Werking van toverhazelaar

toverhazelaar

Wat is de werking en wat zijn de eigenschappen van toverhazelaar?

Toverhazelaar is een bloeiende struik die we terugvinden aan de uiteinden van een bos of woud. Het wordt vooral gevonden in Noord Amerika en wordt vooral herkend door zijn goudkleurige bloemen. De naam is nogal bizar en magisch maar toch gaat het hier om een bijzonder geneeskrachtige plant. De bladeren en bloemen werden gekookt en geperst om dan uiteindelijk te worden gebruikt tegen allerlei aandoeningen.

De Indianen gebruikten het om zwellingen en ontstekingen te bestrijden. We kunnen toverhazelaar zowel voor interne als externe gezondheidsproblemen gebruiken. Hoewel het meer gebruikt wordt voor externe problemen zoals acne bijvoorbeeld.

Werkzame stoffen

toverhazelaar werkingToverhazelaar bevat een hoge hoeveelheid tannines. Tannines zijn een chemisch bestandsdeel die we terugvinden in heel wat planten. Taninezuur komt voor in koffie, wijn, kaas en in thee. We hebben allemaal wel reeds eens een groene banaan gegeten. De smaak van de groene banaan is hoofdzakelijk bekomen door de smaak van taninezuur die aanwezig is in de banaan.

Deze stof heeft een werend effect tegen bacteriën. Het zal ontstekingen bestrijden en daarmee helpen tegen irritatie en jeuk. Ook zal de stof de huid doen samentrekken en bloedvaten doen samentrekken. Dit kan worden gebruikt bij hevige bloedingen.

Gerelateerd:  Kunnen we acne tegengaan met maca?

Toverhazelaar wordt gebruikt in talrijke homeopathische en cosmetische producten. Toch zijn er slechts weinig wetenschappelijke onderzoeken verricht naar de werking van toverhazelaar.

Belangrijkste gebruiken van toverhazelaar :

  • Aambeien
  • Spataderen
  • Ontstekingen
  • Wonden
  • Irritatie
  • Huidproblemen
  • Acne

Acne

acne toverhazelaarDe plant heeft een sterke antibacteriële werking en is daarom ontzettend krachtig tegen acne. Het kan ook gebruikt worden tegen psoriasis en eczeem. Een belangrijke stof in de plant, catechol tannine zal ervoor zorgen dat overtollig vet uit de huid wordt verwijderd. Dat zorgt ervoor dat acne kan verdwijnen.

Vernauwt de bloedvaten

Toverhazelaar vernauwt de bloedvaten en wordt daarom vaak gebruikt in een soort gel of crème. Het kan gebruikt worden bij verkleuringen rond de ogen. Kan ook worden gebruikt bij spataderen of aambeien. Wat we daarvoor moeten doen is een doekje in toverhazelaar extract wikkelen en daarna aanbrengen op de plaats waar nodig. We houden het dan 5 tot 10 minuten op deze plek en de problemen worden daarna snel opgelost.

Wonden genezen

De manier waarop toverhazelaar de bloedvaten gaat vernauwen kan ook worden gebruikt bij het genezen van wonden. Wanneer we ons ergens stoten kunnen we daarom meteen terug een doekje aanbrengen met toverhazelaar extract. Dit zal ervoor zorgen dat er minder bloed naar de blessure gestuurd wordt. En zal de vorming van een zwelling of blauwe plek tegengaan.

Ook zal het bij het aanbrengen op een wonde, ervoor zorgen dat het bloed wordt weggeleid. En daarmee ook sneller de plaats helpen herstellen.

Aambeien

Aambeien zijn ontstoken aderen die zich rond de anale area hebben gevestigd. Ze ontstaan vaak wanneer we last hebben van constipatie, of moeilijke ontlasting hebben. Toverhazelaar zal het bloed wegleiden uit de aderen en daarmee de zwelling verkleinen en het herstel versnellen.

Gerelateerd:  Wat is de werking van resveratrol?

Ze kunnen er helpen voor zorgen dat we zeer snel minder last hebben van jeuk en irritatie, maar ook van bloedingen als gevolg van de aambeien. (bron)

Het kruid zal er namelijk voor zorgen dat de ontsteking zeer snel gaat afnemen en daardoor ook zeer krachtig zijn bij het behandelen van aambeien.

Keelpijn

keelpijn toverhazelaarToverhazelaar zal zwellingen tegengaan en zal overtollig slijm helpen verwijderen. Dat kan daarom helpen bij keelpijn.

We kunnen hiervoor het best een kopje thee drinken met toverhazelaar. De bladeren en de stam zijn het beste voor dit doel. We kunnen ze koken in water en enkele minuten laten inwerken. We kunnen echter ook een drinkbaar extract gebruiken.

Daarna kunnen we enkele minuten gorgelen in de keel en daarmee de ontsteking bestrijden. We dienen hier echter te zorgen voor een extract zonder alcohol.

Helpt bij de vertering

Toverhazelaar kan gebruikt worden bij diarree omdat het de spijsvertering zal helpen herstellen. De ontstekingsremmende werking zou hier vooral verantwoordelijk zijn en bacteriën in de darmen helpen bestrijden die diarree veroorzaken.

Water in de oren na het zwemmen

Wanneer we last hebben van water in de oren na het zwemmen dan kan dit vaak enkele uren tot soms dagen na het zwemmen nog steeds voorkomen. Dit komt doordat in de oren een microbische infectie plaats heeft gevonden. Toverhazelaar extract zal de overtollige was die in de oren zich heeft opgebouwd helpen verwijderen en daarbij de oren terug vrijmaken.

Haar voller en dikker maken

Toverhazelaar heeft de mogelijkheid om de haren dikker te maken. We moeten hiervoor een niet alcoholisch extract gebruiken met toverhazelaar en aanbrengen op de hoofdhuid. We laten het mengsel gedurende 10 tot 15 minuten op onze haren liggen en kunnen daarna genieten van voller en dikker haar.

Gerelateerd:  Werking en Bijwerking van Biergist voor onze gezondheid

Haar schilfers

Toverhazelaar zal er onder meer voor zorgen dat het haar meer gaat stralen en zal de hoofdhuid ook gezonder maken. Dat wil zeggen dat toverhazelaar er onder meer voor gaat zorgen dat dode huid onder de haren wordt verwijderd. Wat de vorming van schilfers zal helpen vermijden.

Jeuk

Ook tegen jeuk kan toverhazelaar wonderen doen. Het heeft namelijk de natuurlijke werking om jeuk door onder meer psoriasis of eczeem tegen te gaan. Dit kan ook helpen wanneer we te maken hebben met jeuk van de hoofdhuid. Als gevolg van bijvoorbeeld ontstekingen of schilfers.

Bijwerkingen

Hoge hoeveelheden kunnen de maag irriteren door de hoge hoeveelheid taninezuur. Hoewel de meeste mensen positief zullen reageren op een behandeling met toverhazelaar. Toch kunnen ook bepaalde vormen van allergische reacties of andere irritaties voorkomen. Zeker wanneer we een gevoelige huid hebben kan dit bij één van de bijwerkingen van toverhazelaar behoren. Toverhazelaar wordt gebruikt via een extract.

Daarnaast is het ook veilig te gebruiken voor zwangere vrouwen. Hoewel er toch een kleine kans bestaat op problemen met de maag en misselijkheid. Om die reden is het aangeraden om niet al te hoge dosissen te gaan gebruiken.


Leave a Comment