Wat Is De Werking Van Zonnehoed of Echinacea?

echinacea zonnehoed

Delen op:


Volg ons op:

Wat is Echinacea of zonnehoed?

zonnehoedEchinacea (zonnehoed) is een bloeiende plant die behoort tot de composietenfamilie. Dit wordt ook wel eens de samengesteldbloemigen genoemd. Dit is de grootste plantenfamilie ter wereld. We vinden zo’n 20.000 verschillende soorten bloemen in deze composietenfamilie. De plant komt in heel wat verschillende tuinen voor. Zonder dat de mensen beseffen wat een geneeskrachtige werking dat dit kruid of deze plant kan hebben op onze gezondheid. De naam echinacea komt van het Griekse woord ekhinos wat egel betekent. Omdat de kern van de bloem te vergelijken is met een egeltje.

Zonnehoed of echinacea is waarschijnlijk één van de meest gebruikte soorten in de kruidengeneeskunde. Er zijn een aantal verschillende soorten echinacea beschikbaar. Echter maakt men in de alternatieve geneeskunde alleen gebruik van de Echinacea purpurea.

Men maakt daarbij gebruik van de volledige plant. Dat betekent dat zowel de bloemen, stengel, wortel en bladeren van de plant gebruikt worden. Echter zien we hoofdzakelijk dat de bladeren en bloemen gebruikt worden in bereidingen om onze gezondheid te verbeteren.

Zonnehoed vinden we oorspronkelijk terug in de Verenigde staten. Maar kan ook gevonden worden in delen van Europa en Azië. We zien vooral dat de Indiaanse bevolking, de oorspronkelijke volkoren van de Verenigde Staten, begonnen met het gebruiken van Echinacea als natuurlijk middel om de gezondheid te verbeteren.

Werkzame stoffen in zonnehoed

echinacea werkingDe wortel en de bloemen van de echinacea bevatten een enorme hoeveelheid voedingsstoffen. Een groot deel van deze bestanddelen worden gezien als ontstekingsremmend en antibacterieel. Dat maakt van zonnehoed een zeer uniek kruid.

De plant bevat eiwitten, tannines, ijzer en koper. We vinden een hoge hoeveelheid vitamine A, vitamine C en vitamine E. Verder bevat de plant ook vetzuren.

Echinacea heeft een unieke geur doordat de plant een hoge hoeveelheid olie bevat. Deze olie wordt heel vaak gebruikt in aromatische bereidingen omwille van de aangename geur. We kunnen deze geur makkelijk zelf verkrijgen door met onze vingers een zonnehoed bloemetje te persen. Het vocht dat we tussen de vingers hebben bevat deze aromatiserende olie.

De gunstige werking van echinacea voor onze gezondheid heeft vooral te maken met de hoge hoeveelheid polyacetylenen en polysacchariden die we terugvinden in de plant. Deze ingrediënten zouden enorme geneeskrachtige effecten hebben op het lichaam.

Zonnehoed nam zijn opmars eind jaren 70. Toen begon men met het gebruiken van de ingrediënten in talrijke cosmetische producten. Maar ook geneesmiddelen op basis van natuurlijke middelen maakten gretig gebruik van de eigenschappen van deze plant.

De eigenschappen van Echinacea

Zonnehoed heeft een groot aantal voordelen te bieden voor onze gezondheid. Het gaat dan vooral om problemen met de huid te behandelen. We vinden ook gunstige effecten voor het haar. En zien dat de plant een stimulerend effect heeft op het immuunsysteem. Dit kan vooral nuttig zijn bij bepaalde auto-immuunaandoeningen.Versterkt het haar

zonnehoed werkingEen groot aantal gunstige effecten doen zich voor op onze haren. Om die reden maken heel wat shampoo’s en andere haarproducten gretig gebruik van echinacea. We zien onder meer dat de plant de groei van het haar zal stimuleren. Dit doet het door de bloedsomloop te stimuleren. Er kan meer bloed en dus ook meer zuurstof worden vervoerd naar de hoofdhuid. En dit zorgt ervoor dat de haarwortels sterker worden.

Verder behoort zonnehoed tot één van de meest krachtige hulpmiddelen om roos te bestrijden. Roos of schilfertjes zijn dode huidcellen die irritatie en jeuk veroorzaken. Ze kunnen ontstaan door blootstelling aan extreme hitte of koude.

In geval van roos wordt er daarom vaak shampoo met extracten van echinacea gebruikt. Een vloeibaar extract kan echter ook worden gemaakt om de haren mee te voeden. Dit zou de werking verbeteren omdat de concentratie een stuk hoger ligt in het vloeibaar extract.

Het zal de haren ook reinigen en door zijn antibacteriële werking, het haar beschermen tegen bacteriën. Daar zien we ook de beschermende werking tegen roos of schilfers. Maar dit effect zal er ook voor zorgen dat onze haren glanzend worden en er dus een stuk gezonder uit zien.

Goed voor onze huid

Naast het haar zijn er ook gunstige effecten zichtbaar voor onze huid. Er zijn verschillende cosmetische producten die expliciet zijn ontwikkeld om onze huid te verbeteren. Dit gaat dan om anti-verouderingcrèmes, verschillende lotions en badproducten. Die hebben een aantal speciale effecten op onze huid.

echinacea gebruikAcne is daar een goed voorbeeld van. We zien het vooral bij jongere volwassenen en bij adolescenten. Echter kunnen we op elke leeftijd te maken krijgen met acne. Ook kunnen we vaststellen dat zonnehoed bescherming zal bieden doordat het de bacteriën die acne veroorzaken zal verwijderen en op die manier zal verhinderen dat acne zich kan ontwikkelen.

We kunnen hier niet alleen acne onder rekenen. We zien ook dat bij psoriasis en eczema ook een beschermend effect optreedt. Het zal de ontsteking van de huid tegenwerken en zal daarbij ook vermijden dat er rode vlekken of kleine wondjes kunnen ontstaan op onze huid.

Rimpels zijn een ander probleem die vooral bij vrouwen voor grote zorgen kan leiden. Hier zien we vooral dat de tannines in de echinacea plant ervoor zullen zorgen dat de huid strakker wordt. Waardoor de kans op rimpels een stuk kleiner wordt. We zien een daling van meer dan 50% bij het gebruik van de zonnehoed extracten.

Ook voor het behandelen van wonden kunnen we net zo goed echinacea gebruiken. De plant heeft een antibacteriële werking. Dat zal er meteen voor zorgen dat de schadelijke stoffen die in de wonde kunnen zijn getreden, onschadelijk gemaakt worden.

Immuunsysteem versterken

De plant heeft een zeer sterk effect op ons immuunsysteem. De bestandsdelen in de echinacea plant zullen ervoor zorgen dat de kans om ziek te worden met de helft gaat dalen. Het wordt daarom vaak gebruikt als preventie tegen griep en tegen verkoudheid. Ook wanneer we te maken hebben met griep of verkoudheid kan zonnehoed hebben om binnen enkele dagen de symptomen af te remmen. Het wordt om die reden gebruikt door miljoenen mensen over heel de wereld.

Er vindt een stimulerend effect plaats op onze bloedcirculatie en op de aanmaak en werking van de witte bloedcellen. Dit zal ervoor zorgen dat het lichaam makkelijker virussen en bacteriën kan bestrijden die schade willen veroorzaken aan het lichaam.

Laxerende werking

De plant heeft ook een gunstig effect op onze spijsvertering. Zonnehoed kan worden gebruikt als een mild laxerend middel. Het is niet meteen de meest krachtige werking van de plant. Maar kan zeker helpen bij mensen die niet te maken hebben met ernstige constipatie. Wanneer dan bijvoorbeeld Senna of een ander laxeermiddel gebruikt kunnen we meteen te maken krijgen met ernstige diarree.

Wat echinacea zal doen is de ontlasting stimuleren op een natuurlijke manier. Daarbij is de kans op diarree kleiner dan bij het gebruikmaken van andere krachtigere laxeermiddelen.

Ontstekingsremmende werking

zonnehoed bijwerkingenWe hebben het reeds kort gehad over de ontstekingsremmende werking van de zonnehoed of echinacea plant. Dit kunnen we even nader toelichten.

Ontstekingen ontstaan voortdurend in ons lichaam. Maar bepaalde omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de ontstekingen te vlug en te vaak op dezelfde plaatsen gaan voorkomen. Denk maar aan een slecht dieet volgen, weinig slapen, weinig bewegen of veel onder stress staan. Dit zijn allemaal factoren die ervoor zullen zorgen dat ontstekingen sneller kunnen ontstaan.

Heel wat wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de plant krachtige ontstekingsremmende effecten heeft. (1) Men kon dit effect ook vaststellen bij chronische ontstekingen. (2)

Angst en Stress

Echinacea heeft een aantal belangrijke effecten bij mensen die te maken hebben met angststoornissen en die last hebben van stress. Onderzoeken hebben kunnen vaststellen dat bij mensen en kinderen met ADHD de symptomen van angst, depressie en fobieën sterk konden worden omlaag gebracht.

Voor deze effecten te bekomen mogen echter geen hoge dosissen genomen worden.

Virale infecties bestrijden

Doordat de plant krachtige antivirale en antibacteriële stoffen bevat. Kan zonnehoed ook worden ingezet bij het behandelen van ernstige infecties. We zien onder meer dat echinacea kan worden ingezet bij infecties zoals :

  • Malaria
  • Blaasontstekingen
  • Candida
  • Herpes

Bijwerkingen

echinacea bijwerkingenZoals met het gebruik van alle middelen zijn er natuurlijk ook bijwerkingen verbonden aan het gebruik van zonnehoed of echinacea. We zien dan vooral dat mensen last kunnen krijgen van misselijkheid en duizeligheid. Hoofdzakelijk zijn deze bijwerkingen verbonden aan het eerste gebruik van de plant. Dit effect gaat weg na enkele dagen. Al kan dit ook bij hoge dosissen ontstaan.

Er wordt ook niet meteen afgeraden om zonnehoed te gebruiken tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Al praten we daar eerst beter over met een arts.

Echinacea in hedendaags gebruik

Zonnehoed wordt heel vaak gebruikt in cosmetische producten. Het wordt ook gebruikt als medicijn.

Verschillende producten gebruiken Echinacea als hoofdingrediënt.

Delen op:


Volg ons op: