Tongkat Ali Gebruik en Werking

tongkat ali

Tongkat Ali Gebruik en Werking

tongkat ali voordelen werkingTongkat ali ofwel Eurycoma Longifolia Jack is een kruid die voorkomt onder verschillende namen. We hebben Tongkat Ali, Maleisische Ginseng, Lange Jack of Long tail Jack.

Tongkat ali zijn werking is vooral gebaseerd op het verbeteren van de seksuele prestaties. Mannen hebben hierbij dan meer voordelen dan vrouwen. Omdat bij vrouwen enkel een stijging van het libido wordt waargenomen.

Bij mannen zijn er meerdere voordelen. Om die reden is Tongkat Ali bij mannen één van de meest gebruikte supplementen om de seksuele prestaties te verbeteren.

Zo zal het kruid onder andere :

  • Het libido verhogen
  • De zaadcellen stimuleren
  • De spermakwaliteit verbeteren
  • De potentie verbeteren
  • Testosteron verhogen

Tongkat Ali Testosteron

Hoewel al deze voordelen wetenschappelijk onderlegd zijn, hebben we bij het testosteron verhogen een groter effect bij mannen met een tekort. Mannen met voldoende testosteron zullen het testosteron niet significant zien stijgen door het kruid te gebruiken. Al wordt wel nog steeds een (kleine) stijging waargenomen.

Het effect is groter bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid. Maar ook bij mannen met een lager testosteron. Wanneer de persoon onder stress staat, die al dan niet gepaard gaat met angst is een het resultaat nog sterker.

Tongkat Ali Cortisol

Tongkat ali helpt ook het cortisol te doen dalen. Al is dat effect zeker niet hetzelfde als Ashwagandha. Toch kwam men met een daling van 16% van het cortisol.

Cortisol is belangrijk als hormoon, maar een teveel aan het hormoon zal testosteron makkelijker omzetten in oestrogeen of andere ongewenste hormonen. In stresssituaties maken we heel wat van dit cortisol aan. Het is dus belangrijk dat we vooral in stresssituaties die cortisol onder controle leren houden.

Gerelateerd:  Erectieproblemen oplossen op natuurlijke wijze

Dat onder controle houden van cortisol kan zowel met meditatie als met kruiden zoals Tongkat Ali maar eigenlijk beter nog met Ashwagandha of Withania Somnifera.

Libido verhogen

tongkat ali libidoHet kruid kan dus ook gebruikt worden om het libido te verhogen. Dit is dan ook de grootste reden waarom de plant wordt gebruikt. Bepaalde eiwitten in de plant zouden het libido verhogen. (1)

Men gaat er ook van uit dat dezelfde groep eiwitten die het libido stimuleert, ook het testosteron gaat stimuleren. Echter is daar geen zekerheid over.

Er is geen hoge dosis nodig om een verbetering te merken in het libido. Slechts 300 mg zou reeds voldoende zijn om de drang naar seks te verbeteren.

Daarnaast speelt het kruid ook een rol bij:

  • Het uitstellen van het orgasme
  • Te vroeg klaarkomen
  • Makkelijker klaarkomen
  • Verhoogde zin in seks

We kunnen dus zowel bij problemen om klaar te komen of wanneer we te snel klaarkomen en/of ons orgasme niet kunnen controleren, baat hebben bij het gebruik van deze plant.

Stress

Hoewel dit zeker niet tot de beste voordelen van Tongkat ali behoort kan het ook de stress verlagen.

Men vergelijkt de werking van de plant met de werking van het medicijn Diazepam. Toch is de werking net niet sterk genoeg.

Echter is het verlagen van stress één van de onbekende voordelen van de plant. Het wordt zoals reeds gezegd, meest gebruikt voor zijn libido verhogende aspecten.

Erectieproblemen

Hoewel dit waarschijnlijk een effect is van zijn libidoverhogende werking, zal het kruid ook helpen om de erectie te verbeteren.

Gerelateerd:  Tongkat Ali Werking en Bijwerkingen

Bij dosissen van 200 tot 800 mg via een supplement werd een gemiddelde verbetering vastgesteld van 18%.

Krachttraining

eurycoma longifolia krachttrainingHet kruid wordt vaak gebruikt in de krachtsport. Dat gaat dan vooral om zijn testosteron verhogende capaciteiten. Al is daar weinig wetenschappelijk bewijs van. Dit omdat de meeste mensen die reeds enkele jaren aan krachttraining doen, heel vaak een hoger testosteron zullen hebben dan gewone mannen.

Om die reden zal de verhoging van het testosteron door Tongkat Ali quasi onbestaande zijn.

Toch heeft het kruid voordelen bij mensen die aan krachttraining doen. Dit heeft vooral te maken met zijn voordelen op het ontwikkelen van spiermassa.

Spiermassa

Wanneer het kruid wordt gebruikt zal er makkelijker magere spiermassa worden aangemaakt in het lichaam. Daarnaast zal de kracht ook gaan toenemen. (2)

Dit effect is reeds na 5 weken op te merken. Dit is getest in een onderzoek waarbij twee groepen werden gebruikt die krachttraining deden. Dit ging door met een zeer lage dosis van 100 mg.

Men zag duidelijk verschil in kracht en spiermassa tussen de 2 groepen. De groep die het supplement toegediend kreeg had duidelijk meer spiermassa en kracht dan de groep die een placebo kreeg toegediend.

De verklaring daarvoor staat ook niet vast. Omdat de verhoging van het testosteron te klein is om dat effect te verklaren.

Men zoekt dus in de richting van de eiwitten die ook verantwoordelijk zijn voor het libido verhogend effect. Alsook het antioestrogeen effect. Die de aangemaakte cortisol en prolactine samen met oestrogeen meer gaat onderdrukken.

Bijwerkingen

Tongkat ali supplement kan licht de hartslag verhogen en kan leiden tot slapeloosheid wanneer hoge dosissen worden genomen.

Gerelateerd:  Tongkat Ali Werking en Bijwerkingen

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3669033/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754792

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26365449

 


Related posts

Leave a Comment