Welke zijn de Sint-Janskruid Bijwerkingen?

sint-janskruid bijwerkingen

Welke zijn de Sint-Janskruid Bijwerkingen?

Sint-janskruid bijwerkingen komen zelden voor. In de meeste gevallen is de oorzaak een te hoge dosis of interactie met andere medicijnen. In dit artikel gaan we alle sint-janskruid bijwerkingen overlopen en op die manier meer te weten komen over de neveneffecten die men kan ervaren wanneer dit kruid wordt gebruikt.

Wat is sint-janskruid?

sint janskruid bijwerkingenSint-Janskruid is een plant met gele bloemen. De bloemen van de plant hebben de vorm van een ster. Ze groeit vooral in Zuid-Amerika, Australië, Azië en Europa. De plant heeft vooral zon en water nodig en kan dus niet groeien in moeilijke klimaten.

De plant groeit in het wild en wordt reeds eeuwen gebruikt voor talrijke problemen met de gezondheid te behandelen. Mensen die sint janskruid gebruiken moeten echter op de hoogte zijn van de effectiviteit en van de eventuele bijwerkingen van het kruid. Op die manier kunnen ze beter omgaan met eventuele neveneffecten en ze herkennen.

Gebruik

Het kruid wordt hoofdzakelijk gebruikt om depressie te behandelen. Ook allerhande problemen die daarmee gepaard gaan worden ook vaak behandeld met deze plant. Dit houdt in dat ze effectief zijn tegen angst en zorgen. Ze kunnen helpen om het hongergevoel terug op te wekken. En kunnen zowel helpen bij vermoeidheid en bij problemen om te slapen.

Andere gebruiken zijn om symptomen van menopauze te onderdrukken. Er zijn enkele onderzoeken die aantonen dat ze kunnen gebruikt worden om stemmingswisselingen te verbeteren. Dit komt doordat de plant zal helpen de gemoedstoestand te verbeteren.

Gerelateerd:  Sint-Janskruid Werking en Voordelen

Andere mentale problemen worden ook vaak behandeld met deze plantensoort. Al is er weinig bewijs dat ze ook kan helpen bij andere problemen. Het enige concrete bewijs dat we kunnen vinden is zijn werking tegen depressie.

Sint-Janskruid kent nog vele andere gebruiken. Al vinden we over de effectiviteit daarvan minder concreet wetenschappelijk bewijs.

  • Hepatitis
  • Herpes
  • HIV
  • Afvallen
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Zenuwschade

Het werkingsmechanisme

Bepaalde chemicaliën in de plant zoals hypericine en hyperforine heeft invloed op het centrale zenuwstelsel. Dat zorgt voor een verbeterde gemoedstoestand. De planten zullen de hoeveelheid serotonine verhogen in de hersenen. Iets wat heel wat medicijnen tegen depressie ook doen. Om die reden wordt deze werking als effectief gezien tegen depressie.

sint janskruid depressie serotonine

Serotonine speelt een zeer belangrijke rol bij het bepalen van onze emoties. Wanneer we voelen dat we sneller emotioneel worden, of dat we een enorme drang hebben naar suikerrijke voedingsmiddelen. Dan kunnen we te maken hebben met een gebrek aan serotonine. Het wordt ook geloofd dat stress de hoeveelheid serotonine zal gaan uitputten en dus het risico op een tekort aan deze neurotransmitters zal verhogen.

Het gevolg van de stijging van deze hoeveelheid serotonine zal er dan voor zorgen dat we ons beter voelen. Zal een verbetering van de gemoedstoestand tot gevolg hebben. En zal er dus voor zorgen dat de symptomen van depressie onderdrukt worden. Zoals gezegd hebben de meeste soorten medicijnen tegen depressie dezelfde werking. Het kan dus zeker gezien worden als een geldig alternatief tegen medicatie.

Sint-Janskruid Bijwerkingen

Sint-Janskruid bijwerkingen zijn over het algemeen mild. Men gaat er zelfs van uit dat het ook op de lange termijn geen ernstige gevolgen heeft voor onze gezondheid.

Gerelateerd:  Wat zijn de Beste Kruiden Tegen Depressie

Slaapproblemen

Toch kunnen enkele sint-janskruid bijwerkingen voor problemen zorgen bij het slapen. Ook angst en rusteloosheid kan optreden. Dat is dan hoofdzakelijk bij overgevoelige mensen. Want het wordt over het algemeen net gebruikt om problemen met angst en rusteloosheid op te lossen.

Deze bijwerking komt vooral voor bij mensen die hoge dosissen gaan gebruiken. En kan ook een gevolg zijn van de aanpassing van het lichaam aan het gebruik van de plant. Dit kan dan in de meeste gevallen na enkele dagen vanzelf terug verdwijnen.

ADHD

adhdSint-janskruid bijwerkingen kunnen de symptomen van een ADHD aandoening erger maken. Hier wordt er vanuit gegaan dat het vooral de interactie met medicijnen tegen ADHD is, die deze effecten doet ontstaan. Ook heeft de plant een licht stimulerend effect. Dat zou er dus ook kunnen voor zorgen dat symptomen van ADHD erger worden. Het is dus niet aangeraden voor deze mensen om sint-janskruid te gaan gebruiken. Hoewel zij een hoger risico vormen op depressie en dus kunnen aangetrokken worden tot het gebruik van de plant, is dat geen goed alternatief.

Bipolaire stoornis en schizofrenie

De plant mag niet gebruikt worden bij mensen met een bipolaire stoornis. Het zou namelijk manieën kunnen uitlokken. Hetzelfde geldt voor mensen met schizofrenie. Mensen met schizofrenie die deze plant gebruiken kunnen psychotisch worden. Dit verschijnsel zal echter niet optreden bij mensen die geen geschiedenis hebben met psychoses of schizofrenie. Dus kan dus gezien worden als veilig op dat vlak voor alle andere mensen.

Wanneer je een operatie moet ondergaan is het goed om 2 tot 4 weken voor de operatie het supplement niet te gebruiken. Het kan onder andere de verdoving tegenwerken.

Gerelateerd:  Beste Kruiden voor de Menopauze

 


Related posts

Leave a Comment