Kan Maca Gebruikt Worden Tegen Haaruitval?

maca haaruitval

Kan Maca haaruitval stoppen?

maca haaruitvalSommige mensen beweren dat ze met maca haaruitval kunnen stoppen. Wij vonden dat een zeer interessante stelling. Om na te gaan of het klopte wat men zei, gingen we even dieper zoeken naar enig wetenschappelijk bewijs die dit zou kunnen ondersteunen.

Wanneer hebben we te maken met haaruitval?

Het verliezen van een honderdtal haartjes per dag is geen enkel probleem. We merken dat zelfs niet. Maar wanneer het merkbaar wordt, dan kunnen we wel eens te maken hebben met ernstige haaruitval.

 

Maca bij haaruitval zou een aantal oorzaken van haaruitval kunnen bestrijden. Dat heeft men recentelijk wetenschappelijk kunnen bewijzen. Al kunnen we meteen wel stellen dat dit niet bij iedereen het geval zal zijn.

Het verliezen van de haartjes op hoofdhuid hebben niet altijd dezelfde oorzaak. Voor sommige oorzaken kan maca haaruitval stoppen en verminderen. In bepaalde gevallen kan het de haren dikker maken. Terwijl het in andere gevallen helemaal niet gaat werken.

Welke mensen krijgen te maken met haaruitval?

Haaruitval heeft een aantal uitzonderlijke dingen gemeen. We kunnen haaruitval herleiden tot een aantal groepen mensen die telkens te maken hebben met een bepaald probleem. Dat probleem veroorzaakt dan de haaruitval.

  • Mannen die kaal worden. En gevoelig zijn aan DHT of dihydrotestosteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat we onze haren verliezen
  • Vrouwen die kaal worden en gevoelig zijn voor DHT
  • Stress die zorgt dat we onze haren verliezen
  • Belangrijke mineralentekorten
  • Belangrijke vitaminetekorten
Gerelateerd:  5 Supplementen Die Oestrogeen Blokkeren

Deze vijf factoren zijn verantwoordelijk voor meer dan 95% van de mensen die te maken krijgen met haarverlies.

Maca tegen haaruitval gebruiken

De plant maca bezit een groot aantal eigenschappen die het proces van haarverlies kunnen tegengaan. We hebben een enorme hoeveelheid vitamines, aminozuren, mineralen en fyto-hormonale stoffen die daarbij zullen helpen.

Mannen die te maken hebben met haaruitval hebben vaak last van een te hoog DHT of dihydrotestosteron. Dit hormoon heeft eigenlijk weinig met testosteron zelf te maken en wordt aangemaakt uit oestrogeen. Wanneer oestrogeen gaat toenemen kan dat ervoor zorgen dat we met haarverlies te maken krijgen.

Hoe maca haaruitval op die manier kan stoppen is door het DHT te blokkeren. Op die manier worden de hormonen beter in balans gebracht en krijgen mannen een verlaagde kans om met haaruitval te maken te krijgen.

Stress verlagen

stressNiet alleen door de hormonen in balans te brengen en daarmee het dihydrotestosteron te verlagen krijgen we een beschermend effect tegen haaruitval door maca te gebruiken.

Maca wordt ook gezien als een adaptogeen. Dat betekent dat het kruid de effecten van stress zal bestrijden. Het zal ook helpen om beter om te gaan met de stress die we ervaren. Stress is bij vrouwen dé koploper wanneer het gaat om haaruitval.

Ze kunnen er op elk moment van hun leven mee te maken krijgen. Wanneer ze beginnen met de anticonceptiepil, tijdens en na de zwangerschap, net voor de menstruatie, voor, tijdens en na de menopauze. Of wanneer ze onder stress gedurende een langere tijd. Al deze factoren zullen een bepaalde stress op het lichaam uitoefenen. En dat kan leiden tot het verliezen van de haren.

Gerelateerd:  Bestaan er Kruiden Tegen Haaruitval?

Hormonen in balans brengen

Maca staat dus ook bekend als een middel die onze hormonen in balans brengt. Wanneer we een te hoge omzetting hebben naar DHT kan dat bij mannen leiden tot kaalheid.

Dat kan ook bij vrouwen voorkomen maar is niet de grootste oorzaak bij vrouwen. Tijdens de menopauze echter, wanneer minder oestrogeen beschikbaar wordt. Kan die omzetting wel plots gaan toenemen. Of wanneer ze sterk onder stress staan. Wanneer de hormonen in balans gebracht worden kan de haaruitval stoppen.

We zien vooral bij vrouwen dat het haar gaat uitdunnen. Ook dan kan de sterke voedingswaarde van maca, en de balancerende effecten van de werkzame stoffen in de plant, helpen om de haren dikker te maken.

Enorme voedingswaarde

maca poederMaca bevat vitamines B en C. Daarnaast krijgen we zink en magnesium en een hele reeks antioxidanten. Wanneer we te maken hebben met een slecht voedingspatroon. Heel veel ongezonde voeding eten. Dan verhoogt het risico natuurlijk op ongezond haar. Deze extra toevoeging van vitamines en mineralen kan de haren een extra duwtje in de rug geven. En de balans terug herstellen.

Haaruitval bij mannen

We kunnen vaststellen dat mannen eerder problemen zullen ondervinden wanneer het oestrogeen gaat stijgen. Dit komt voor bij ouder wordende mannen. Wanneer dat oestrogeen gaat stijgen zien we ook een toename van het dihydrotestosteron of DHT. Wat dan op termijn leidt tot haarverlies.

Door maca tegen haaruitval te gebruiken kunnen we deze toename aan DHT terug in balans brengen.

Haaruitval bij vrouwen

Hoewel kaalheid bij vrouwen ook kan voorkomen, toch is het eerder zeer uitzonderlijk. Vrouwen zullen eerder te maken krijgen met periodes van ernstige haaruitval wanneer ze onder stress staan. De adaptogene werking van de plant maca kan hier ook een oplossing bieden door de negatieve effecten van stress te gaan onderdrukken.

Gerelateerd:  Wat zijn de Voordelen van Maca?

Het verdunnen van de haren bij ouder wordende vrouwen kan ook worden vermeden doordat maca een stimulerend effect heeft op keratine. Waardoor de haren sterker worden en de groei ervoor gestimuleerd wordt.

Gezonde prostaat

Niet alleen kunnen oudere mannen in aanraking komen met kaalheid. Ze kunnen ook te maken krijgen met een vergrote prostaat. Deze vergrote prostaat is ook een gevolg van de toename aan DHT of dihydrotestosteron in het lichaam.

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat rode maca in staat is om de vergrote prostaat te verkleinen.

Conclusie

Ik denk niet dat maca moet worden gezien als een wondermiddel tegen haaruitval. Hoewel de plant toch over enkele belangrijke eigenschappen bezit, die zowel bij mannen als bij vrouwen het verliezen van de haren kan tegengaan.

Heel wat mensen hebben haarverlies kunnen stoppen met zink, andere doen het met vitamine B, nog andere mensen doen het door stress te verlagen. Al deze factoren zitten verwerkt in maca. Door de enorme voedingswaarde van de plant, de stressverlagende effecten en door de balancerende effecten op onze hormonen.

Op dat vlak zou het maca supplement wel eens kunnen helpen om op een natuurlijke manier haaruitval tegen te gaan.


Related posts

Leave a Comment