Etherische Olie Eucalyptus Werking En Eigenschappen

eucalyptus etherische olie

Delen op:


Volg ons op:

Etherische olie van eucalyptus heeft tal van voordelen. Etherische olie is eigenlijk de specifiek geurende olie van de plant eucalyptus die wordt gehaald uit de planten. Dit gaat via een bepaald gevolgd schema in zijn werk zodat de olie de meest krachtige stoffen van de essentiële plant bevat. Het is dan ook daarom dat we vaak spreken van etherische olie van eucalyptus en essentiële olie van eucalyptus. Deze betekenen dus hetzelfde.

De etherische olie van eucalyptus heeft een aantal belangrijke wetenschappelijke effecten op ons lichaam. Het is zeker geen verrassing dat ze daarom bijna overal er wereld te krijgen is. We kunnen het bijvoorbeeld op onze borst aanbrengen om van een verkoudheid verlost te raken. Het wordt verwerkt in heel wat sprays voor de keel en kan gebruikt worden als mondwater, inhaler, als zeep en als tandpasta.

eucalyptus bladerenDe plant eucalyptus komt eigenlijk van Australië en werd daar al eeuwen gebruikt door de inheemse bevolking, de Aboriginals, omwille van zijn gunstige capaciteiten voor de gezondheid. De eucalyptus boom groeit nu ook in heel wat andere delen van de wereld. Namelijk in China, India en in sommige delen van Afrika en Europa.

De medische eigenschappen van de etherische olie van eucalyptus komen van de gedroogde bladeren. Die bladeren worden verpulverd en uiteindelijk in een sterk vloeibaar extract verwerkt. Daardoor bevatten ze alle belangrijke stoffen die in de plant aanwezig zijn. En kunnen we spreken van essentiële eucalyptus olie.

etherische olie eucalyptus

Belangrijkste voordelen van Etherische eucalyptus olie

  • Ontstekingsremmende werking op het lichaam
  • Sterk insectenwerend
  • Natuurlijke deodorant
  • Gaat spasmen tegen
  • Stimulerend voor het lichaam
  • Antibacterieel
  • Antisceptisch

Verkoudheden

De antivirale en antibacteriële eigenschappen van etherische olie van eucalyptus kent vooral zijn gebruiken in problemen met de ademhaling. Omdat het ontstekingsremmend, antiviraal en antibacterieel zal werken is het enorm krachtig bij het verwijderen van slijm en bacteriën in de longen.

Indien we last hebben van een verkoudheid kunnen we dus dankzij de etherische olie eucalyptus heel snel terug genieten van een optimale gezondheid.De meest effectieve manier om de essentiële olie van eucalyptus te gebruiken bij een verkoudheid is door de dampen in te ademen. Dit gebeurt via een verdamper en zal daardoor het slijm dat zich vasthecht in de longen, los gaan maken en de bacteriën in onze longen helpen bestrijden.

Gerelateerd:  Rozemarijn Etherische Olie Voordelen En Eigenschappen

Hoesten

Wanneer we vaak last hebben van hoest, is dat hoofdzakelijk door een te hoge hoeveelheid slijm in de longen. Die gaan ervoor zorgen dat we even moeten ophoesten zodat we terug vrij kunnen ademhalen.

De werking van de etherische olie van eucalyptus zal dus het slijm helpen losmaken en daardoor de frequentie van onze hoest sterk verlagen.

Hier kunnen we op dezelfde manier te werk gaan als bij het bestrijden van een verkoudheid. Door dus door middel van een verdamper de dampen van de olie in te ademen.

Al kunnen we ook een bepaalde hoeveelheid aanbrengen op onze borst. Dat zal er ook voor zorgen dat de longen terug vrij worden van overtollig slijm. En zal de hoest sterk doen verminderen.

Jeukende hoofdhuid

Een jeukende hoofdhuid is een veelvoorkomend probleem bij alle mensen. We hebben allemaal dode huidcellen op onze hoofdhuid liggen tussen de haren. Wanneer die daar te lang blijft liggen zal dat uiteindelijk zorgen voor jeuk.

Door de etherische olie van eucalyptus aan te brengen kunnen we deze problemen bestrijden. Daarnaast zullen de stoffen er ook voor zorgen dat de hoofdhuid minder droog wordt. Waardoor dode cellen makkelijker kunnen verwijderd worden.

Een goede tip is door water te mengen met 4 soeplepels appelazijn en daar dan 100 druppels eucalyptus olie aan toe te voegen. Dit mengsel brengen we dan aan op onze hoofdhuid. We kunnen echter ook een andere soort azijn gebruiken.

Luizen luizen eucalyptus olie

Hoewel we dit vooral zien bij jonge kinderen die op de één of andere manier, via school of via vriendjes geïnfecteerd worden met luizen. Toch kan de hoofdluis ook voorkomen bij volwassenen.

Het is echter niet zo dat luizen van het ene hoofd naar het andere kunnen springen of vliegen. Het zijn namelijk kleine krab-achtige insecten die helemaal niet kunnen springen of vliegen. We worden besmet door andere kledingstukken of stoffen te gebruiken waarmee anderen in contact zijn gekomen. We denken dan vooral aan een muts, een hoed, een pet, een handdoek, maar ook een jas of andere kledingstukken waar toevallig luizen of eitjes in gesukkeld zijn geraakt. Die kunnen zich dan op onze hoofdhuid gaan nestelen.

De etherische olie van eucalyptus bevat krachtige stoffen die werken als een natuurlijke insectenverdelger. Dus geldt dit ook voor luizen. Ook hier kunnen we de essentiële eucalyptus olie in combinatie met azijn aanbrengen op onze hoofdhuid. Maar we kunnen ook de pure olie gebruiken.

Gerelateerd:  Tea Tree Olie Voordelen En Eigenschappen Voor Onze Gezondheid

Wanneer we deze etherische olie van eucalyptus gebruiken bij kinderen dienen we echter extra voorzichtig te zijn. De olie is zeer krachtig. Daarom kan elk contact met de ogen of mond voor problemen zorgen bij kinderen.

Koortsblaren en Herpes

Koortsblaren zijn pijnlijke blaasjes die we krijgen op onze lippen. Ze geven een branderig gevoel rond de mond en zeer irritant zijn. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat het gebruiken van eucalyptus olie zeer krachtig kan zijn tegen herpes virus. Het virus die de koortsblaren doet ontstaan. (bron)

In dit geval kunnen we een klein druppeltje etherische eucalyptus olie aanbrengen op de plaats waar de koortsblaar zich bevindt. In combinatie met olijfolie of kokosolie. Dit proces kunnen we tot 4 keer per dag herhalen. Het zal onder andere herstel versnellen. En de pijn zeer snel wegnemen.

Koorts

Door middel van zijn krachtige ontstekingsremmende werking is de essentiële eucalyptus olie in staat om de stijgende lichaamstemperatuur te verlagen. Verder zal ze er ook voor zorgen dat de bloedvaten wijder worden. Dit is zeker belangrijk wanneer we de temperatuur willen verlagen.

We kunnen bijvoorbeeld enkele druppels etherische eucalyptus olie op een waslapje aanbrengen. Dit dan mengen met een beetje koud water. En op onze armen en voeten aanbrengen. Binnen enkele minuten zal de temperatuur van het lichaam gaan dalen.

Diabetes

diabetes eucalyptus olie

Ook voor mensen met diabetes is er goed nieuws wanneer men etherische eucalyptus olie wilt gaan gebruiken. We kunnen namelijk met behulp van etherische olie van eucalyptus, de bloedsuiker gaan verlagen. Hoe het mechanisme precies in zijn werk gaat weet men niet. Maar wel heeft men aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken dit effect kunnen aantonen. (bron)

Na een behandeling van vier weken stelde men vast dat de bloedsuiker duidelijk lager was dan voorheen. Zoals we reeds hebben gezegd kan men niet aantonen hoe dit effect daadwerkelijk ontstaat. De verwijdende werking op de bloedvaten zou hier voor een deel een rol kunnen spelen. Want de meeste mensen die lijden aan diabetes hebben last van een minder vlotte bloedsomloop. Het verbeteren van de bloedsomloop zou hier dus aan de basis kunnen liggen van deze voordelen bij mensen met diabetes.

Slechte adem

We hebben allemaal wel eens last van een slechte adem. Dat is enorm irritant, zeker wanneer we voortdurend met mensen van op korte afstand moeten communiceren. Meestal zijn we er ons zelfs niet van bewust dat we last hebben van een slechte adem.

Gerelateerd:  Ylang Ylang Etherische Olie En Zijn Eigenschappen Voor De Gezondheid

Een slechte adem ontstaat door bacteriën die zich in de mond bevinden. Meestal is dat op de achterkant van de tong, maar dan kan ook op het tandvlees zijn of ontstaan door een tandontsteking zoals een abces.

Onderzoeken hebben gelukkig kunnen aantonen dat de etherische olie van eucalyptus een bepaald ingrediënt bevat, eucalyptol, waarvan ze hebben kunnen aantonen deze cineolen krachtige antiseptische eigenschappen bezitten. Dit zou er dus voor zorgen dat de bacteriën worden uitgeroeid die zorgen voor de slechte adem.

eucalyptus olie

Het is dan ook om deze reden dat we heel vaak eucalyptus als ingrediënt terugvinden in mondwater en in tandpasta. Al is het natuurlijk beter dat we ons eigen mondwater samenstellen. Doordat de meeste mondwaters alcohol bevatten. Of een andere stof bevatten die onze mond gaat uitdrogen. Waardoor kort nadien de bacteriën terug vrij spel hebben om zich te vermenigvuldigen.

Een goede tip is om bijvoorbeeld 1 glas water te nemen met daarin 10 tot 25 druppels etherische eucalyptus olie. En daar dan de mond uiteindelijk mee spoelen gedurende 3 minuten voor een optimaal resultaat.

Pijnlijke gewrichten en artrose

Het grote voordeel bij de etherische olie van eucalyptus is dat die zowel ontstekingsremmend als pijnstillend zal werken op het lichaam. Dat zal ervoor zorgen dat het de ontstekingen die gepaard gaan met artrose zal helpen bestrijden. Maar dat het automatisch ook de pijn zal helpen verzachten.

Een bekend onderzoek uit 2013 kon namelijk aantonen dat het gebruik van essentiële eucalyptus olie de pijn kon verzachten bij patiënten die net een knieprothese hadden ontvangen. Het zorgde er echter niet alleen voor dat de pijn ging afnemen. Ook de bloeddruk ging dalen.

Spierpijn

De pijnstillende capaciteiten van de essentiële olie van de eucalyptus kunnen ook helpen wanneer we te maken hebben met spierpijn. Doordat de bloedvaten wijder worden bij het gebruik van deze olie zal de bloedsomloop gestimuleerd worden en zullen de spieren beter gevoed worden met bloed.

Verstopte of geblokkeerde neus

Wanneer we last hebben van een verstopte of geblokkeerde neus dan is de beste manier om snel verlossing te krijgen, het inademen van eucalyptus dampen. We kunnen daarvoor een kleine kom met warm water vullen. Liefst gebruiken we daarvoor kokend water. We voegen enkele druppels etherische olie van eucalyptus toe. En daarna ademen we de dampen via onze neus in. Dat zal ervoor zorgen dat de symptomen zeer snel afnemen.

etherische olie eucalyptus kopen

Bijwerkingen

Wanneer we bepaalde medicijnen tegen hoge bloeddruk of diabetes nemen dienen we echter rekening te houden met het bloeddrukverlagend en bloedsuiker verlagend effect van de etherische eucalyptus olie.

Etherische eucalyptus olie Kopen

We kunnen etherische eucalyptus olie kopen in de meeste apotheken en natuurwinkels. Die is ook online te krijgen voor € 8.95.

Delen op:


Volg ons op: