Wat is de werking en wat zijn de eigenschappen van toverhazelaar?

toverhazelaar

Delen op:


Volg ons op:

Toverhazelaar met als wetenschappelijke naam Hamamelis intermedia is een bloeiende struik die we terugvinden aan de uiteinden van een bos of woud. Het wordt vooral gevonden in Noord Amerika en wordt vooral herkend door zijn goudkleurige bloemen. De naam is nogal bizar en magisch maar toch gaat het hier om een bijzonder geneeskrachtige plant. In het Engels luidt de naam Witch hazel. De bladeren en bloemen werden gekookt en geperst om dan uiteindelijk te worden gebruikt tegen allerlei aandoeningen.

De Indianen gebruikten het om zwellingen en ontstekingen te bestrijden. We kunnen Witch hazel zowel voor interne als externe gezondheidsproblemen gebruiken. Hoewel het meer gebruikt wordt voor externe problemen zoals acne bijvoorbeeld.

Werkzame stoffen in toverhazelaar

toverhazelaar werkingToverhazelaar bevat een hoge hoeveelheid tannines. Tannines zijn een chemisch bestandsdeel die we terugvinden in heel wat planten. Taninezuur komt voor in koffie, wijn, kaas en in thee. We hebben allemaal wel reeds eens een groene banaan gegeten. De smaak van de groene banaan is hoofdzakelijk bekomen door de smaak van taninezuur die aanwezig is in de banaan.

Deze stof heeft een werend effect tegen bacteriën. Het zal ontstekingen bestrijden en daarmee helpen tegen irritatie en jeuk. Ook zal de stof de huid doen samentrekken en bloedvaten doen samentrekken. Dit kan worden gebruikt bij hevige bloedingen.

Toverhazelaar wordt gebruikt in talrijke homeopathische en cosmetische producten. Toch zijn er slechts weinig wetenschappelijke onderzoeken verricht naar de werking van Witch hazel.

Belangrijkste gebruiken van toverhazelaar of witch hazel :

  • Aambeien
  • Spataderen
  • Ontstekingen
  • Wonden
  • Irritatie
  • Huidproblemen
  • Acne

Acne

acne toverhazelaarDe plant heeft een sterke antibacteriële alsook een ontstekingsremmende werking en is daarom ontzettend krachtig tegen acne. Het kan ook gebruikt worden tegen psoriasis en eczeem. Een belangrijke stof in de plant, catechol tannine zal ervoor zorgen dat overtollig vet uit de huid kan. Dat zorgt ervoor dat acne zal verdwijnen. We kunnen dit rechtstreeks op de huid aanbrengen om maximale resultaten te bereiken. Verder zal het kruid een samentrekkende werking hebben op de huid, waardoor poriën kunnen dichten. Daarnaast zal toverhazelaar de huid voeden en ontstekingen bestrijden. Mensen met een vette huid kunnen heel wat voordeel treffen bij het gebruiken van toverhazelaar. (studie)

Gerelateerd:  Wat is de werking van resveratrol?

Irritatie van de huid

Heel wat mensen hebben last van een gevoelige huid, ongeveer 45% van de bevolking heeft daar wel nu en dan last van. Onderzoeken hebben aangetoond dat toverhazelaar kan helpen bij een gevoelige huid. Dat komt vooral door zijn ontstekingsremmende werking. Het zal dus helpen om gevoelige, geïrriteerde huid, terug te herstellen. Rode vlekken of rode puntjes als gevolg van irritatie of wonde kan hiermee behandeld worden. (studie)

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat met slechts 10% toverhazelaar vermengd in een soort lotion, de ontsteking in de huid kan verdwijnen.

Vernauwt de bloedvaten

Toverhazelaar vernauwt de bloedvaten en wordt daarom vaak gebruikt in een soort gel of crème. Het kan gebruikt worden bij verkleuringen rond de ogen. Kan ook worden gebruikt bij spataderen of aambeien. Wat we daarvoor moeten doen is een doekje in toverhazelaar extract wikkelen en daarna aanbrengen op de plaats waar nodig. We houden het dan 5 tot 10 minuten op deze plek en de problemen worden daarna snel opgelost.Wonden genezen

De manier waarop toverhazelaar de bloedvaten gaat vernauwen is ook van toepassing bij het genezen van wonden. Wanneer we ons ergens stoten kunnen we daarom meteen terug een doekje aanbrengen met Witch hazel extract. Dit zal ervoor zorgen dat er minder bloed naar de blessure stroomt. En zal de vorming van een zwelling of blauwe plek tegengaan.

Ook zal het bij het aanbrengen op een wonde, ervoor zorgen dat het bloed nog steeds kan wegvloeien. En daarmee ook sneller de plaats helpen herstellen.

Gerelateerd:  Rode klaver werking en voordelen voor onze gezondheid

Aambeien

Aambeien zijn ontstoken aderen die zich rond de anale area hebben gevestigd. Ze ontstaan vaak wanneer we last hebben van constipatie, of moeilijke ontlasting hebben. Toverhazelaar zal het bloed wegleiden uit de aderen en daarmee de zwelling verkleinen en het herstel versnellen.

Ze kunnen er helpen voor zorgen dat we zeer snel minder last hebben van jeuk en irritatie, maar ook van bloedingen als gevolg van de aambeien. (bron)

Het kruid zal er namelijk voor zorgen dat de ontsteking zeer snel gaat afnemen en daardoor ook zeer krachtig zijn bij het behandelen van aambeien.

Praktisch kunnen we toverhazelaar extract mengen met een kleine hoeveelheid olijfolie en deze aanbrengen op het gebied rond de aambeien. Enkele minuten masseren en het probleem is opgelost.

Keelpijn

keelpijn toverhazelaarToverhazelaar zal zwellingen tegengaan en zal overtollig slijm helpen verwijderen. Dat kan daarom helpen bij keelpijn.

We kunnen hiervoor het best een kopje thee drinken met toverhazelaar. De bladeren en de stam zijn het beste voor dit doel. We kunnen ze koken in water en enkele minuten laten inwerken. We kunnen echter ook een drinkbaar extract gebruiken.

Daarna kunnen we enkele minuten gorgelen in de keel en daarmee de ontsteking bestrijden. We dienen hier echter te zorgen voor een extract zonder alcohol.

Helpt bij de vertering

Witch hazel kan werken bij diarree omdat het de spijsvertering helpt herstellen. De ontstekingsremmende werking zou hier vooral verantwoordelijk zijn en bacteriën in de darmen helpen bestrijden die diarree veroorzaken.

Water in de oren na het zwemmen

Wanneer we last hebben van water in de oren na het zwemmen dan kan dit vaak enkele uren tot soms dagen na het zwemmen nog steeds voorkomen. Dit komt doordat in de oren een microbiële infectie heeft plaatsgevonden. Witch hazel extract zal de overtollige was die in de oren zich heeft opgebouwd helpen verwijderen en daarbij de oren terug vrijmaken.

Gerelateerd:  Rode klaver werking en voordelen voor onze gezondheid

Haar voller en dikker maken

Toverhazelaar heeft de mogelijkheid om de haren dikker te maken. We moeten hiervoor een niet alcoholisch extract gebruiken met toverhazelaar en aanbrengen op de hoofdhuid. We laten het mengsel gedurende 10 tot 15 minuten op onze haren liggen en kunnen daarna genieten van voller en dikker haar.

Haar schilfers

Witch hazel zal er onder meer voor zorgen dat het haar meer gaat stralen en zal de hoofdhuid ook gezonder maken. Dat wil zeggen dat toverhazelaar er onder meer voor gaat zorgen dat dode huid onder de haren verdwijnt. Wat de vorming van schilfers helpt vermijden.

Jeuk

Ook tegen jeuk kan toverhazelaar wonderen doen. Het heeft namelijk de natuurlijke werking om jeuk door onder meer psoriasis of eczeem tegen te gaan. Dit kan ook helpen wanneer we te maken hebben met jeuk van de hoofdhuid. Als gevolg van bijvoorbeeld ontstekingen of schilfers.

Bijwerkingen toverhazelaar

Hoge hoeveelheden kunnen de maag irriteren door de hoge hoeveelheid taninezuur. Hoewel de meeste mensen positief zullen reageren op een behandeling met toverhazelaar. Toch kunnen ook bepaalde vormen van allergische reacties of andere irritaties voorkomen. Zeker wanneer we een gevoelige huid hebben kan dit bij één van de bijwerkingen van toverhazelaar behoren. Toverhazelaar wordt gebruikt via een extract.

Daarnaast is het ook veilig te gebruiken voor zwangere vrouwen. Hoewel er toch een kleine kans bestaat op problemen met de maag en misselijkheid. Om die reden is het aangeraden om niet al te hoge dosissen te gaan gebruiken.

Het kan gebruikt worden op de huid en kan zowel in pure vorm als vermengd met olie gebruikt worden. We kunnen het ook inwendig gebruiken.

Delen op:


Volg ons op: