Zilverkaars tijdens de menopauze gebruiken

zilverkaars menopauze

Delen op:


Volg ons op:

Zilverkaars is een kruid die de effecten van de vrouwelijke hormonen in het lichaam licht zal doen toenemen. Ze bevat fyto-oestrogenen. Het is niet hetzelfde als lichaamseigen oestrogeen. En is niet zo sterk als lichaamseigen oestrogeen. En dus is het iets minder krachtig dan bijvoorbeeld oestrogel. Maar dat betekent dan ook dat we minder bijwerkingen zullen ervaren. Al bij al is zilverkaars één van de meest gebruikte supplementen om de symptomen van menopauze te onderdrukken.

Dus kan het een enorm verschil betekenen wanneer we zilverkaars gaan gebruiken tijdens de menopauze. Wanneer het lichaam minder en minder lichaamseigen oestrogeen gaat aanmaken. Kan zilverkaars helpen de symptomen van de menopauze onderdrukken.

Wat zegt de wetenschap?

Er zijn een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken die ons deze effecten dan ook zwart op wit kunnen bewijzen. Zo is er één bepaald onderzoek waarbij meer dan 700 vrouwen hebben deelgenomen. Zij bevonden zich allemaal in de menopauze.

De helft van de dames die deelnamen stelden vast dat al hun neveneffecten van de menopauze verdwenen waren. Van de resterende 50% stelde 38% vast dat ze aanzienlijke verbeteringen konden ervaren. Dat betekent dus dat bij 88% van de vrouwen, er duidelijk verbeterende effecten werden bekomen.

Daarnaast vond 73% van de vrouwen dat het gebruiken van zilverkaars tijdens de menopauze, een beter alternatief bleek te zijn tegen de symptomen dan hormoon vervangingstherapie.

Nog een ander onderzoek kwam tot soortgelijke resultaten wat betreft het gebruik van zilverkaars tijdens de menopauze.

Daarin werden iets meer dan 600 vrouwen gevraagd om deel te nemen aan een studie. 75 tot 95% van de dames had een duidelijke verbetering vastgesteld van veel verschillende symptomen. dit waren onder andere opvliegers, slaapproblemen, zweten, hoofdpijn, depressie en een schommelende gemoedstoestand.

Gerelateerd:  Wat is de Werking van Dong Quai?

zilverkaars symptomen menopauze

Waarvoor kunnen we zilverkaars dan gebruiken tijdens menopauze?

Door dat de plant natuurlijke oestrogenen bevat zal ze de symptomen die ontstaan door een gebrek aan oestrogeen helpen onderdrukken.

Dat houdt in dat vrouwen die te maken hebben met de bekende symptomen als opvliegers, depressie, laag libido, pijn tijdens het vrijen, droge vagina, hoofdpijn, nachtzweten en slecht slapen. Een duidelijke verbetering zullen ervaren.Daardoor zal de gemoedstoestand van deze vrouwen ook duidelijk verbeteren.

Zilverkaars is niet alleen tijdens de menopauze goed om te gebruiken. Ook vrouwen die te maken hebben met een pijnlijke menstruatie kunnen door het gebruik ervan worden geholpen.

Zo heeft de plant een balancerende werking op de vrouwelijke hormonen en zal ze ook ontstekingen tegenwerken. Dankzij zijn ontstekingsremmende werking.

Bijwerkingen

De aanwezigheid van fyto-oestrogenen in de plant is vaak een reden tot paniek bij vele mensen. Omdat fyto-oestrogenen zouden kunnen zorgen voor een teveel aan oestrogeen. Men is er nog steeds niet uit of dit daadwerkelijk zo kan zijn. Omdat er heel wat tegenstrijdige resultaten uit de bus zijn gekomen omtrent deze onderzoeken.

Toch kunnen we stellen dat wat betreft de oestrogene activiteit van zilverkaars, er tijdens de menopauze geen enkel probleem hoeft te zijn. De vrouwen hebben reeds te maken met een verminderde aanmaak van natuurlijk oestrogeen.

De fyto-oestrogenen in zilverkaars zullen dus bijdragen aan een gezondere hoeveelheid oestrogeen. En daarmee de symptomen helpen onderdrukken.

Ook wat betreft borstkanker heeft men kunnen aantonen dat zilverkaars niet dezelfde activiteit veroorzaakt die wordt geassocieerd met oestrogeen gerelateerde borstkanker. Dus in dat opzicht is zilverkaars ook volledig veilig te gebruiken.

Gerelateerd:  Wat is het verschil tussen PMS en PMDD?

Hoge hoeveelheden worden afgeraden bij vrouwen die bloedverdunners gebruiken of bij vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie. Omdat de plant een (lichte) bloedverdunnende werking heeft. Dat zou de kans op hogere bloedingen verhogen tijdens de menstruatie.

Bij gebruik van de aanbevolen dosis via een supplement wordt er echter niet meteen rekening gehouden met bijwerkingen.

Referentie:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/BlackCohosh-HealthProfessional/

Delen op:


Volg ons op: