Wat zijn de Voordelen van Maca?

voordelen van maca

Wat zijn de Voordelen van Maca?

De Maca wortels behoren tot de adaptogene kruiden en zijn ook lid van de kruisbloemige groenten. Ze behoren net als de broccoli tot de groenten die kunnen helpen de hormonen in balans brengen.

Dit is dan één van de grootste voordelen van maca. Het kan zowel door vrouwen of door mannen gebruikt worden.

maca voordelenMaca is afkomstig uit Zuid-Amerika. Het groeit daar vooral in landen als Peru en Ecuador. Het komt enkel en alleen voor op hoge bergtoppen tussen de 4.000 en 5.000 meter.

De voordelen van maca beperken zich echter niet alleen tot het helpen bij de hormoonhuishouding. Er zijn nog heel wat voordelen van maca, die gaan we in dit artikel bespreken.

De plant zou het immuunsysteem onder andere versterken. Dat is een belangrijke reden waarom het in deze landen vaak wordt gebruikt in de voeding.

De smaak ervan is echter niet zo lekker. Het is te vergelijken met de smaak van aarde. Toch bevat de plant enorm veel voedingsstoffen. Waaronder ook belangrijke antioxidanten.

Ze behoort tot de adaptogene kruiden. Dat wil zeggen dat ze de effecten van stress zal verminderen. Daarnaast zal maca er ook voor zorgen dat we beter bestand worden tegen stress.

Maca behoort ook tot de kruisbloemige groenten. Dit zijn groenten zoals broccoli, bloemkool, radijzen en dus ook maca. Zij zullen wanneer ze de spijsvertering bereiken, een bepaalde stof genaamd DIM of diindolylmethaan aanmaken. Deze stof heeft een groot aantal gunstige effecten op de invloed van de hormonen in het lichaam bij mannen en bij vrouwen. Zo biedt DIM een bescherming tegen problemen met de prostaat, de baarmoeder en borsten bij vrouwen.

Gerelateerd:  Is maca goed voor de prostaat?

Voordelen van Maca voor vrouwen

Menopauze

menopauze macaTijdens de menopauze verkeert de vrouw in één van de moeilijkste periodes uit haar leven. Maca kan deze periode aangenamer maken.

Wanneer vrouwen in de menopauze verkeren zal het lichaam minder oestrogeen aanmaken. Ook krijgt men vaak te maken met schommelingen in het oestrogeen.

Dit kan dan bepaalde symptomen zoals een wisselende gemoedstoestand en een laag libido als gevolg hebben. Het verlaagde libido is niet altijd het resultaat van de daling van het oestrogeen maar gaat vaak gepaard met pijn tijdens het vrijen. De reden daarvoor is vaak een droge vagina. Oestrogeen is namelijk van belang om de vagina op een natuurlijke manier te bevochtigen. De balancerende effecten van maca kunnen daardoor helpen om de natuurlijke bevochtiging van de vagina te verbeteren. En daardoor pijn tijdens het vrijen vermijden.

Maca zal deze hormonen proberen in balans te houden. Op die manier zal het libido toenemen en zal het oestrogeen niet gaan schommelen.

Vruchtbaarheid

Wanneer vrouwen teveel oestrogeen in het lichaam hebben kunnen problemen ontstaan om zwanger te worden. Hetzelfde geldt voor vrouwen die te weinig oestrogeen in het lichaam hebben. Er kunnen problemen ontstaan met de eisprong of de menstruatie. Zo kan de menstruatie enkele malen uitblijven of kan de eisprong uitblijven. Die kan in bepaalde gevallen ook onvoldoende vruchtbaar zijn en daardoor een bevruchting in de weg staan.

Onderzoek heeft kunnen aantonen dat de vruchtbaarheid van de eicellen wordt verbeterd door maca te gebruiken. Ze worden als het ware gevoeliger voor de zaadcellen.

Gerelateerd:  Tribulus Terrestris Potentie en Testosteron Verhogen?

We hebben het reeds gehad over het feit dat maca behoort tot de kruisbloemige groenten. Die zullen helpen om gezonde oestrogenen aan te maken en zullen de aanmaak en het gebruik van ongezonde oestrogenen blokkeren. Dit gebeurt via de lever en is ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de gunstige effecten op de vruchtbaarheid bij vrouwen.

Schildklierfunctie

Vrouwen die last hebben van een trage schildklier kunnen de functie ervan verbeteren door dit kruid te gebruiken.

In een onderzoek kon men aantonen dat vrouwen met overgewicht en een trage schildklier een sneller werkende schildklier ontwikkelden door dit supplement te gebruiken.

Libido

Dit behoort duidelijk zowel bij de voordelen van maca voor vrouwen als voor mannen.

Door het in balans brengen van de hormonen zal een duidelijke verbetering van het libido kenbaar zijn.

Een andere reden daarvoor is zijn serotonine stimulerende werking. Dit zou onder andere de gemoedstoestand verbeteren waardoor we gelukkiger worden.

Voordelen van Maca voor mannen

Libido

Mannen kunnen natuurlijk ook genieten van een verhoogd libido. Dit is op dezelfde manier te verklaren als bij vrouwen.

Erectieproblemen

Maar er zijn ook gunstige effecten ontdekt bij mannen met (lichte) erectieproblemen. Onder andere bij mannen die moeilijk een erectie kunnen vasthouden en mannen met een licht verminderde erectie.

In deze gevallen zou een supplement met maca heel doeltreffend werken.

Testosteron

testosteron macaWanneer mannen te maken krijgen met een testosteron tekort kan de plant ook hulp bieden. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat we een duidelijke verhoging van het testosteron kunnen opmerken bij mannen met een tekort.

Gerelateerd:  Libido verhogen bij vrouwen

Dit is echter niet aangetoond bij mannen met een normaal of hoog testosteron.

Ook werden een verhoogde sperma productie en verbeterde vruchtbaarheid van het sperma ontdekt.

Prostaat

Men vond ook beschermende effecten door de plant op de prostaat bij oudere mannen.

Heel wat oudere mannen hebben last van een grotere prostaat. Ze hebben daarmee ook een verhoogde kans op prostaatkanker. Hoewel dit natuurlijk ook bij jongere mannen kan gebeuren, zijn de problemen toch duidelijk meer van toepassing bij oudere mannen.

Het gebruik van een supplement zou op die manier de prostaat gezonder maken en extra bescherming bieden tegen prostaatkanker.


Related posts

Leave a Comment