Werking en bijwerkingen van kattenklauw

kattenklauw

Delen op:


Volg ons op:

Werking en Eigenschappen van Kattenklauw (cat’s claw)

Kattenklauw is een struik of kleine boom die vooral gebruikt werd door de inheemse bevolking van Peru voor de behandeling van een groot aantal problemen met onze gezondheid. De problemen gingen dan vooral gepaard met aandoeningen aan de spijsvertering. Ook artrose kon ermee worden behandeld. We hebben echter nog een reeks andere eigenschappen van de werking van kattenklauw of cat’s claw.

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw worden onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken gaan hoofdzakelijk door in Peru omdat we daar de oorsprong van de cat’s claw terugvinden. Echter wordt kattenklauw ook onderzocht in Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Oostenrijk.

We kunnen vaststellen dat er zowel in Europa als in de Verenigde Staten een enorme vraag naar de kattenklauw is gekomen. Dit is dan hoofdzakelijk te verklaren door mondelinge communicatie over de werking van de cat’s claw.

Wat is kattenklauw of cat’s claw?

kattenklauw werkingWe vinden een aantal belangrijke alkaloïden terug in de stam en in de wortel van de kattenklauw. Het zijn vooral deze onderdelen van de plant die zorgen voor de gunstige effecten op onze gezondheid.

We zien onder meer dat ons immuunsysteem wordt versterkt wanneer cat’s claw wordt ingenomen.

Er zijn in totaal maar liefst 7 van deze belangrijke alkaloïden die de effecten van de kattenklauw bepalen. De alkaloïde die verantwoordelijk gesteld wordt voor de meest krachtige effecten zijn isopteropodine. Deze alkaloïde zal in het lichaam werken als een antioxidant. Ze zal ervoor zorgen dat vrije radicalen kunnen worden bestreden.

Belangrijke bestanddelen in de kattenklauw zullen verder ook een antivirale en antibacteriële werking hebben. Er zijn indicaties dat de cat’s claw kan helpen om kanker te bestrijden.

Immuunsysteem versterken

We kunnen vaststellen dat bij het gebruiken van kattenklauw er een verbeterde werking van het immuunsysteem gaat plaatsvinden.

Onder meer kunnen we zien dat een supplement van de cat’s claw ervoor kan zorgen dat de witte bloedcellen gaan toenemen. Witte bloedcellen staan ervoor bekend om virussen en andere aanvallen binnenin het lichaam te gaan bestrijden.

Daarnaast werd een herstel van DNA vastgesteld. Dit effect werd ontdekt slechts na 8 weken en had geen bijwerkingen bij de proefdieren. (1)Herpes bestrijden

Kattenklauw heeft ook krachtige effecten bij mensen die last hebben van herpes. Herpes is een slapend virus die regelmatig de kop kan opsteken. Dit gebeurt meestal in periodes waar we weinig slapen of zwaar onder stress staan. Met name, de opstootjes van herpes komen op wanneer onze immuniteit verzwakt is.

Wanneer een herpes opstoot uitbreekt krijgen we te maken met koortsblaren. Dit kan op de lippen, in de mond of in de genitale regio gebeuren. Er is geen enkel middel die het virus volledig kan uitroeien. Toch zijn er een aantal middelen die ervoor kunnen zorgen dat de opstootjes weinig voorkomen en zelfs volledig uitblijven.

Cat’s claw is daar één van. Door zijn immuunsysteem bevorderende werking zullen ze de opkomst van het virus helpen onderdrukken.

Onderzoeken konden aantonen dat de plant een blokkerende werking heeft op het herpes virus en daarmee dus de opstoot kan helpen vermijden. Het zijn de polyfenolen en de alkaloïden in de plant die deze werking bewerkstelligen. (2)

Artrose en Reuma

De plant heeft ook een krachtige ontstekingsremmende werking. We kunnen deze krachtige ontstekingsremmende werking gebruiken tegen belangrijke symptomen van artrose en reuma. We zien onder meer dat mensen met artrose in de thee, bij het gebruik van slechts 100 mg kattenklauw per dag, de pijnlijke symptomen sterk gingen afnemen. Deze effecten waren reeds zichtbaar na enkele dagen cat’s claw te gebruiken. (3)cats claw werking

Bloeddruk verlagen

We zien ook een daling van de bloeddruk bij mensen die cat’s claw gebruiken. De werking van kattenklauw op onze bloeddruk heeft te maken met zijn bloedvaten verwijdende werking. De plant zal de vorming van bloedklonters tegengaan en daarmee het risico op hartziekten doen afnemen. Er ontstaat een duidelijk verlaagd risico op hartaanval en beroerte wanneer we van de werking van de plant kunnen profiteren.

De wijdere bloedvaten zorgen ervoor dat het bloed makkelijker kan stromen doorheen de bloedvaten. Waardoor de bloeddruk gaat dalen.

Kattenklauw heeft nog een ander gunstig effect die ervoor kan zorgen dat we met een daling van de bloeddruk te maken hebben. De plant zal calcium blokkeren in de bloedvaten van het hart. Deze blokkerende werking op calcium in de bloedvaten van hart zorgt ook voor een ontspannend effect op de bloedvaten, waardoor ze wijder worden.

Stimuleert de genezing

Kattenklauw kan helpen bij het genezen van wonden. Maar dit kan ook worden toegepast wanneer we herstellen van een ziekte. Dit komt grotendeels door zijn antioxidante werking en door zijn stimulerend effect op het immuunsysteem.

Ontstekingsremmend

Cat’s claw heeft een ontstekingsremmende werking. We zien onder meer dat de plant zal verhinderen dat er bloed naar de plek van de ontsteking gaat stromen. En verder ook de stoffen die de ontstekingen helpen ontstaan zal blokkeren.

Ziekte van Crohn

Doordat we problemen met de spijsvertering kunnen aanpakken met kattenklauw, geldt dit ook voor de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een ziekte in de darmen, waarbij ontstekingen zullen plaatsvinden in de uiteinden van de darm.

Kattenklauw kan helpen deze ontstekingen tegen te werken en zal daardoor de symptomen van de ziekte van Crohn verzachten. (4)

Bijwerkingen

cats claw kattenklauw bijwerkingenCat’s claw heeft weinig bijwerkingen. Het veroorzaakt daarom ook weinig bijwerkingen wanneer we kattenklauw supplementen gebruiken. Toch kunnen bepaalde mensen last krijgen van misselijkheid, duizeligheid en diarree.

Het spreekt voor zich dat wanneer we medicijnen nemen tegen hoge bloeddruk, we daarom moeten opletten met het gebruik van de plant. Omdat de plant de bloeddruk verder kan verlagen.

Ook mensen met Parkinson worden afgeraden om deze plant te gebruiken.

Tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding wordt het gebruik ook afgeraden.

Kattenklauw of cat’s claw kan gebruikt worden in thee. Er kan ook een supplement genomen worden.

 

Delen op:


Volg ons op: