Lijst van Voeding met Vitamine E

zonnebloempitten vitamine e

Delen op:


Volg ons op:

Lijst van Voeding met Vitamine E

Vitamine E is eigenlijk geen vitamine maar een antioxidant. Het wordt gerekend onder de vitamines maar heeft een belangrijke anti-oxidante werking op het lichaam. Zo zal het ervoor zorgen dat het lichaam beschermd blijft tegen de gevolgen van het oxiderend vet in ons lichaam. Daarnaast zal het de vrije radicalen gaan neutraliseren die schade willen toebrengen aan ons lichaam.

Het is ook van belang voor de gezondheid van onze huid, onze haren en draagt bij aan een gezond immuunsysteem.

Men gaat er ook van uit dat de vitamine E van belang is bij het bestrijden en voorkomen van dementie.

Waarvoor dient vitamine E?

gezonde huid

Ze is belangrijk om de veroudering van de cellen tegen te gaan. Daardoor zal het een rol spelen in het gezond houden van de huid en de haren. Voldoende van deze antioxidanten zullen ervoor zorgen dat we minder te maken hebben met rimpels en andere tekens van veroudering.

Daarnaast is ze ook van groot belang als een preventie tegen hartziekten en speelt ze ook een rol in de gezondheid van de ogen.

Het zal ook de werking van de vitamines K gaan tegenwerken. Die staan in voor het stollen van het bloed. Wanneer het bloed te snel gaat stollen dan kunnen we een verhoogde kans op trombose of een herseninfarct krijgen. Het bloed dunner maken is daarmee één van de belangrijkste functies van dit antioxidant.

Gerelateerd:  5 Meest Krachtige Natuurlijke Bloedverdunners

Deze bloedverdunnende werking heeft voordelen op vele vlakken van onze gezondheid. Eerst en vooral zien we een verbetering van de concentratie en het geheugen. Dit komt doordat er meer bloed en dus ook meer zuurstof naar onze hersenen kan gestuurd worden.

Diezelfde bloedverdunnende werking zal helpen om de bloeddruk te doen dalen, zal een gunstig effect hebben bij mensen met een te hoog cholesterol en zullen er dus ook voor zorgen dat het risico op aderverkalking kleiner wordt. (*)

Deze stof heeft echter vet nodig om goed te worden opgenomen door het lichaam. Daarom is het beter om ze te eten tijdens een vetrijke maaltijd.Gelukkig bevatten de beste bronnen van voeding met vitamine E reeds voldoende vetzuren. Op die manier wordt de opname meteen verzekerd.

Voeding met vitamine E

zonnebloemolie vitamine e

Voeding met vitamine E komt meestal voor in vetrijke voedingsmiddelen. De beste voeding met vitamine E zijn dan ook zaden, noten en oliën. Toch zullen we verbaasd zijn hoeveel groenten en hoeveel fruitsoorten ook deze vitamines bevatten.

We hoeven ons dus zeker niet blind te staren op vetrijke voedingsmiddelen. Dat zal vooral voor de mensen die willen gewicht verliezen en daarom een beetje bang zijn om veel vetrijke voedingsmiddelen te eten een goed alternatief kunnen bieden.

Zaden

Zaden zijn uiteraard een uitstekende bron van voeding met vitamine E. Voorbeelden zijn pompoenpitten en zonnebloempitten.

Zonnebloempitten zijn de beste bronnen van vitamine E. Ze zijn ook een uitermate geschikte snack om als vieruurtje te eten. We krijgen onverzadigde vetzuren, eiwitten en belangrijke vezels naast onze hoge hoeveelheid vitamine E.

Dat zal ervoor zorgen dat onze bloedsuiker in balans blijft, dat we makkelijk ons gewicht kunnen behouden. En ook nog eens gunstige resultaten gaan bereiken voor ons totaal cholesterol.

Gerelateerd:  Natuurlijke Middelen Die Het Testosteron Verhogen

Noten

amandelen

Noten zoals amandelen en hazelnoten zullen per kleine portie van 25 gram reeds meer dan 5 mg van deze vitamines leveren.

Naast een hoge hoeveelheid vitamine E (26.2 mg per 100 gram) zullen amandelen er ook voor zorgen dat we onze inname aan alle vitamines B verhogen.

Mineralen zijn ook talrijk aanwezig in amandelen. Zo vinden we 270 mg magnesium, 3.8 mg ijzer, 700 mg kalium, 3.2 mg zink, 1 mg koper en 2.3 mg mangaan. We krijgen daarbij ook nog eens 12.2 gram vezels en 22 gram eiwitten.

Hazelnoten moeten het met iets minder doen. Maar geven ons toch nog 17.4 mg vitamine E. We krijgen ook alle vitamines B uitgenomen B12.

Hazelnoten bevatten hoge hoeveelheden koper en mangaan. Mangaan is goed voor 350% van de aanbevolen dosis en koper bevat 100% van de aanbevolen dosis. Verder krijgen we 5.5 mg ijzer, 190 mg magnesium, 2.9 mg zink en 2.8 mcg seleen.

Dierlijke vitamine E voeding

De meeste soorten vette vis bevatten een relatief gezonde hoeveelheid vitamine E voeding. We vinden ze onder meer terug in zalm, forel en kabeljauw. Deze vissoorten bevatten ook een hoge hoeveelheid omega 3 die zullen helpen om de verhouding tussen omega 3 en omega 6 in balans te brengen.

Ook zeevruchten zoals krab en oesters behoren tot de vitamine E voeding. Net als bij de vissoorten bevatten ook zij belangrijke hoeveelheden omega 3.

Groenten

avocado

Bepaalde groenten behoren ook tot de voeding met vitamine E. Dan wel in lagere hoeveelheden dan die we terugvinden in zaden en noten. Maar toch goed om als extra toevoeging aan ons dieet te voegen. En op die manier de dagelijkse inname verzekeren.

Gerelateerd:  De Oorzaken van Rommelende Darmen

Voorbeelden daarvan zijn:

 • Broccoli
 • Spinazie
 • Bieten
 • Avocado
 • Boerenkool
 • Paprika
 • Pompoen
 • Mosterd groen
 • Asparagus

Fruit

kiwi

Ook fruitsoorten zullen een bepaalde hoeveelheid bevatten. We hebben dan keuze uit bijvoorbeeld…

 • Kiwi
 • Mango
 • Avocado
 • Zwarte bessen
 • Olijven
 • Abrikozen
 • Frambozen
 • Veenbessen

Besluit

De meeste mensen zullen voldoende van deze vitamines hebben. Omdat ze frequent voorkomen in voedingsmiddelen en in de oliën daarvan.

Om die reden komt een tekort in onze landen weinig voor. Al kan meer vitamine E natuurlijk meer voordelen betekenen voor onze haren  en onze huid en kan het veroudering nog beter helpen tegengaan. Daarom wordt vaak besloten om een supplement te nemen. Het wordt ook vaak verwerkt in huidcrèmes en shampoo’s.

Het is echter niet aangeraden om hogere hoeveelheden dan aanbevolen op het supplement te gaan gebruiken. Dat kan namelijk het risico op bloedingen doen stijgen. Dat kan voor vrouwen tijdens de menstruatie onder meer zorgen voor een hoger bloedverlies.

 

Delen op:


Volg ons op: