Wat zijn de voordelen van Kurkuma?

voordelen van kurkuma

Delen op:


Volg ons op:

Wat zijn de voordelen van Kurkuma?

Kurkuma is een zeer sterk kruid. Dat is vooral te wijten aan zijn gele stof curcumine. Deze stof is verantwoordelijk voor praktisch alle voordelen van kurkuma.

Hoewel nog veel moet onderzocht worden, zijn er toch al een groot aantal zaken die we kunnen vertellen over de voordelen van kurkuma.

Niet alleen is de stof curcumine een krachtig antioxidant. Het zou ook een zeer gunstige werking hebben op de lever.

Deze stof zal ontstekingen gaan afremmen en zal op die manier bescherming bieden tegen heel wat chronische aandoeningen. Waaronder levercirrose, overgewicht tot zelfs hepatitis.

De hoeveelheid curcumine is zeer laag. Ongeveer 2 tot 4% afhankelijk van de soort en de grond waarin de plant is verbouwd.

Daarnaast wordt de stof heel slecht opgenomen door het lichaam. We hebben namelijk piperine ofwel zwarte peper nodig om de opname te verbeteren.

Ontstekingsremmende werking

Ontstekingsremmende werking kurkumaDe ontstekingsremmende werking van kurkuma zal helpen wanneer het lichaam wordt aangevallen. Bacteriën worden gedood en onschadelijk gemaakt.

Dit kan zowel gebruikt worden bij chronische ontstekingen die onder andere kanker en hartziekten veroorzaken.

Antioxidante werking

De antioxidante werking zijn de meest effectieve voordelen van kurkuma. Zo hebben vrije radicalen een grote inzage in de veroudering van het lichaam. Dat staat ook in verband met vele ziektes.

Het kruid zal die vrije radicalen gaan aanpakken en op die manier de veroudering tegengaan.

Gerelateerd:  Mannenborsten of borstvorming bij mannen


Het kruid zal niet alleen de vrije radicalen gaan blokkeren. Het zal ook het lichaam stimuleren om zelf antioxidanten aan te maken. Zo werkt de plant uiteindelijk op 2 vlakken om het lichaam meer bescherming te bieden.

Verbeterde hersenfunctie

Andere voordelen van kurkuma zijn om bepaalde hormonen in de hersenen te gaan stimuleren. Op die manier kunnen neuronen nieuwe verbindingen aanmaken. Dat zal dan weer bescherming bieden tegen onder andere alzheimer, maar ook tegen depressie.

Ook zal de werking van het geheugen en de hersenen in het algemeen worden verbeterd.

Lager risico op hartziekten

hartziekten kurkumaProblemen met het hart zijn de grootste doodsoorzaken ter wereld.

Om die reden is het dus belangrijk dat we natuurlijke middelen tegenkomen die ons bescherming kunnen bieden tegen dit soort problemen.

Kurkuma is daar één van. Curcumine zal een betere bescherming bieden voor het hart en de bloedvaten. Dit wordt grotendeels bewerkstelligt door het endotheel te verbeteren.

Wanneer het endotheel onvoldoende werkt dan zal dat het risico op hartziekten drastisch gaan verhogen. Ook kunnen makkelijk bloedklonters worden gevormd en kan de bloeddruk moeilijk onder controle worden gehouden.

Kanker

Dit horen we meer en meer tegenwoordig. Kruiden die kunnen helpen tegen kanker. We dienen dus voorzichtig te zijn met uitspraken over kruiden die effectief kunnen helpen tegen kanker.

Toch zijn reeds een aantal onderzoeken gedaan met curcumine die gunstige resultaten leveren p dat vlak.

Vooral wanneer het gaat om de groei van kankercellen te blokkeren en de uitzaaiing ervan tegen te gaan.

Angiogenesis is een proces waarbij nieuwe bloedvaten in de tumoren worden aangemaakt. Curcuma wordt gezegd dat proces tegen te houden. Daarnaast wordt de metastasis ook voor een groot deel geblokkeerd. Dit is dan wer de uitzaaiing van de kanker. Het zou ook in staat zijn om kankercellen te doden.

Gerelateerd:  Aderverkalking natuurlijk behandelen

Nu, om deze werking effectief te maken zullen hoe dan ook hoge hoeveelheden curcumine nodig zijn via een supplement. Wanneer het kruid als poeder in de keuken gebruikt wordt, zouden onsmakelijk hoge dosissen nodig zijn om nog maar een fractie van dit effect te kunnen bereiken.

Onderzoeken curcuma en kanker:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12680238

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820199/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11398177

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2758121/

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00027495

Artrose

artrose kurkumaArtrose kan worden verlicht door kurkuma te gebruiken. Artritis gaat samen met ontstekingen van de gewrichten.

De stof curcumine is in staat om ontstekingen te blokkeren. Om die reden kan dit dus ook gebruikt worden bij problemen met artrose.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat de werking ervan te vergelijken is met medicatie die de ontstekingen moet remmen.

Depressie

Ook de vergelijking met prozac wordt gemaakt. Door onderzoeken heeft men ontdekt dat de werking van curcumine kan worden vergeleken met die van prozac tegen depressie. Men zag nog een groter verschil bij patiënten die zowel prozac als curcumine gebruikten.

De werking zou worden verbeterd door de BNDF factor te verhogen. Depressie lijkt die factor te verlagen. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat de stoffen serotonine en dopamine toenemen bij het gebruik van kurkuma.

Bronnen kurkuma en depressie:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21928724

Conclusie

Wanneer we van de voordelen van curcumine willen profiteren dan kunnen we kurkuma specerijen gebruiken. Al is de hoeveelheid curcumine een stuk lager dan in supplementen. Daar treffen we verschillende soorten aan. We hebben supplementen met hoge hoeveelheden curcumine. En we hebben supplementen met lagere hoeveelheden. Het spreekt voor zich dat de effecten sterker zullen zijn bij een hogere samenstelling van werkzame stoffen.