Eigenschappen en werking van heilige basilicum of Tulsi

Delen op:


Volg ons op:

Voordelen en werking van heilige basilicum (Tulsi)

Heilige basilicum ofwel tulsi is een naam voor een ayurvedisch kruid. Het wordt gezien als een heilige plant in het hinoeïsme. Om die reden wordt het sinds jaar en dag gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. Tulsi of heilige basilicum kunnen we eigenlijk vinden in 2 verschillende soorten. We hebben de groene en de paarse. Hoewel het kruid afkomstig is uit Indië, toch kunnen we het ook in andere delen van Zuid-Azië tegenkomen.

heilige basilicumHeilige basilicum wordt echt aanbeden in Indië omwille van zijn vele voordelen voor de gezondheid. Zo kan het helpen bij ziektes. De plant heeft een versterkend en stimulerend effect op het immuunsysteem. Het zal daardoor bacteriën en virussen weren. Maar kan ook gebruikt worden bij problemen met het haar of onze huid. Slechts enkele bladeren kunnen reeds helpen om een groot aantal problemen op te lossen.

Het is vooral de olie die gebruikt wordt voor medicinale doeleinden. De olie kan een gunstig effect hebben op de luchtwegen. Ook tegen stress kan het kruid wonderen doen.

Daarnaast zullen de krachtige antioxidanten een effect hebben op de bloedsuiker en de bloeddruk. Ook wordt heilige basilicum gezien als een alternatieve behandeling tegen acne en rimpelvorming op de huid.

Verlaagt stress

Heilige basilicum wordt gezien als een adaptogeen. Net als zoveel andere adaptogenen zal dit kruid dus in staat zijn om de effecten van stress op het lichaam tegen te werken. Ook zullen we beter beschermd worden tegen stressvolle situaties wanneer we tulsi gebruiken.

De werking van heilige basilicum om stress te verlagen gebeurt vooral door eugenolen en caryophyllenen die we in de plant van nature terugvinden. Ze geven een zeer krachtig maar stimulerend aroma. De geur van deze oliën zou daarbij een zeer positief effect hebben op de gemoedstoestand.

Men heeft ook kunnen vaststellen dat wanneer de stoffen worden opgenomen in het lichaam, ze ook zullen zorgen voor een stress verlagend effect.

Cortisol verlagen

stress cortisolEigenlijk kunnen we stress verlagen en cortisol verlagen samenbrengen naar 1 punt. Want ze komen uiteindelijk op hetzelfde neer. Wanneer we onder stress staan, en dan bedoelen we vooral langdurige chronische stress, dan zullen de stresshormonen in actie schieten. Het belangrijkste stresshormoon is cortisol.

Cortisol gaat stijgen wanneer we onder stress staan. Chronische stress kan ervoor zorgen dat de cortisolwaarden hoog blijven en dat is de basis van tal van andere gezondheidsproblemen. Waaronder zeer ernstige problemen zoals diabetes en hartproblemen.

Het is dus belangrijk dat we het cortisol onder bedwang houden en dat kan door gebruik te maken van heilige basilicum. We zien via wetenschappelijke onderzoeken een enorme daling van het cortisolgehalte in het lichaam.Proefpersonen die werden blootgesteld aan ernstige vormen van stress konden merken dat na het innemen van een extract, de toegenomen cortisol volledig terug in balans gebracht werd.

Bescherming tegen wonden

Heilige basilicum heeft een aantal belangrijke eigenschappen waardoor we het kruid kunnen gebruiken tegen allerlei wonden. Het wordt daarom vaak gebruikt na een operatie om ervoor te zorgen dat de wonde beter geneest en ook sneller geneest. Het zou ook vooral de sterkte van de korst die zich vormt op de wonde verhogen. Daarbij zal de wonde niet zo vlug terug open gaan wanneer we een uitgestrekte beweging maken.

Acne

Acne ontstaat hoofdzakelijk door een aantal factoren die we kunnen behandelen met heilige basilicum. Zo zien we dat vooral het eten van bereide voedingsmiddelen met een hoog suiker of vetgehalte, acne kunnen veroorzaken.

We merken ook dat stress en dan vooral chronische stress deze problemen in de hand kan werken. En vooral ook de verkeerde balans tussen onze hormonen.

Dat zijn allemaal factoren die we kunnen behandelen door heilige basilicum te gebruiken. Door zijn krachtige antioxidanten zullen ze de schade die ongezonde voeding probeert aan te richten tegenwerken.

Acne wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën worden een halt toegeroepen door eugenol, één van de belangrijkste ingrediënten van de plant.

Preventie tegen diabetes

In Indië is tulsi of heilige basilicum al langer bekend als een preventief middel tegen diabetes. Onderzoeken hebben echter kunnen aantonen aan de universiteit van agricultuur en technologie, de Azad University. Dat de effecten van heilige basilicum op de bloedsuiker ronduit enorm zijn.

Zo zien we een daling van de bloedsuiker voor het eten EN na het eten. Met respectievelijk 17 en 7%.

Een andere studie kon aantonen dat heilige basilicum de hoeveelheid glucose met maar liefst 36% kan doen afnemen. Bij proefdieren met diabetes was het effect iets lager (18%) maar is nog steeds zeer gunstig te noemen.

Cholesterol verlagen

Het blijft niet bij het verlagen van de bloedsuiker. We zien ook bij proefdieren dat we het cholesterol kunnen verlagen door heilige basilicum te gaan gebruiken in ons dieet.

Men kon dit vaststellen in 2 onderzoeken. Eerst zien we dat wanneer konijnen de bladeren te eten kregen van de tulsi plant. Dat het LDL cholesterol, ofwel het slechte cholesterol ging afnemen. En merkten we een stijging op van het HDL cholesterol ofwel de goede cholesterol.

Een ander onderzoek kwam tot de conclusie dat eugenol, ook verantwoordelijk voor de stressverlagende effecten. Ervoor kon zorgen dat het totale cholesterol ging afnemen bij zowel proefdieren met diabetes en proefdieren zonder diabetes. (1)

Ontstekingsremmend

Heilige basilicum heeft een krachtige ontstekingsremmende werking. Het kruid kan stress, angst en ontstekingen tegenwerken door zijn ontspannend effect. We zien onder meer dat de adaptogene werking ook kan helpen bij mensen die lijden aan artrose of fibromyalgie.

Bijwerkingen

tulsi bijwerkingen heilige basilicumTot op heden zijn geen bijwerkingen vastgesteld bij het gebruik van heilige basilicum. We konden echter vaststellen dat de plant een effect heeft op de vruchtbaarheid. Het is daarom aangeraden dit kruid niet te gebruiken tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Ook wordt heilige basilicum extract beter niet gebruikt bij vrouwen die in de korte tijd willen zwanger worden.

Delen op:


Volg ons op: