Saw Palmetto Werking en Bijwerkingen

saw palmetto werking

Delen op:


Volg ons op:

Saw Palmetto Werking en Bijwerkingen

Saw Palmetto werking kan zowel gunstig zijn voor mannen als voor vrouwen. Zo zal het bij mannen de gezondheid van de prostaat verbeteren. Het heeft ook een gunstige invloed op de seksualiteit bij zowel mannen als bij vrouwen. En zal de gezondheid van de nieren en onze haren verbeteren. Het wordt ook gezien als een alternatief middel tegen haaruitval. Vooral dan omdat de plant overmatige hoeveelheden dihydrotestosteron of DHT zal blokkeren. Dit is ook de primaire factor waardoor we een beschermend effect krijgen op de prostaat.

Wat is Saw Palmetto

saw palmetto werkingDe plant komt oorspronkelijk voor in Amerika. We komen ze meestal tegen in regio’s dichtbij kustgebieden. De plant kan zeer oud worden. Bepaalde bronnen bevestigen dat de plant makkelijk meer dan 500 jaar oud wordt.

Hoewel de ouderdom van de plant kan stijgen tot 500 jaar oud. Toch zal ze niet blijven groeien. De maximale hoogte wordt gezien op 3 meter.

We kunnen de naam letterlijk vertalen in zaagpalm (hoewel de nederlandse naam van planten zegepalm luidt). Dat komt doordat de bladeren scherp zijn en een zaagvorm hebben. We kunnen ons makkelijk snijden wanneer we in contact komen met deze bladeren.

De botanische naam luidt Serenoa Genus. De planten produceren ook een vrucht. Die wordt gegeten door zowel dieren als door mensen en hebben belangrijke bestandsdelen die kunnen helpen bij heel wat verschillende aandoeningen.

Gerelateerd:  Wat is de Werking van Dong Quai?

Het fruit ziet er meer uit als een soort bes. Dat kan ook op die manier worden gegeten. Hoewel supplementen van het fruit meer geconcentreerd zijn aan sterolen en antioxidanten. En daarmee ook een gunstiger effect hebben en de saw palmetto werking bij bepaalde aandoeningen gaan versterken.

Saw Palmetto Werking

De saw palmetto werking gebeurt vooral door de aanmaak van bepaalde enzymen te blokkeren. Deze enzymen zijn onder andere 5-alfa reductase. De functie van dit enzym is om testosteron om te zetten in dihydrotestosteron.

Deze omzetting gebeurt over het algemeen in de teelballen. Maar kan ook in de prostaat gebeuren, in de bijnieren en zelfs in de haarwortels. Dat is dan ook de grootste oorzaak voor kaalheid. Andere problemen die deze omzetting veroorzaken zijn vergrote prostaat en een verlies van libido.

Het spreekt voor zich dat de saw palmetto werking dus voordelen kan bieden voor onze haren, prostaat, testosterongehalte en sekslust. Maar er is nog veel meer waar we kunnen van profiteren dankzij de saw palmetto werking.

Gezondheid van de Prostaat

Prostaatkanker is een veelvoorkomende aandoening bij ouder wordende mannen. Deze aandoening staat echter in nauw verband met een vergrote prostaat. Helaas kunnen we dat moeilijk tegenhouden en wordt dat gezien als een natuurlijk gebeuren naarmate we ouder worden.Saw palmetto heeft eigenschappen die deze vergrote prostaat kan tegenhouden. Dit gebeurt door het blokkeren van het dihydrotestosteron. Dit hormoon zal de cellen stimuleren in de prostaat waardoor die groter wordt. Door het hormoon te blokkeren gaat de prostaat minder snel nieuwe cellen aanmaken en wordt die dan ook minder snel groter.

Gerelateerd:  Heeft Saw Palmetto Bijwerkingen?

Dat verlaagt automatisch de kans op het ontwikkelen van prostaatkanker.

Niet alleen de kans op prostaatkanker wordt lager. Dit biedt ook voordelen voor onze nieren en voor onze natuurlijke drang naar seks.

Werking van de Nieren

Zoals we reeds hierboven hebben vermeld zal de verbeterde gezondheid van onze prostaat een gunstige invloed hebben op de nieren. Vooral mannen met een vergrote prostaat kunnen een enorme verbetering van de nieren opmerken.

Ook bevat de plant bepaalde bestandsdelen die de nieren gaan stimuleren. Daardoor gaan we meer urineren en worden ze ook beter gereinigd. Er wordt zelfs beweerd dat de plant kan helpen om nierstenen te behandelen en te voorkomen.

Haaruitval

Haaruitval is een probleem die voorkomt bij 1 op 3 mannen. Ook heeft 1 op de 10 vrouwen hiermee te maken. De verantwoordelijke hiervoor is DHT of dihydrotestosteron. Zoals we hebben gezien wordt dit geblokkeerd door de saw palmetto werking.

Dat zou bescherming bieden tegen haaruitval en zou het groeien van de haren stimuleren.

Testosteron

Testosteron is nodig om de belangrijkste mannelijke eigenschappen te blijven garanderen. Testosteron speelt een grote rol in het behoud van het libido. Het aanmaken en behouden van spiermassa. Het algemeen welzijn voor mannen, en voor de metabolisering van cholesterol.

De plant zal de omzetting van testosteron naar DHT blokkeren. Maar zal ook de aromatase voor een groot deel tegenhouden. Dat betekent dat de omzetting naar oestrogeen, cortisol en prolactine wordt tegengewerkt.

Daardoor zal meer testosteron beschikbaar zijn om de mannelijke eigenschappen te garanderen.

Libido en potentie

Saw palmetto werking is zeer gunstig voor het libido en de potentie bij mannen. Zowel bij mannen als bij vrouwen wordt een hoger libido vastgesteld. De reden daarvoor zou een verbeterde werking van het testosteron moeten zijn.

Gerelateerd:  Libido verhogen bij vrouwen

Andere mechanismen heeft men niet kunnen aanduiden als mogelijke oorzaak hiervoor.

Saw Palmetto werking voor vrouwen

saw palmetto vrouwenHoewel alle eigenschappen die hierboven werden gegeven ook kunnen worden toegepast bij vrouwen (uitgenomen de potentieverhogende werking natuurlijk). Toch zijn er enkele specifieke vrouwelijke kenmerken die door het gebruik van deze planten kan worden verbeterd.

Menopauze

Tijdens de menopauze zullen de hormonen oestrogeen en progesteron sterk dalen. Ook worden heel vaak schommelende waarden weergegeven bij vrouwen tijdens de menopauze. Extracten van de plant kunnen hierbij helpen om irritatie van de vagina of baarmoeder tegen te gaan.

Ook zou de plant de bevochtiging van de vagina bevorderen bij vrouwen in de menopauze.

Overbeharing bij vrouwen

Overbeharing bij vrouwen ontstaat voornamelijk door een verandering in de hormoonwaarden. Dit komt door een aandoening aan de eierstokken. Saw palmetto biedt bescherming tegen deze aandoening en zal op die manier ook helpen om de menstruatiecyclus constant te houden. Het testosteron in balans helpen houden en de vruchtbaarheid verbeteren.

Bijwerkingen

Saw palmetto bijwerkingen kunnen optreden bij sommige mensen. Dat houdt in dat ze maagproblemen kunnen krijgen, misselijk kunnen worden of slechte adem krijgen.

Andere bijwerkingen zijn:

  • Overgeven
  • Diarree
  • Maagzuur
  • Indigestie
  • Constipatie
  • Pijnlijke borsten

Zwangere vrouwen, borstvoeding gevende vrouwen en mensen met hartproblemen of leverproblemen mogen dit supplement niet nemen. Ook mensen die medicatie nemen die de hormonen balanceren gebruiken dit middel beter niet.

Delen op:


Volg ons op: