Wat zijn de belangrijkste rhodiola bijwerkingen?

rhodiola bijwerkingen

Delen op:


Volg ons op:

Verlaag de kans op rhodiola bijwerkingen door het middel op de juiste manier te gebruiken

Het gebruik van de rhodiola plant wordt gezien als veilig. Dat betekent dat er weinig kans op rhodiola bijwerkingen zijn wanneer we ons houden aan de aanbevolen dosis die wordt aangegeven door de behandelende arts. Of wanneer men zich houdt aan de aanbevolen dosis die wordt weergegeven op het supplement dat we gebruiken.

Toch kan wanneer we te hoge dosissen gebruiken. Of wanneer dit wordt gecombineerd met andere stimulerende middelen, zorgen voor een verhoogde kans op rhodiola bijwerkingen.

Rhodiola bijwerkingen

De belangrijkste rhodiola bijwerkingen die kunnen optreden zijn:  • Angst
  • Rusteloosheid
  • Slapeloosheid
  • Misselijkheid
  • Verhoogde hartslag
  • Weinig speeksel / Droge mond

Deze rhodiola bijwerkingen treden hoofdzakelijk op wanneer we te hoge dosissen gebruiken. Dat wordt echter heel vaak gedaan. Omdat de plant enkele belangrijke eigenschappen heeft. Die maar al te vaak graag worden vermenigvuldigd.

Denk maar aan het verhogen van de concentratie en het strijden tegen vermoeidheid wanneer we moeten studeren. Of wanneer we een belangrijke taak dringend moeten afwerken. In dit geval kunnen we dubbele of zelfs drie keer de aanbevolen dosis nemen. Met de gedachte dat we dan beter zullen kunnen werken. Maar dat verhoogt natuurlijk sterk het risico op rhodiola bijwerkingen.

Gerelateerd:  Kruiden die het cortisol verlagen

slaapproblemen rhodiola bijwerkingen

Combineer niet met cafeïne en alcohol

Rhodiola bijwerkingen kunnen nog erger worden wanneer die worden gecombineerd met cafeïne of andere stimulerende middelen. Dan kan een snelle hartslag optreden. We kunnen zelfs te maken krijgen met hartkloppingen.

Ook alcohol wordt zeker niet aangeraden wanneer we dit middel gebruiken. Het kan namelijk het effect van de plant doen toenemen.Plots gaan trillen kan ook voorkomen wanneer we te hoge dosissen gebruiken. Dit is dan een gevolg van een sterke stijging van de bloedsuikerwaarden. Het is daarom beter om het supplement te gebruiken op een lege maag. Of zeker niet te combineren met suikerrijke dranken zoals frisdrank, of in combinatie met snoep.

koffie rhodiola bijwerkingen

Wanneer gebruiken we rhodiola het best?

Daarnaast is het ook zeker niet aangeraden om de plant te gebruiken wanneer we willen slapen. De plant heeft van nature een stimulerend effect. Dit effect kunnen we vergelijken met het effect van koffie. Al is het stimulerend effect minder krachtig dan koffie, toch blijft het langer aanhouden. We krijgen eerder een constant licht stimulerend effect. Terwijl koffie ons een boost geeft, en daarna snel terug afneemt.

Het best nemen we dus rhodiola ’s morgens of ’s middags. Om de kans op eventuele rhodiola bijwerkingen als slapeloosheid te vermijden.

Aanbevolen dosis

Er zijn niet meteen aanbevolen dosissen van rhodiola supplementen. Omdat de redenen voor het gebruik van de plant sterk kunnen verschillen. Sommige mensen gaan het eerder gebruiken als een preventief middel tegen vermoeidheid of depressie. In dit geval kunnen lage dosissen zoals 50 tot 100 mg reeds voldoende zijn.

Gerelateerd:  Wat zijn de Beste Kruiden Tegen Depressie

Wanneer we effectief vermoeidheid willen bestrijden kunnen we 400 tot 600 mg gebruiken. Hogere hoeveelheden worden niet aangewezen.

Depressie

Al worden die vaak wel gebruikt bij mensen met depressie. Dat kan natuurlijk zorgen voor rhodiola bijwerkingen als slaapproblemen, verhoogde hartslag…

Maar de plant heeft enkele zeer krachtige eigenschappen tegen depressie. Het zal namelijk de aanmaak van de neurotransmitter serotonine gaan stimuleren. Wat ervoor zorgt dat de symptomen van depressie gaan afnemen.

In geval van depressie kan een hogere dosis gebruikt worden. Dan moeten we natuurlijk wel rekening houden met de mogelijke rhodiola bijwerkingen. Die kans wordt bij hoge dosissen natuurlijk verdubbeld.

Schizofrenie en bipolaire stoornis

Wanneer we reeds andere medicijnen nemen, zoals medicijnen tegen psychose of bipolaire stoornis is het gebruik ervan in hoge doseringen zeker niet aan te raden! Omdat het stimulerend effect er net voor kan zorgen dat er terug een psychose opkomt of een manie ontstaat. Hoewel mensen met schizofrenie of bipolaire stoornis zeker en vast ook last kunnen hebben van een depressie. En dus in theorie wel kunnen geholpen worden door rhodiola te gebruiken. Toch is de kans op rhodiola bijwerkingen bij deze mensen nog hoger. Het is zeker niet aangeraden.

Men gaat er echter van uit dat we voldoende stimulerende en voldoende stresswerende effecten bekomen door dosissen van maximum 600 mg te gebruiken. Het is dus eigenlijk niet nodig om hogere dosissen dan dit te gaan gebruiken.

Dosis afhankelijk van concentratie werkzame stoffen

Al kan de dosis ook wel verschillen per merk. Rhodiola bevat een aantal werkzame stoffen, genaamd rosavines. Wanneer de concentratie aan rosavines lager is in een bepaald supplement. Dan kunnen we natuurlijk zonder problemen hogere dosissen dan 600 mg gebruiken.

Gerelateerd:  Voordelen van Rhodiola nader bekeken

Dat zal dan ook altijd vermeld staan op het supplement. Met daarbij een aanbevolen dosis. Die wordt dan beter niet overschreden. Het is niet aan te raden om hoge dosissen te gebruiken zonder de toestemming van een erkend geneesheer. Zeker wanneer het gaat om ernstige aandoeningen zoals depressie.

 

 

Delen op:


Volg ons op:

Tags: