na de zwangerschap nog steeds handig zijn om brandnetelthee te drinken. Omdat het onder meer de productie van melk zal bevorderen, waardoor het makkelijker wordt om borstvoeding te geven.

Osteoporose en gezondheid van de beenderen

Hoewel we niet zoveel weten over borium, toch is dit een zeer belangrijk mineraal die we kunnen terugvinden in brandnetel en dus ook in brandnetelthee. Borium zal er onder meer voor zorgen dat er voldoende calcium in de beenderen aanwezig blijft.

Dat betekent dat brandnetelthee ook zal helpen om osteoporose tegen te gaan. Wanneer we dit combineren met de hormoon balancerende werking van de plant, dan kunnen we op die manier de gezondheid van onze beenderen optimaal houden.

Ademhaling verbeteren

Brandnetelthee kan ervoor zorgen dat we bepaalde problemen met de ademhaling kunnen behandelen. We hebben dan vooral over koorts, astma en andere allergieën. Onderzoeken hebben aangetoond dat brandnetelthee de hoeveelheid allergische reacties en daarbij behorende problemen met de ademhaling kan doen dalen. Het wordt zelfs gezien als een behandeling tegen astma bij de inheemse bevolking van Australië.

Beschermt en verbetert de gezondheid van het hart

De verbetering van de bloedsomloop zal er rechtstreeks voor zorgen dat we een beschermend effect verkrijgen op het hart. Door dit stimulerend effect krijgen we een daling van de bloeddruk te zien. Deze daling zal de druk op het hart doen afnemen. Waardoor er dus een kleiner risico bestaat op hartziekten of op een hartaanval.

Prostaat gezondheid houden

Een vergrote prostaat en prostaatkanker zijn ernstige problemen waar oudere mannen mee te maken kunnen krijgen. Brandnetelthee heeft aangetoond effectief te zijn tegen vergrote prostaat. Dit kan echter alleen worden gebruikt om de vergrote prostaat tegen te gaan. Het zal de reeds vergrote prostaat helaas niet doen verkleinen.

Huid verzorging

Wanneer we de brandnetel extracten toevoegen op onze huid kunnen we bijvoorbeeld acne en andere bacteriële infecties helpen bestrijden. Dit komt voornamelijk door zijn antioxidante effecten en kan op die manier helpen om tekenen van veroudering tegen te gaan zoals rimpels en zwarte vlekjes.

Gewrichtspijn

Brandnetel kan ook gebruikt worden bij het bestrijden van gewrichtspijn. Onderzoeken hebben uitgewezen dat het aanbrengen van de brandnetelbladeren op de pijnlijke plaats, kan helpen om de pijn te verzachten.

Bijwerkingen

brandnetelthee bijwerkingen

Brandnetelthee, hoewel het kan helpen bij een moeilijke bevalling, mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Omdat het menstruatie-bevorderend werkt en daardoor de (vroegtijdige) bevalling kan uitlokken.

Ook mensen die medicijnen nemen tegen hoge bloeddruk of hoge bloedsuiker dienen op te letten met het gebruik van brandnetel. Omdat het een verlagend effect heeft op zowel de bloeddruk en de bloedsuiker. Dit kan uiteindelijk voor problemen zorgen indien we ook nog medicijnen nemen met hetzelfde effect.

Gebruik brandnetelthee

We kunnen brandnetel op verschillende manieren gebruiken.

Delen op:


Volg ons op: