Wat is de werking van aloe vera?

aloe vera

Delen op:


Volg ons op:

Wat is de werking en voordelen van aloe vera?

werking aloe veraAloë vera is een belangrijke geneeskrachtige plant boordevol voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Ze behoort eigenlijk tot de familie van de lelies, de liliaceae. Dat is dezelfde familie waar ook knoflook en ajuinen toe behoren.

Verschillende delen van de plant worden gebruikt om zijn medicinale werking. Dat kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Zo kan aloe vera gebruikt worden in smoothies en in vruchtensap. Maar kan de gel ook uitwendig gebruikt worden tegen infecties, jeuk of irritatie.

Hoge voedingswaarde

De hoge voedingswaarde van de aloe vera plant is zeker één van de belangrijkste voordelen die de plant voor ons kan bieden. De plant bevat bijna alle vitamines en maar liefst 20 mineralen. Voorbeelden zijn vitamine A, B (B1, 2, 3, 5, 8, 9, 11), C en E. Verder krijgen we calcium, magnesium, ijzer, koper, kalium, seleen, zink en mangaan.

aloe vera gebruik

Antibacterieel

De plant bevat belangrijke antioxidanten die een antibacteriële functie hebben. We hebben het dan vooral over de gel die we in de bladeren terugvinden van de plant. Deze behoren tot de familie van de polyfenolen.

Ze kunnen de meeste bacteriën die infecties veroorzaken in het lichaam, om die reden blokkeren en verwijderen.

Brandwonden genezen

We kunnen aloe vera gebruiken om brandwonden te genezen. Het wordt vaak gebruikt als een alternatieve behandeling tegen zonnebrand, maar ook tegen allerlei andere brandwonden. Dit kan gaan tot enorme brandwonden van de derde graad.

Onderzoeken konden aantonen dat de tijd om te herstellen een stuk korter is door aloe vera te gebruiken.

Goed voor de tanden

gezonde tandenAloe vera kan ook goed gebruikt worden om onze tanden gezond te houden. We hebben het reeds gehad over de anti-bacteriële werking van de plant. De beste manier om plak te verwijderen op onze tanden is door aloe vera te gebruiken. We kunnen dan ofwel kiezen voor een tandpasta die het extract bevat. Of we kunnen een soort mondwater gebruiken met aloe vera.

Na het product enkele dagen te gebruiken zien we een daling van de hoeveelheid plak op onze tanden. De manier waarop aloe vera dit gaat doen is door de bacteriën te doden die deze plak helpen ontstaan. Aloe vera wordt daarom ook toegevoegd aan speciale tandpasta.Mondzweertjes

De extracten van de plant kunnen ook gebruikt worden tegen mondzweertjes. Die komen hoofdzakelijk voor op of onder de lip. Onderzoeken hebben aangetoond dat aloe vera het herstel en de verwijdering van deze zweertjes kan helpen versnellen.

Er kan ook vastgesteld worden dat aloe vera de pijn die wordt veroorzaakt door deze zweertjes kan helpen onderdrukken. (1)

Detox agent

Aloe vera is een belangrijke plant wanneer we het lichaam willen detoxen. Zo kan het helpen om schadelijke stoffen te absorberen in onze darmen en daarmee de darmen te reinigen. Het zal daarbij ook helpen om het lichaam een uitstekende detox kuur te geven.

Goed voor het hart

Mensen die aloe vera gebruiken hebben een lager risico op hartziekten. De componenten in de plant zullen de werking van de rode bloedcellen stimuleren. Waarbij op een betere manier zuurstof kan worden getransporteerd doorheen de bloedvaten.

Ook zouden de antioxidanten in staat zijn om de bloeddruk terug in balans te brengen en de bloedsomloop te stimuleren. Deze effecten zouden er ook voor zorgen dat het bloed minder plakkerig wordt en dus beter kan circuleren.

Versterkt het immuunsysteem

Een ander belangrijk voordeel van de werking van aloe vera is dat het immuunsysteem steker wordt. Hier zijn het vooral de polysacchariden die daarvoor in staat worden gesteld. Ze stimuleren de macrofagen, die kunnen op hun beurt dan beter virussen aanvallen en bestrijden.

Ook de krachtige antioxidanten in de plant zullen ertoe aanzetten vrije radicalen uit het lichaam te weren. Dat zou vooral bijdragen om de veroudering tegen te gaan.

Het is goed voor de huid

aloe vera gelAloë vera staat bekend om zijn helende eigenschappen wanneer het gaat om wonden of brandwonden. Het is ook een uitstekend middel voor de huid. Om die reden wordt het zoveel gebruikt in cosmetische producten.

Aloë vera is in staat om brandwonden, psoriasis, eczeem en insectenbeten te behandelen. Het zal ook de pijn van deze wonden verminderen. We kunnen de gel meteen aanbrengen op de plaats van de irritatie en kunnen het even openwrijven.

Het zal ook jeuk helpen vermijden. Daarnaast is het een ideale manier om droge huid terug soepel te maken. Doordat de plant bijna volledig bestaat uit water zal het ervoor zorgen dat we de huid terug hydrateren en soepel maken.

De plant verhoogt ook de elasticiteit van de huid waardoor er minder snel rimpels worden opgemerkt. Dat kan vooral helpen bij de veroudering. Daarnaast krijgt de huid ook meer zuurstof toegediend en wordt het weefsel in de huid sterker.

Ontstekingsremmend

Ontstekingen ontstaan elke dag. Maar sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. We hebben het dan vooral over pijnlijke gewrichten of stijve spieren en gewrichten. Aloë vera kan helpen om de flexibiliteit van deze gewrichten te verbeteren door ontstekingen tegen te gaan.

Tegen constipatie

Aloë vera wordt vaak gebruikt tegen constipatie. We hebben het dan vooral over aloïne die we in de plant terugvinden. Deze stof heeft laxerende effecten. We dienen dit echter met enige voorzichtigheid te gebruiken. Te hoge hoeveelheden kunnen schadelijk zijn.

Verlaagt de bloedsuiker

De plant wordt vaak gebruikt als een hulpmiddel tegen diabetes. De plant zou vooral helpen om de gevoeligheid voor insuline te verhogen en daardoor ook de bloedsuiker helpen verlagen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond bij mensen met diabetes dat de resultaten met aloë vera zeer hoopvol te noemen zijn. (2)

Toch is het nog te vroeg om aloe vera te zien als een alternatieve behandeling voor diabetes

Bijwerkingen van aloe vera

aloe vera bijwerkingenHet is niet aangeraden om aloe vera voor een lange periode te gebruiken in hoge hoeveelheden. vooral dan omdat de kans op kaliumtekort toeneemt wanneer gedurende een lange periode hogere hoeveelheden worden gebruikt.

Het gebruik van aloe vera supplementen in hoge hoeveelheden kan schade toebrengen aan de lever. Het is daarom aangeraden aloe vera niet voortdurend te gebruiken, maar af te wisselen met perioden dat we het niet gebruiken.

Het mag ook niet inwendig gebruikt worden tijdens de zwangerschap en de menstruatie.

Bekijk alle Aloë Vera Producten hier

Delen op:


Volg ons op: