Werking van Maca tijdens menopauze

maca menopauze

De werking van maca tijdens menopauze kan wel eens enorm voordelig zijn. Zeker wanneer we te maken hebben met bepaalde bekende effecten van de menopauze. Heel wat vrouwen zullen oestrogel gebruiken. Dat biedt een reeks voordelen. Zoals het behouden van gezonde oestrogeenwaarden. Maar gaat dan wel gepaard met bepaalde neveneffecten zoals overgewicht bijvoorbeeld.

Bij gebruik van maca tijdens menopauze hebben we niet met dit probleem te maken. Om nog verder te gaan. Maca heeft weinig tot geen bijwerkingen bij vrouwen tijdens de overgang of menopauze. Om die reden is het een zeer vaak gebruikt natuurlijk middel. Om deze veranderingen in het lichaam op een natuurlijke manier aan te pakken.

maca tijdens menopauze

Maca ofwel Lepidium meyenii lijkt een beetje op een radijs. Ze behoort ook tot dezelfde groep voedingsmiddelen. Namelijk de kruisbloemige groenten. We vinden de plant terug in het Andes gebergte. De plant kan op zeer grote hoogtes groeien.

Ze werd oorspronkelijk gebruikt door de plaatselijke Indiaanse bevolking. Tegenwoordig wordt maca voor vrouwen vooral gebruikt tijdens de menopauze, bij problemen met de vruchtbaarheid, problemen met het libido of bij depressie.

Vrouwen hebben enorm veel voordeel bij het gebruiken van maca tijdens menopauze. Jammer genoeg moeten we stellen dat het meeste onderzoek naar de plant gedaan werd op mannen. Omdat ook bij mannen enorm veel voordelen te vinden zijn bij het gebruik van deze plant.

Denk maar aan

 • Behandelen van erectieproblemen
 • Laag libido behandelen
 • Vergrote prostaat verkleinen
 • Risico op prostaatkanker verkleinen
 • Haaruitval
 • Onvruchtbaarheid
 • Laag testosteron

Toch kunnen we een even groot gamma aan voordelen beschrijven voor vrouwen.

Gerelateerd:  Wat zijn de Voordelen van Maca?

Zo zal maca bij vrouwen;

 • Risico op depressie verkleinen
 • Menstruatiecyclus helpen regelen
 • Symptomen van PMS verminderen
 • Libido verhogen bij vrouwen
 • Vruchtbaarheid verbeteren
 • Aanmaak van oestrogeen bevorderen
 • Gemoedstoestand verbeteren
 • Opvliegers

Hoe helpt maca tijdens menopauze?

Vrouwen zullen tijdens de menopauze minder oestrogeen aanmaken. Deze vermindering aan vrouwelijk hormoon zal ervoor zorgen dat het lichaam niet altijd dezelfde temperatuur kan behouden.

We kunnen het vergelijken met een thermometer. Wanneer schommelingen optreden in het oestrogeengehalte. Dan zullen automatisch ook schommelingen in de temperatuur van het lichaam optreden. Wanneer dit gebeurt krijgen we te maken met opvliegers.

‘s Nachts kunnen we problemen ondervinden om te slapen. We kunnen last krijgen van nachtzweten. En daardoor moeilijker terug de slaap kunnen vatten. Het spreekt voor zich dat wanneer we slecht gaan slapen. We ook overdag vermoeid worden. En dat is merkbaar aan hoe we ons voelen.

Door deze symptomen te bestrijden kunnen we een verbeterde nachtrust teweegbrengen. Minder last hebben van een schommelende temperatuur. Zullen we ook een verbeterde gemoedstoestand ervaren. En voelen ons dus een stuk beter.

Oestrogeen

De plant zal de natuurlijke aanmaak van oestrogeen helpen stimuleren. En zal daarbij ook slechte oestrogenen die we krijgen via de voeding en via de omgeving, helpen afvoeren. Dit gebeurt via onze lever.

De stof die hiervoor grotendeels verantwoordelijk is heet diindolylmethaan. Dit effect kunnen we ook bekomen wanneer we een DIM supplement kopen.

Echter krijgen we bij het gebruiken van een DIM supplement de synthetische versie van deze stof. Terwijl we door maca te gebruiken toch volledig natuurlijk blijven.

Gerelateerd:  Beste Kruiden Tijdens de Menopauze

Nog een ander belangrijk aspect van deze plant is dat ze werkt als een adaptogeen. Adaptogenen zullen de effecten van stress bestrijden.

Tijdens de menopauze hebben we automatisch een verhoogde gevoeligheid voor stress. We voelen ons niet 100% en dat heeft zijn effect op onze hormonen en op ons lichaam.

Door deze twee belangrijke factoren aan te pakken krijgen we een sterk verbeterde levenskwaliteit tijdens de menopauze.

Waar maca tijdens menopauze niet voor kan worden gebruikt

We kunnen maca zien als een ware superfood. Die belangrijke symptomen van de menopauze kan helpen onderdrukken. Zonder daarvoor gebruik te maken van hormoon vervangingstherapie. En zonder te maken te krijgen met eventuele bijwerkingen van deze behandelingen.

Waar we maca echter niet kunnen voor gebruiken is voor het bestrijden van osteoporose. Daarvoor zijn twee andere stoffen van belang. Eerst en vooral hebben we calcium. Die de sterkte van de botten zal helpen bepalen.

Maar nog meer van belang hier is vitamine D. Vitamine D zal er voor zorgen dat we calcium beter kunnen opnemen in het lichaam. Zonder de nodige hoeveelheid vitamine D, kan calcium niet worden opgenomen in het lichaam.

vitamine D zon

Wanneer we dus bescherming willen tegen osteoporose is het aangeraden om een vitamine D supplement te gebruiken. Hoewel een vitamine D supplement in de zomer kan vermeden worden door voldoende in de zon te verblijven. En door voldoende vitamine D voeding te eten. Toch hebben heel wat oudere dames te kampen met een moeilijke aanmaak van vitamine D via de huid.

 Besluit

Maca tijdens menopauze zal helpen om de natuurlijke aanmaak van oestrogeen te verbeteren. Daardoor krijgen we een verbeterde gemoedstoestand. Omdat we minder last hebben van opvliegers, temperatuurverschillen, nachtzweten en daardoor van een betere nachtrust kunnen genieten.

Gerelateerd:  Wat zijn de Symptomen en Oorzaken van een Blaasontsteking?

Bij bijna alle vrouwen tijdens de overgang heeft de plant ook een stimulerend effect op het libido. De oestrogeenverhogende werking zou ook helpen bij vrouwen die last hebben van een droge vagina. Door de verhoogde aanmaak van oestrogenen wordt de vagina terug op een natuurlijke manier bevochtigd.

Dit verbetert dan ook weer de zin om te vrijen. De verbeterde gemoedstoestand biedt ook bescherming tegen depressie. Waardoor we op een natuurlijke manier ons beter kunnen voelen in een lichaam in verandering.

Gebruik van maca

Maca wordt op heel wat verschillende manieren gebruikt. Er is de mogelijkheid om een supplement te gebruiken. Mensen die een supplement gebruiken hebben meestal problemen met de smaak van de plant.

Omdat de smaak wat te vergelijken is met de smaak van pure aarde. Om die reden is het aangeraden ofwel een supplement te gebruiken. Ofwel de macapoeder in een smoothie te verwerken met andere kruiden of groenten.

Op die manier wordt de smaak een beetje aangepast door de smaak van de toegevoegde groenten of kruiden.

 


Related posts

Leave a Comment