Beste Kruiden tegen Menstruatiepijn En PMS

Kruiden tegen Menstruatiepijn en PMS

Delen op:


Volg ons op:

Menstruatiepijn of PMS premenstrueel syndroom komt bij praktisch alle vrouwen regelmatig voor. Dit kan gaan van buikkrampen tot zelfs depressie. Gelukkig kunnen we kruiden tegen menstruatiepijn en pms gaan gebruiken die deze symptomen kunnen verzachten.

Deze kruiden tegen menstruatiepijn en pms zullen dan problemen zoals buikkrampen helpen verminderen. Ook wanneer er veel bloedverlies optreedt of de menstruatie te pijnlijk wordt, kunnen deze kruiden tegen menstruatiepijn en pms een oplossing bieden.

Wat veroorzaakt pijnlijke menstruatie?

vrouwHoewel praktisch elke vrouw er ooit, of meerdere keren in hun leven mee te maken krijgen, toch zijn er weinig mensen die echt weten waar de menstruatiekrampen uiteindelijk vandaan komen.

Het is dus belangrijk, vooraleer we kruiden tegen menstruatieproblemen gebruiken, dat we toch begrijpen waar deze pijnlijke menstruatie vandaan komt.

Elke maand zal de baarmoeder zich voorbereiden voor zwangerschap. Wanneer geen bevruchting ontstaat is de buitenlijn die zich heeft opgebouwd in de baarmoeder gedurende de maand, niet langer nodig. Dus wordt die afgevoerd via de vagina.

De menstruatiekrampen ontstaan dus als gevolg van de samentrekkingen in de baarmoeder. Wanneer de baarmoeder te sterk gaat samentrekken dan kan dit uiteindelijk duwen tegen de bijliggende bloedvaten. Het kan daarom op die manier de hoeveelheid zuurstof naar de spierweefsels in de baarmoeder blokkeren. Dat zorgt er dan voor dat we pijn zullen ervaren.

vrouw hoofdpijn migraineNiet alle vrouwen ervaren dezelfde soort pijn. Sommige vrouwen kunnen intense pijn ervaren. Terwijl andere vrouwen dat nauwelijks zullen merken.

Wanneer we plots ernstige pijn merken, en dit blijft aanhouden. Dan kunnen onderliggende aandoeningen zoals cysten op de baarmoeder, infecties van de eileiders of baarmoeder, een verkeerde balans tussen de hormonen, schildklierproblemen zijn daar enkele voorbeelden van. Het doet geen kwaad om indien dit blijft aanhouden, een arts te verwittigen om even alles te controleren.

Hoewel kruiden tegen menstruatiepijn heel goed kunnen helpen, toch begint het hier bij ons dieet. Het is daarom van belang dat we proberen te vermijden om voedingsmiddelen te gaan eten die ontstekingen helpen bevorderen.

Voorbeelden daarvan zijn voedingsmiddelen die veel snelle suikers bevatten, of veel ongezonde vetten bevatten. Dat zijn dan bijvoorbeeld frisdrank, snoep, koekjes en alle soorten fastfood.

Omega 3

omega 3 zalm Naast de kruiden tegen menstruatiepijn is omega 3 een belangrijke voedingsstof die ervoor zal zorgen dat we ontstekingen zullen bestrijden. Doordat omega 3 ook het bloed zal verdunnen krijgen we automatisch een verbeterde bloedtoevoer naar de baarmoeder toe.

Gerelateerd:  Wat Is De Werking Van GABA En Wat Is Het?

Waar we hier echter wel rekening mee moeten houden is dat wanneer we last hebben van sterke bloedingen tijdens de menstruatie, beter niet al teveel omega 3 gebruiken. Omdat het dus bloedverdunnend werkt en daardoor ook kan zorgen voor hogere hoeveelheden bloedverlies.

Die verbeterde bloedtoevoer naar de baarmoeder zal ervoor zorgen dat we minder pijn ervaren tijdens de menstruatie. De pijn zal ook zachter worden wanneer de baarmoeder gaat samentrekken.

In een wetenschappelijk onderzoek werden aan 184 vrouwen, omega 3 toegediend in de vorm van een supplement. De dosis was 2.000 mg per dag. Het resultaat van dit onderzoek wees uit dat de psychologische symptomen van PMS verminderen. Dat gaat dan vooral om depressie, angst, concentratieverlies en schommelingen in de gemoedstoestand. Andere belangrijke symptomen van PMS zoals hoofdpijn, gevoeligheid van de borsten, krampen en opgeblazen buik namen ook af. (1)

chia in yoghurt omega 3

Omega 3 kunnen we vinden in chiazaden, lijnzaden en in alle soorten vette vis zoals zalm, makreel en tonijn. Maar ook in zeevruchten zoals oesters, garnalen, krab en kreeft. Voor de vrouwen die weinig vis eten is het dus absoluut noodzakelijk om regelmatig chia of lijnzaad te gebruiken. Chiazaad is het makkelijkst te gebruiken omdat het smaakloos is. Die kunnen we toevoegen aan yoghurt, soep of aan een smoothie. We wachten enkele minuten tot ze kunnen opzwellen met vocht. Daarna kunnen we het mengsel opdrinken. We kunnen ook een supplement gebruiken met omega 3.

Ginkgo

ginkgo tegen menstruatiepijn De menstruatie gaat vaak gepaard met een aantal symptomen die invloed hebben op het geheugen en op onze bloedcirculatie. Ginkgo is een sterk kruid om deze problemen aan te pakken. Maar omdat de plant zo’n krachtige eigenschappen heeft, zijn er nog een groot aantal andere klachten die kunnen worden bestreden door gebruik te maken van de ginkgo biloba plant. (2)

Ginkgo kan worden gebruikt wanneer we problemen hebben met het vasthouden van vocht. Verder heeft het kruid ook bloedverdunnende eigenschappen. Dat heeft een positieve invloed op onze bloedcirculatie.

Voor onze hersenen zien we dat de plant een stimulerend effect zal hebben. De verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen zal de cellen beter en sneller kunnen voeden met zuurstof. Waardoor het cognitief functioneren sterk gaat verbeteren. Een verbeterde concentratie is hier een direct gevolg van alsook een verhoogde energie. We hebben meer zin om iets te ondernemen.

Gerelateerd:  Voordelen van het gebruik van Lijnzaad en Lijnzaadolie

De stress neemt toe wanneer we te maken hebben met menstruatiepijn als gevolg van PMS. Tijdens en voor de menstruatie heeft elke vrouw te kampen met een verhoogde hoeveelheid stress in het lichaam. Ginkgo kan helpen om die stress aan te pakken.

Het zal onder meer stresshormonen zoals cortisol en prolactine helpen verlagen. Dat heeft een aantal gunstige effecten op onze geest en op onze gevoelens. En kan op die manier serotonine en dopamine doen verhogen. Dat heeft vooral een gunstige invloed op onze stemming. (3)

Vrouwen die te maken hebben met stemmingswisselingen of depressie kunnen met het supplement dus goed worden geholpen.

Valeriaan

valeriaan-menstruatieproblemen

Valeriaan wordt gezien als een kalmerend en ontspannend middel. Het zal helpen bij mensen die slaapproblemen hebben of last hebben van stress of angst. Het is ook een van de betere kruiden tegen menstruatiepijn omdat het een licht verdovende werking heeft. Dit zal krampen en andere problemen kunnen helpen verzachten.

De plant valeriaan heeft een licht kalmerend en verdovend effect op de baarmoeder. Waaruit  de meeste krampen uiteindelijk gaan ontstaan. Op dat vlak is ze dus duidelijk zeer effectief.

Ook zullen vrouwen die tijdens de menstruatie last hebben van spanningen en nogal kort van stof worden, hier steevast mee geholpen worden dankzij het kalmerend effect op de geest.

Een zeer geschikt kruid voor verscheidene vrouwenproblemen die gepaard gaan met PMS, menstruatie, menopauze of hormonale disbalans. We zien een verbeterd emotioneel en fysiek functioneren. Met het bestrijden van psychische en fysieke symptomen van PMS. (4)

Het supplement kan gebruikt worden als alternatief tegen slaapmedicatie of om te ontspannen. Het zal daarbij geen slaperige gevoelens doen ontstaan bij het gebruik een aanbevolen dosis uit het supplement.

Paardenbloem

paardenbloem menstruatiepijn De paardenbloem is één van de meest krachtige vochtafdrijvende middelen die we kunnen vinden. Het zal op die manier helpen om overtollig vocht vrij te geven en op die manier een opgeblazen buik helpen voorkomen.

Doordat de plant de nieren en de lever zal stimuleren krijgen we een reinigend effect op onze nieren en onze lever. Waardoor sneller afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Dit heeft een positief effect op het ganse lichaam. (5)

Gebruikt oestrogeen kan sneller afgevoerd worden via de lever dankzij deze reinigende werking. Een volgend voordeel is dat we belangrijke vitamines en mineralen als geschenk krijgen. Zo bevatten paardenbloemen vitamine A, Vitamine C, IJzer, calcium en kalium.

Gerelateerd:  Wat zijn de Symptomen en Oorzaken van een Blaasontsteking?

Het supplement is niet meteen geschikt om te gebruiken tegen pijn maar heeft wel een zeer reinigend effect op de lever, de nieren en de blaas. Daarmee zal het de kans op menstruatiepijn wel sterk doen afnemen.

Dong Quai

dong quai menstruatiepijn Dong Quai kan worden gezien als één van de meeste complete kruiden tegen menstruatiepijn en PMS. Juist omdat het bijna alle symptomen van de menstruatiepijn of PMS zal behandelen.

Ook is Dong Quai een belangrijk kruid om te gebruiken bij vrouwen in de menopauze.

De werking van de plant is sterk vochtafdrijvend. Dat zal er helpen voor zorgen dat we minder te maken krijgen met buikkrampen en zal het opgeblazen gevoel ook doen afnemen. Het stimulerend effect op de bloedcirculatie speelt ook een zeer belangrijke rol in het verminderen van de ontstane krampen. (6) De spieren in de baarmoeder kunnen makkelijker ontspannen en zullen minder sterk samentrekken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft kunnen aantonen dat ongeveer 4 op 10 vrouwen met ernstige buikkrampen tijdens de menstruatie, geen pijnstillers meer hoefden te nemen om de symptomen te onderdrukken. Ook vrouwen die te maken hadden met een onregelmatige menstruatiecyclus troffen duidelijke verbeteringen aan. Dit heeft dan weer vooral te maken met het balancerend effect op de hormonen door dong quai. (7)

vrouw alleen

Daarnaast werkt het als een kalmerend middel en heeft dit een gunstige invloed op onze emoties en onze gemoedstoestand.

Dit supplement mag echter niet gebruikt worden wanneer we veel bloedverlies hebben tijdens de menstruatie. Omdat de plant bloedverdunnende eigenschappen heeft.

Magnesium

zonnebloempitten vogel

Magnesium zal helpen om de symptomen van PMS te behandelen. We hebben het dan vooral over migraine of hoofdpijn , die ontstaan als gevolg van de menstruatie. Magnesium kan gezien worden als een soort vergeten mineraal. Heel wat mensen spreken over calcium, maar weinigen over magnesium. Dit mineraal speelt een grote rol bij het samentrekken en ontspannen van de spieren. Ze helpen bij het omzetten van voeding naar energie en zullen om die reden vermoeidheid helpen bestrijden.

Ook magnesium zal helpen om andere symptomen van PMS te bestrijden. Zo zien we gunstige effecten tegen depressie en stemmingswisselingen. Mensen met een gebrek aan dit belangrijke mineraal, hebben een grotere kans op depressie (8)(9).

Voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten zijn:

  • Amandelen
  • Sesamzaad
  • Zonnebloempitten
  • Cashewnoten
  • Lijnzaad
  • Broccoli
  • Tofu
  • Pompoenpitten
  • Bananen

Er kan ook een supplement gebruikt worden met magnesium.

Algemene Referentie:

https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome

Delen op:


Volg ons op: