Werking van Bacopa monnieri of brahmi

Bacopa monnieri

Delen op:


Volg ons op:

Bacopa monnieri eigenschappen en werking

Bacopa monnieri of brahmi wordt reeds duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde als een vochtafdrijvend middel en als een stimulerend middel voor het zenuwstelsel en voor het hart. De Indiase geneeskunde noemde het Brahmi. De naam komt uiteindelijk voort van Brahma ofwel de God van de Indiase mythologie.

Er wordt geloofd dat Brahmi of bacopa monnieri de disbalans tussen de energetische velden in het lichaam kan helpen herstellen en daardoor zal helpen bij het bestrijden van tal van problemen aangaande het zenuwstelsel. Maar ook voor het hart wordt de plant gezien als een stimulerend middel. Vooral dan omdat het de hoeveelheid stikstof zal helpen controleren en daarbij gunstige effecten heeft op de bloedsomloop en het hart.

Bacopa monnieri ADHD

Bacopa monnieri werking Bacopa monnieri of brahmi wordt gezien als een veilige methode om ADHD te behandelen. De werking is als volgt. We krijgen een verbeterd cognitief functioneren door de zenuwimpulsen beter op elkaar af te stemmen.Dat zorgt ervoor dat kinderen maar ook volwassenen met ADHD zich beter kunnen concentreren en beter kunnen studeren. Onderzoeken hebben dit kunnen aantonen. Het effect zou ook een langere tijd blijven nawerken. Dus is niet alleen van korte duur. (1)

Algemeen gezien zal de plant ook meer rust brengen in het hoofd van iemand met ADHD. Dat zorgt ervoor dat eventuele hyperactieve episodes kunnen afnemen maar ook impulsiviteit gaat afnemen.

Daarnaast heeft de plant ook een aantal stressafwerende en angstverlagende effecten die ook een gunstige invloed hebben bij ADHD.

Bloeddruk verlagen

We hebben het reeds gehad over de inwerking op de hoeveelheid stikstof in het lichaam. Dit heeft een directe impact op onze bloedvaten. Dit zou ook gunstig zijn voor bijvoorbeeld mannen met een erectiestoornis.

Bacopa monnieri heeft een stimulerend effect op het gebruik van stikstof in het lichaam. Dat zorgt ervoor dat de bloedvaten ontspannen waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Dit effect zal er ook voor zorgen dat de bloeddruk terug in balans wordt gebracht. Mensen met een hoge bloeddruk kunnen hier dus van profiteren door de de bloeddruk te verlagen. (2)Pijnstiller

De plant heeft ook pijnstillende eigenschappen en kan daarom ook gebruikt worden bij mensen die te kampen hebben met chronische pijnen.

Bacopa monnieri kan helpen de pijn bestrijden bij alle leeftijden en kan gezien worden als een natuurlijk alternatief voor morfine. Het kan ook gezien worden als een anti-depressant en zou daardoor ook depressieve symptomen als gevolg van de chronische pijn helpen bestrijden.

Alzheimer en dementie

Alzheimer is een aandoening van de hersenen waarbij we te maken krijgen met geheugenverlies. De aandoening wordt uiteindelijk overgezet naar dementie en houdt in dat we niet meer normaal kunnen functioneren door het verminderen van de mentale capaciteiten.

Onderzoeken ontdekten dat bacopa monnieri fungeert als een natuurlijk middel tegen alzheimer. Omdat het de veroudering van de hersenen vertraagt of het verouderingsproces volledig omdraaien. Dit heeft men althans bewezen bij dieren. Men is er echter niet zeker van of het effect bij mensen ook zo krachtig is.

Toch hebben we één onderzoek gevonden waarbij het geheugen bij ouderen met geheugenproblemen verbeterde door 450 mg per dag te nemen uit supplementen met bacopa monnieri capsules. (3)

brahmi werking

Stress verlagen

De wetenschap gaat ervan uit dat meer dan 90% van de bezoeken aan een arts te maken hebben met aandoeningen gerelateerd aan stress. Dat is een enorm aantal. We hebben het dan vooral over chronische stress.

Chronische stress veroorzaakt een groot aantal ernstige problemen in onze geest en in ons lichaam. Het is dus belangrijk dat we op alle mogelijke manieren proberen om deze chronische stress zo ver mogelijk van ons weg te houden.

Bacopa monnieri werkt als een natuurlijk stress verlagend middel door het lichaam beter te laten omgaan met stressvolle situaties. Dit betreft het adaptogeen effect.

Daardoor kan het lichaam beter tegen stress en allerlei vormen van chronische stress. (4)

Tegen depressie en angst

We zien ook bijna bij alle adaptogene planten dat wanneer we de stress verlagen. We hebben het dan vooral over de chronische stress. Dat ook symptomen van depressie en angst gaan wegvallen.

Dat is ook het geval bij het gebruik van bacopa monnieri. We zien namelijk een gunstig effect op het zenuwstelsel en daarbij een stimulerend effect op de belangrijke neurotransmitter serotonine. Dit zou hoofdzakelijk de belangrijkste factor zijn in het verlagen van symptomen van depressie en angst. (5)

Verbetert de werking van de lever

We hebben het nu reeds gehad over de talrijke voordelen en eigenschappen van de werking van bacopa monnieri op vlak van onze hersenen. Toch zijn er ook voordelen verbonden aan het gebruik voor onze andere organen.

De lever is daar een uitstekend voorbeeld van. We worden alsmaar meer blootgesteld aan afvalstoffen en gifstoffen. Denk maar aan de vele hormonen die we terugvinden in het vlees dat we op ons bord krijgen. Of de vele soorten pesticiden die gebruikt worden om onze groenten vrij te houden van insecten.

Al deze gifstoffen moeten door onze lever verwerkt worden en kunnen op termijn een opstapeling van gifstoffen veroorzaken.

Bacopa monnieri heeft aangetoond op dat vlak de lever te helpen om deze overtollige gifstoffen te helpen afvoeren en daarmee de lever te ontgiften. (6)

Bijwerkingen

bacopa monnieri bijwerkingen Zoals met elke plant hebben we voordelen en nadelen. Er zijn dus natuurlijk ook bijwerkingen verbonden aan het gebruik van bacopa monnieri. Al komen die minder vaak voor en treden die hoofdzakelijk op bij langdurig (langer dan 1 jaar) gebruik.

Hierbij speelt ook de hoeveelheid een grote rol. Wanneer men een hogere dosering gebruikt, en dit gedurende een langere periode. Dan verhoogt de kans op bijwerkingen.

We konden echter geen ernstige bijwerkingen vaststellen.

Wat we wel weten zijn mogelijke bijwerkingen als :

  • misselijkheid
  • krampen
  • opgeblazen buik
  • diarree
  • droge mond
  • vermoeidheid

Het is daarom geen goed idee om bacopa monnieri of brahmi op een nuchtere maag te nemen.

Daarnaast heeft de plant een verdovend effect. Het is om die reden niet aangeraden om ze te gebruiken in combinatie met andere verdovende middelen. Dit kan het effect versterken waardoor vermoeidheid kan optreden.

Bacopa monnieri kopen

We kunnen bacopa monnieri kopen in de betere natuurwinkels of online. Er kunnen ook supplementen genomen worden in de vorm van bacopa monnieri capsules.

Delen op:


Volg ons op: