Bijwerkingen van gojibessen en zijn ze giftig?

goji bessen

Delen op:


Volg ons op:

Goji bessen worden reeds eeuwenlang gebruikt omwille van de vele positieve eigenschappen voor de gezondheid. Zijn goji bessen giftig? Nee ze zijn niet giftig maar kunnen wel bepaalde neveneffecten veroorzaken wanneer ze in hoge hoeveelheden worden gegeten.

Ze worden door alternatieve geneesheren gebruikt voor de behandelingen van hoge bloeddruk, maag-en darmproblemen, versterken van het immuunsysteem, cholesterol verlagen, verjongingsmiddel etc …

Hoewel mensen die deze bessen willen eten moeten oppassen met de mogelijke neveneffecten van het eten van teveel goji bessen. Bij het eten van normale porties  komen bijna nooit ongewenste effecten voor. De meeste van de ongewenste effecten zijn te wijten aan al dan niet langdurig of overdreven supplementen gebruik op basis van goji bessen. Ze zijn gezond, maar het blijft belangrijk om een goed gebalanceerd dieet te volgen.

gojibessen giftig

Waarom gebruikt men gojibessen?

Gojibessen worden door allerhande supplementenfirma’s geprezen om hun vele voordelen. De meeste van die voordelen zijn gestaafd door wetenschappelijk bewijs. Zo zien we dat gojibessen er kunnen voor zorgen dat we de ogen beschermen tegen allerhande oudersdomskwaaltjes. Zeaxanthine is een belangrijk antioxidant en zal de ogen beschermen tegen ziektes. In gojibessen vinden we een hoge hoeveelheid van dit antioxidant terug. Het spreekt voor zich dat de ogen hier beter van worden. (1)

Naast zeaxanthine vinden we vitamine C en vitamine A in hoge hoeveelheden. Al zijn deze hoeveelheden ook te vinden in andere bessen zoals aardbeien of blauwe bessen. Deze vitamines zullen bescherming bieden tegen verkoudheid, griep en mogelijk zelfs tegen kanker.

Gerelateerd:  Voeding met retinol - Vitamine A

Er zijn onderzoeken bekend, weliswaar bij muizen en nog niet bij mensen. Waarbij werkzame stoffen in de goji bessen, de groei van tumoren gaat afremmen. En op die manier zal helpen om de behandeling te doen slagen. (2)

De hoeveelheid betacaroteen zal zorgen voor een gezonde huid en kan op die manier de veroudering tegengaan. Dit biedt vooral bescherming tegen UV stralen van de zon en andere huidproblemen.

Wat doen goji bessen nog:

  • Bloedsuiker verlagen
  • Cholesterol verlagen
  • Nachtrust bevorderen
  • Symptomen van depressie bestrijden

Wat maakt gojibessen zo speciaal?

De grootste reden waarom een bepaald voedingsmiddel een superfood genoemd wordt, is omdat die een hoge concentratie aan voedingsstoffen bevat. Gojibessen bevatten een hoge hoeveelheid vitamine A en C en bevatten daarnaast belangrijke antioxidanten die zullen helpen om de strijd aan te gaan tegen vrije radicalen.Bijwerkingen van gojibessen

gojibessen bijwerkingen

Opgelet bij diabetes

Bij het eten van goji bessen moet worden opgelet bij mensen met diabetes. Ze brengen de bloedsuikerspiegel in balans. Mensen die reeds medicijnen gebruiken tegen diabetes moeten extra voorzichtig zijn bij het eten van goji bessen en nemen best eerst contact op met hun dokter om na te gaan of dit wel verstandig is. Doordat het de werking van de medicijnen tegen diabetes zou kunnen versterken en in sommige gevallen zelfs tegenwerken.

Er zijn niet meteen wetenschappelijke onderzoeken te vinden waar dit reeds voor hypoglycemie geleid heeft. Maar er zijn studies die aantonen dat het eten van goji bessen of het nemen van goji bessen in supplement, een mogelijke behandeling zou kunnen zijn bij diabetes. Het lijkt dus niet verstandig om deze twee te combineren. Indien we toch gojibessen willen proberen praten we daarom beter eerst met de behandelende arts.

Gerelateerd:  Waarvoor Kunnen We Cranberry Pillen Gebruiken?

Allergische reacties

Gojibessen kunnen allergische reacties uitlokken bij mensen die allergisch zijn aan bessen. De symptomen zijn misselijkheid, overgeven, diarree en duizeligheid. In meer ernstige gevallen kan het moeilijk worden om te ademen. (bron)

Het spijsverteringsstelsel

Een bekend neveneffect bij het nemen van hoge dosissen  is irritatie van het spijsverteringsstelsel. In sommige gevallen kan diarree en misselijkheid ontstaan. Dit gebeurt echter bijna altijd bij het nemen van gojibessen supplementen.

Doordat de concentratie aan stoffen die dit veroorzaken in supplementen veel groter is dan in de gojibes zelf. Bij het eten van normale dosissen zal zelden een probleem optreden.

Goji bessen giftig? Nee, alleen in hoge dosissen via een supplement.

Het wordt afgeraden om supplementen op basis van goji bessen voor een lange periode in te nemen. Indien je dit toch doet, neem je ze beter tijdens het eten.

Hogere bloedingen tijdens menstruatie

Hoewel dit zeer zelden voorkomt is een ander neveneffect de natuurlijke bloedstollende capaciteiten. Er is een geval bekend van een vrouw die een hogere bloeding tijdens de menstruatie ervoer na het drinken van 4 glazen goji bessensap per dag. Hoewel dit slechts dit ene geval betreft en de hogere bloeding tijdens de menstruatie het enige neveneffect was, moet er wel nagegaan worden of je in het verleden reeds te maken kreeg met hoge bloedingen. Zo ja dan wordt er best niet overdreven met het gebruik ervan.

Interactie met medicijnen

Goji bessen kunnen in combinatie met medicijnen voor ernstige problemen zorgen. Vooral wanneer het gaat om bloedverdunners of medicijnen die de bloeddruk verlagen. Zoals we reeds hebben vermeld lijkt het onwaarschijnlijk om deze symptomen te ondervinden bij het eten van goji bessen. Dit zal vooral gebeuren wanneer we een concentraat, extract of supplement gebruiken. De bessen hebben een bloedverdunnende werking die bij het gebruik van supplementen nog eens versterkt wordt door de hogere concentratie aan werkzame stoffen. (bron) Hetzelfde geldt voor mensen die medicijnen nemen tegen diabetes.

Gerelateerd:  Beste 10 Bronnen Van Kalium Voeding

gojibes thee

Lage bloeddruk

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat het eten van goji bessen kan helpen om de bloeddruk naar beneden te brengen. Dat is heel goed want een groot deel van de mensen heeft (vaak ook zonder het zelf te beseffen) last van een hoge bloeddruk. Maar dat is niet zo goed voor mensen die last hebben van lage bloeddruk of mensen die reeds medicijnen nemen tegen een hoge bloeddruk.

Ze kunnen de medicijnen die worden gegeven tegen hoge bloeddruk gaan versterken waardoor de bloeddruk tot gevaarlijke waarden kan zakken.

Ook hier zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor te vinden, alleen dat goji bessen de bloeddruk zal verlagen (bron) en dus hoogstwaarschijnlijk in combinatie met medicijnen een dubbel effect kan teweegbrengen.

Diarree

Er zijn gevallen bekend van diarree, ook al gaat dit waarschijnlijk om het eten van hoge hoeveelheden en dat is niet meteen aangeraden. Goji bessen hebben het voordeel dat ze de spijsvertering verbeteren en efficiënter maken. Mensen met moeizame stoelgang kunnen hier voordeel uit halen. Maar het gebruiken van hoge hoeveelheden kan dus leiden tot overmatige stoelgang en diarree.

gojibessen

Goji bessen Giftig?

Ze zijn dus niet giftig, alleen kunnen ze in hoge dosissen, meestal via een supplement. Problemen veroorzaken tijdens de menstruatie, bij mensen die medicatie nemen om de bloedsuiker te verlagen en kan het de spijsverteringsorganen irriteren.

Onderzoek is volop gaande naar de mogelijke negatieve effecten van goji bessen. Toch moeten we er de nadruk op leggen dat bijna al deze bijwerkingen die we hier hebben opgesomd, niet zullen optreden bij het eten van gewone hoeveelheden. Deze effecten worden bekomen door het nuttigen van hoge hoeveelheden, heel vaak via een concentraat of supplement.

Delen op:


Volg ons op: