Heeft Saw Palmetto Bijwerkingen?

saw palmetto bijwerkingen

Delen op:


Volg ons op:

Saw palmetto bijwerkingen kunnen natuurlijk optreden wanneer we dit product gebruiken. Gelukkig zijn er meer voordelen verbonden aan het gebruik van de plant, dan nadelen. Maar toch is het belangrijk dat we ze even overlopen.

Omdat saw palmetto bijwerkingen  niet uit te sluiten zijn is het niet aan te raden om dit middel te gaan gebruiken wanneer het niet nodig is. Voor mannen kunnen we saw palmetto gebruiken wanneer we één van de volgende problemen ondervinden.

Haaruitval

saw palmetto haaruitval

Mannen die te maken hebben met haaruitval kunnen geholpen worden door saw palmetto te gebruiken. Het middel is een 5-Alfa reductase inhibitor. Dat betekent dat het de aanmaak en vrijgave van deze stof zal helpen verminderen.

Dat zorgt ervoor dat de waarden van het dihydrotestosteron of DHT gaan dalen. Dat is bij veel mannen de oorzaak van haaruitval. 

DHT is een afgeleide van het hormoon testosteron en is grotendeels verantwoordelijk voor de mannelijke kenmerken. Maar kan dus ook bijdragen tot haaruitval. Deze daling van het DHT zal zorgen voor een stijging van het testosteron. Maar deze stijging van het testosteron kan niet meteen gezien worden als een voordeel.

Wanneer testosteron gaat stijgen, zal DHT ook gaan stijgen. Door het DHT of dihydrotestosteron te verlagen krijgen we een verkeerde balans tussen testosteron en DHT. Dat kan leiden tot één van de belangrijkste saw palmetto bijwerkingen. En dat zijn erectieproblemen.

Het is daarom niet aangeraden om saw palmetto te gebruiken indien we niet te maken hebben met haaruitval. Al zullen in normale hoeveelheden, erectieproblemen meestal niet voorkomen bij gezonde mannen. Toch is het belangrijk om deze saw palmetto bijwerkingen te vermelden.

Er zijn echter andere problemen die kunnen verholpen worden met het gebruik van de plant. Waarbij erectieproblemen net zullen worden opgelost.

Saw palmetto bijwerkingen bij het gebruik tegen haaruitval kan leiden (in hoge dosissen) tot erectieproblemen.Vergrote prostaat

saw palmetto plant

Bij mannen met een vergrote prostaat zien we net het omgekeerde resultaat. Mannen met een vergrote prostaat hebben te maken met (zoals de naam al doet vermoeden) een grotere prostaat dan normaal. Deze prostaat is onderhevig aan ontstekingen en komt vaker voor bij oudere mannen. Deze ontsteking zal er ook voor zorgen dat de urineblaas onder druk komt te staan. Wat ervoor kan zorgen dat we te maken krijgen met blaasontstekingen en pijn ervaren tijdens het plassen.

Gerelateerd:  Saw Palmetto Werking en Bijwerkingen

Een vergrote prostaat heeft een aantal belangrijke oorzaken. Dat kan gaan van een tekort aan zink, een te hoge aromatase, teveel DHT, verstopte bloedvaten of een oestrogeendominantie.

Oudere mannen hebben een hoger risico doordat ze vaker een hogere aromatase hebben. Ook meer DHT zullen aanmaken door het dalend testosteron en toenemend oestrogeen.

In dit geval kan saw palmetto helpen om de prostaat terug naar zijn normale waarde te brengen.

We zien onder meer dat de plant zal verhinderen dat testosteron de cellen in de prostaat rechtstreeks kan stimuleren. Dat zorgt ervoor dat er minder snel cellen worden vermenigvuldigd in de prostaat. Wat de groei ervan zal verminderen.

Ook zien we een blokkerend effect op de aanmaak van dihydrotestosteron. Wat er dus ook zal voor zorgen dat de groei van de prostaat afneemt.

Naar schatting heeft 90% van de mannen boven de 80 dit probleem. Maar dit probleem kan reeds veel eerder de kop opsteken. (bron)

Bij mannen met een vergrote prostaat zal ook het libido dalen en zal de mogelijkheid om een erectie te krijgen, bemoeilijkt worden. In dit geval kan saw palmetto dus helpen.

In tegenstelling tot de saw palmetto bijwerkingen bij mannen met haaruitval. Worden deze bijwerkingen hier dus eigenlijk voordelen.

Bij mannen met een vergrote prostaat kunnen erectieproblemen verholpen worden. Ook gaat de grootte van de prostaat afnemen.

Prostaatkanker

saw palmetto prostaatkanker

Saw palmetto wordt gezien als een natuurlijk middel die bescherming zal bieden tegen prostaatkanker. (bron)

We hebben besproken dat in geval van prostaatproblemen, de saw palmetto bijwerkingen (bij mannen met geen prostaatproblemen) kunnen worden omgezet in voordelen. En dat het eventueel verlies van libido en erectieprobleem kan worden opgelost.

Gerelateerd:  Grotere Boezem Op een Natuurlijke Manier!

Zoals we reeds zeiden zal de plant de omzetting van testosteron naar DHT verminderen. Wat de kans op een vergrote prostaat vermindert. En ook meteen de kans op prostaatkanker vermindert. Want een vergrote prostaat kan namelijk, onderhevig aan ontstekingen, prostaatkanker veroorzaken op termijn.

De medicijnen die worden gegeven tegen een vergrote prostaat kunnen een libidoverlies en impotentie veroorzaken. Terwijl saw palmetto in dit geval geen invloed heeft op het libido en op de erectie. Integendeel, er vindt zelfs meestal een verbetering plaats op dit vlak.

Verder kon men ook vaststellen dat saw palmetto de prostaatkankercellen zal blokkeren en de groei ervan zal verminderen. Wat de kans op herstel dus sterk doet toenemen. (bron)

Stimuleert de urinewegen

Omdat de plant zo effectief is tegen prostaatproblemen zal dit ook invloed hebben op de urinewegen. Wanneer we te maken hebben met blaasontstekingen of nierstenen kan de plant helpen om de symptomen te onderdrukken.

Dit is zowel bij mannen als bij vrouwen het geval. (bron)

Aanbevolen dosis

Naarmate we hogere dosissen nemen bestaat de kans natuurlijk dat we te maken krijgen met saw palmetto bijwerkingen.

Het is dus aan te raden dat we ons aan de aanbevolen dosis houden wanneer we dit middel gebruiken.

Wanneer we last hebben van een vergrote prostaat is het nodig om relatief hoge dosissen te gebruiken. Dit begint dan bij 900 tot 1.000 mg per dag. En dit gedurende enkele maanden. Het best doen we dit 3 tot 4 maand lang. Daarna kunnen we de dosis verlagen naar 300 mg per dag.

Gerelateerd:  Saw Palmetto Werking en Bijwerkingen

Bij een beginnende vergrote prostaat volstaat een dosis van 300 mg per dag.

Indien we last hebben van haaruitval is een dosis van 400 mg aangewezen via een supplement.

saw palmetto bijwerkingen

Saw palmetto bijwerkingen  tegenstrijdig

Saw palmetto bijwerkingen die we hier hebben besproken zijn erectieproblemen en eventueel libidoverlies. Er zijn nog een aantal andere saw palmetto bijwerkingen die we verder gaan bespreken. Maar die zijn van minder ernstige aard dan mogelijke impotentie.

Het is belangrijk dat we deze problemen even nader toelichten.

Bij de meeste mannen die saw palmetto gebruiken zal eerder een verbeterd libido en een verbeterde erectie optreden. Want indien we problemen ondervinden met de prostaat zal ons libido en erectie daaronder lijden.

Het gebruiken van de plant zal deze prostaatproblemen sterk doen afnemen. Wat resulteert in een verbeterd seksueel verlagen en presteren.

Toch kunnen bij relatief gezonde mannen (of mannen zonder prostaatproblemen) mogelijk erectieproblemen optreden. Hoewel in evenveel gevallen een verbetering kan worden vastgesteld.

De reden daarvoor is onbekend. Maar kan mogelijk gezocht worden in een verkeerde balans tussen testosteron en dihydrotestosteron. Dihydrotestosteron (hoge waarden) mag dan wel ongunstig zijn voor onze prostaat en voor onze hoofdharen.

Deze stof heeft een sterker androgeen effect dan testosteron zelf. Mogelijk moet hier dan de oorzaak van eventuele erectieproblemen gezocht worden.

Zoals we reeds hebben gezegd komt dit niet bij iedereen voor en gaan de problemen ook meteen terug weg wanneer gestopt wordt met het gebruik.

Andere saw palmetto bijwerkingen

Belangrijke saw palmetto bijwerkingen die we nog moeten vermelden is dat de plant kan inwerken op eventuele bloedverdunnende medicatie. De plant heeft een bloedverdunnend effect wat de kans op bloedingen en blauwe plekken kan verhogen.

Verder kan ook hoofdpijn, migraine, misselijkheid en diarree ontstaan bij het gebruik van een supplement.

Bij vrouwen zien we vooral dat de plant de oestrogeenwaarden licht kan doen dalen. Wat uiteindelijk het gebruik van de anticonceptiepil kan tegenwerken.

Delen op:


Volg ons op: