Verschil tussen vitamine D2 en D3

Delen op:


Volg ons op:

We kennen vitamine D allemaal van onze zon. We maken ze aan door in de zon te verblijven. Het is daarom ook één van de grootste redenen waarom we zoveel mensen tijdens de zomer zien zonnebaden. Vitamine D heeft de laatste tijd heel wat aandacht gekregen. Mede dankzij de vele onderzoeken die uit de grond gestampt zijn. En door de vele gunstige effecten die daardoor aan het licht gekomen zijn omtrent deze belangrijke vitamine, antioxidant en hormoon.

Er kon worden vastgesteld dat de stof van groot belang is bij het regelen van onze bloedsuiker. Dat we ons immuunsysteem kunnen opkrikken door een adequate hoeveelheid in het lichaam. Maar vooral ook dat we er onze gemoedstoestand mee kunnen verbeteren. Dat vermindert de kans op de ontwikkeling van depressie.

Gebrek aan vitamine D

Een vitamine D tekort kan om die reden dus voor bepaalde problemen met onze gezondheid gaan veroorzaken. Men gaat ervan dat in koudere klimaten tijdens de winterperiode ongeveer 80% van de bevolking met een gebrek te maken heeft. In warmere klimaten waar mensen een donkere huidskleur hebben ligt het vitamine D gebrek ook zeer hoog. Dit komt doordat een donkere huid, de aanmaak van de vitamine D voor een groot deel zal blokkeren. In sommige gevallen kunnen mensen met een donkere huidskleur zelfs geen enkele hoeveelheid aanmaken via de huid.

Gerelateerd:  Voeding met vitamine D

We hebben vit D. Maar we vinden ook D2 en D3 terug. Wat is het verschil tussen vitamine D2 een D3? Is er wel een verschil? Of speelt het geen enkele rol voor onze gezondheid?

Verschil tussen vitamine D2 en D3

Wat is Vitamine D2

Een andere naam voor vitamine D2 is ergocalciferol. Deze stof wordt voornamelijk aangemaakt door planten. Zij maken de stof aan door blootstelling aan zonlicht. Dit wordt vooral gretig gebruikt bij paddenstoelen. Men plaatst paddenstoelen in het zonlicht. Op die manier maken de paddenstoelen hoge hoeveelheid vitamine D aan.

Echter hebben we het hier over een hoge hoeveelheid ergocalciferol en dus vitamine D2.

Ook wanneer we sojamelk en andere plantaardige zuivelproducten eten. Dan zullen we ook een toegevoegde hoeveelheid D2 in onze melk hebben. En niet D3 zoals we terugvinden in zuivel afkomstig van koeien.

Wat is Vitamine D3

Vitamine D3 staat bekend als cholecalciferol. Het is de meest belangrijke en ook de meest actieve vorm van vitamine D. We vinden D3 terug in dieren en dus ook in mensen. Wanneer we vitamine D aan te maken via de zon zal deze actieve vorm aangemaakt worden.

Het is D3 die van belang is voor de opname van calcium in het lichaam. Het is dan ook D3 die onze beenderen zal bescherming en die bescherming zal bieden tegen osteoporose. Het is D3 die ervoor zal zorgen dat we een versterkt immuunsysteem krijgen.

Het verschil tussen vitamine D2 en D3 is de oorsprong. D2 is afkomstig van planten, D3 is afkomstig van dieren. Wij mensen, maken D3 aan via de zon.Vitamine D3 is dus het belangrijkste

We kunnen dus vaststellen dat D3 de meeste voordelen voor onze gezondheid met zich meebrengt. Onderzoek heeft kunnen aantonen dat D3 veel beter gebruikt en opgenomen kan worden dan D2. Verder moeten we dus besluiten dat wanneer we van de grootste voordelen voor onze gezondheid willen profiteren. We duidelijk voor deze stof dienen te kiezen.

Gerelateerd:  Voeding met vitamine D

Vitamine D via de voeding

vitamine d3 zalm

Er zijn een aantal voedingsbronnen die vitamine D bevatten. Hoewel we er in de meeste gevallen weinig rekening mee houden en die dus weinig in ons dieet gebruiken. Ze behoren tot de categorie vis en dat wordt in het Westen niet zo gretig gegeten.

Ook heerst er heel wat bangmakerij rond vis. Onder meer door het veronderstelde hoge kwikgehalte. Wat natuurlijk wel klopt. Maar dat maakt de mensen dus bang om vis te gaan eten. Terwijl zij wel één van de enige bronnen van D3 zijn via de voeding.

 • Zalm
 • Tonijn
 • Makreel
 • Sardines
 • Oesters
 • Kreeft
 • Krab
 • Garnalen
 • Mosselen
 • Eieren
 • Melk

paddenstoelen vitamine d2

Vegan en vegetarisme

Voor vegans is het innemen van vitamine D uiteraard geen optie. Zij hebben het heel moeilijk om supplementen te vinden voor D3. Er zijn namelijk supplementen op de markt die zijn gemaakt van schapenwol. Al zullen sommige vegans ook dit niet willen te gebruiken. Omdat zij niet willen geconfronteerd worden met het gebruiken van dieren. Niet het vlees maar dus ook niet van het vet in de wol. In veel gevallen zal hierbij vooral het vet in de huid gebruikt worden. Want veel vet zal er zich in deze wol helaas niet bevinden. Dat maakt het dus voor vegans not done.

Dan zijn er helaas geen mogelijkheden om D3 in te nemen voor veganisten. Ook zullen de meeste supplementen op basis van levertraan of een andere dierlijke olie verwerkt worden.

zon vitamine d strand

Wat vegans in dit geval wel kunnen doen, is ervoor te zorgen dat ze tijdens de zomer elke dag minstens een halfuur in de zon verblijven. Het liefst met zoveel mogelijk bloot. Blote armen, blote benen… Op die manier kan D3 ten volle worden aangemaakt. Let ook dat we het eerste halfuur GEEN zonnebrandolie dragen. Dat zal de aanmaak van de stof ook gaan verminderen door de blokkerende werking op de UV stralen van de zon.

Gerelateerd:  Voeding met vitamine D

Een supplement met D2 kan als aanvulling dienen. We moeten hier echter wel weten dat de opname en de werking een stuk minder krachtig is. Om die reden moeten we van onze zon gebruikmaken!

Besluit

We zien dat het grootste verschil tussen D2 en D3 de werking ervan is. D2 wordt aangemaakt door planten. We vinden die dus vooral terug in plantaardige voeding zoals paddenstoelen. D3 daarentegen vinden we vooral in dierlijke voeding. We maken deze vorm dan ook aan via de zon. Het is de belangrijkste stof. Want kan beter worden opgenomen in het lichaam. En heeft ook een krachtigere werking dan zijn tegenganger D2.

Indien we vrezen voor onvoldoende kunnen we een supplement nemen. Verder dienen we te zorgen voor voldoende zonlicht. Op die manier kunnen we ook de aanmaak optimaal houden.

Referentie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349454/

Delen op:


Volg ons op: