Lavendel Etherische Olie Voordelen En Eigenschappen

lavendel etherische olie

De etherische lavendel olie heeft een kalmerende werking. De balancerende werking zal ervoor zorgen dat we dus beter kunnen ontspannen bij het gebruiken van deze olie. Met zijn specifieke geur en werking heeft lavendelolie zowel cosmetische als medicinale eigenschappen. Het wordt daarom gebruikt in heel wat verschillende producten gaande van crémes, zepen, gels, lotion, shampoo, kaarsen, luchtverfrissers en vele andere voorbeelden.

lavendel veld

Wat is etherische lavendel olie?

Lavandula angustifolia, ook bekend als lavendel, is een plant die het ganse jaar door groen blijft. ze wordt reeds meer dan tweeduizend jaar gebruikt om de etherische lavendel olie te maken.

Omdat lavendel pakweg overal kan groeien, vinden we de plant ook bijna overal ter wereld terug. De naam lavendel komt van het latijnse woord”lavare”, wat wassen of reinigen betekent. Dit kan makkelijk verklaard worden, omdat lavendel ook in die tijd heel vaak gebruikt werd om zichzelf te wassen, maar ook om kleding te wassen. En daarbij een frisse geur achterliet.

De geur van de etherische lavendel olie heeft een kalmerende werking. Deze kalmerende werking heeft zowel fysieke als emotionele effecten. Zo kan het makkelijk gebruikt worden wanneer we een kwetsuur hebben opgelopen, en we de pijn willen verzachten. Het kan ook gebruikt worden bij huidproblemen zoals psoriasis of acne. En het kan gebruikt worden in perioden waar we onder veel stress komen te staan.

De Egyptenaren gebruikten het onder meer om te mummificeren en om parfum te maken. Ook de Romeinen gebruikten het als een luchtverfrisser, maar ook om te baden en om te koken.

lavendelolie in bad

Voordelen van Lavendel olie in het kort

Wanneer we lavendel olie gebruiken voor medicinale doeleinden dan kunnen we er bijvoorbeeld bacteriën mee doden. We kunnen de etherische olie van lavendel ook gaan gebruiken om spierpijn te behandelen. Zelfs tegen winderigheid of tegen insectenbeten kan de etherische lavendelolie ingezet worden.

Gerelateerd:  Wat Zijn De Voordelen Van Cederhout Olie Voor Onze Gezondheid?

Ze wordt gebruikt in de aromatherapie als een mild verdovingsmiddel. Dit wordt dan vooral toegepast om de hersenen te ontspannen. Dat zal ook een invloed hebben op het cortisol. We kunnen namelijk vaststellen dat het cortisolgehalte gaat dalen wanneer lavendelolie gebruikt wordt. (1)

Mensen die te maken hebben met een verkeerde balans tussen de hormonen, al dan niet als gevolg van stress, kunnen hier ook van profiteren. Dit komt doordat lavendel aangetoond heeft te helpen bij het balanceren van de hormonen.

Het zenuwstelsel zal alle spanning kunnen loslaten en daardoor kunnen ook symptomen van depressie worden bestreden. De kalmerende en ontspannende effecten worden ook regelmatig toegepast bij mensen die slaapproblemen hebben.

Hoe wordt de essentiële lavendel olie gemaakt?

lavendel winkel

De kwaliteit van de lavendel etherische olie is sterk afhankelijk van de plaats waar die wordt gekweekt. De omstandigheden zoals het klimaat en de vochtigheid spelen hierbij een doorslaggevende rol.

Wanneer er bijvoorbeeld veel stikstof in de grond aanwezig is, dan kunnen ziektes sneller ontstaan bij de lavendelplant. Dit zal de kwaliteit van de bloemen alsook van de lavendel etherische olie sterk doen dalen.

De meeste lavendelsoorten dienen op een warme plaats te worden gekweekt. Ze kunnen meestal niet goed tegen een koude winter, dus dienen dan te worden verpot en binnen geplaatst. Wanneer ze binnen worden geplaatst dan dient er een goede aanvoer van verse lucht plaatsvinden.

Hoewel de planten toch tegen hevige regenval kunnen, toch moeten we ervoor zorgen dat er voldoende drainage kan plaatsvinden en dat de wortels niet in het water blijven staan gedurende een te lange periode. Droge en zonnige klimaten zijn geen probleem voor de lavendelplant. Omdat vochtige klimaten de vorming van schimmel zullen veroorzaken. Dat zal de kwaliteit van de lavendel etherische olie ook sterk doen dalen.

We kunnen dus vaststellen dat de beste lavendel etherische olie afkomstig zal zijn uit zonnige en droge klimaten met een zeer zachte winter. De grond dient makkelijk vocht door te laten en mag dus zeker niet te hard of uit klei bestaan.

lavendel in fles

Werking van lavendel etherische olie

Ontspannende werking

Zeker en vast de meest belangrijke werking van de lavendel etherische olie is het ontspannend effect. De geur alleen al zal ervoor zorgen dat we alle zorgen vergeten. Maar dit ontspannend effect trekt zich ook door naar het fysieke.

Gerelateerd:  Etherische Olie Eucalyptus Werking En Eigenschappen

Wanneer we bijvoorbeeld met spierpijn te maken krijgen kunnen we de lavendel etherische olie ook gaan gebruiken om de plek waar de pijn vasthoudt, te doen ontspannen.

Enkele onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de essentiële lavendelolie kan gebruikt worden bij slaapproblemen en bij angst of stress. (2)

In het verleden, ver vooraleer er chemische medicijnen bestonden, werd lavendelolie gebruikt om de mentale gezondheid te verbeteren. Nu zien we bijvoorbeeld dat de essentiële lavendelolie kan gebruikt worden bij rusteloosheid, slapeloosheid, angst en zelfs bij depressie. (3)

Gezondheid van de huid verbeteren

lavendel olie gezonde huid

De lavendel etherische olie heeft belangrijke antiseptische eigenschappen. Dit kan dus perfect uitgespeeld worden om de gezondheid van onze huid te verbeteren. In heel wat oude culturen werd lavendelolie toegevoegd aan baden. Dit zien we onder meer in het oude Perzië, Rome en Griekenland.

Vandaag de dag wordt lavendelolie nog steeds gebruikt in heel wat cosmetische producten. Wanneer we de etherische lavendelolie gebruiken in het bad, dan is het niet nodig om grote hoeveelheden te gebruiken. Twee tot vier druppels zijn reeds voldoende om van deze voordelen te kunnen genieten.

Spierpijn en gewrichtspijn behandelen

Zoals we reeds hebben vermeld kunnen we met het ontspannende effect zowel emotionele als fysieke verbetering opmerken aan het lichaam. Wanneer we dus te maken hebben met pijnlijke gewrichten of vermoeide en pijnlijke spieren kan de essentiële lavendel olie helpen om de pijn te verzachten.

Ironisch genoeg kunnen deze effecten zelfs bekomen worden door gewoon aan de olie te ruiken. We kunnen natuurlijk ook de lavendelolie aanbrengen op de plaats waar we de pijn ervaren, en deze plaats dan even licht in masseren. Om op die manier de pijn te verzachten.

Brandwonden en andere wonden genezen

lavendelveld essentiele olie lavendel

De etherische olie van lavendel kan ook gebruikt worden bij kleine wonden en zelfs bij brandwonden. Er zijn ook verbeteringen vastgesteld bij vormen van acne of psoriasis. Dit komt vooral door de ontstekingsremmende werking van de essentiële lavendelolie. Die zal bacteriën uit onze huid verwijderen en zal de kans voor eventuele nieuwe bacteriën om schade aan te richten bij wonden, sterk doen afnemen.

Gerelateerd:  Ylang Ylang Etherische Olie En Zijn Eigenschappen Voor De Gezondheid

Om die reden zullen wonden sneller gaan genezen. Het kan ook aangebracht worden op open wonden. Maar dan dienen we er wel voor te zorgen dat we de lavendel etherische olie wat gaan uitdunnen met eventueel kokosolie of olijfolie.

Rechtstreeks contact met pure lavendelolie kan de open wonde echter nog verder gaan irriteren en kan relatief pijnlijk zijn.

Insectenbeten behandelen

De ontstekingsremmende werking kan dus ook gebruikt worden om bijvoorbeeld insectenbeten te gaan behandelen. We zullen zien dat het herstel een stuk vlugger zal verlopen. Verder kunnen we effectief insecten op afstand houden met deze geur. Bijna alle insecten kunnen de geur totaal niet ruiken en zullen daardoor afstand houden.

Algemeen reinigingsproduct

Omdat lavendel niet alleen ontstekingsremmende maar ook antibacteriële eigenschappen bevat, kunnen we enkele druppels van de lavendel etherische olie gaan toevoegen aan onze kuisproducten. Dit zal eerst en vooral een frisse geur verspreiden, maar zal dus ook antibacterieel en desinfecterend gaan werken.

Ademhaling verbeteren

Niet alleen de geur is heel aangenaam om te ruiken. Ook zal onze neus en longen op een andere manier gaan profiteren. De ontstekingsremmende en antibacteriële effecten kunnen namelijk griep, verkoudheid, bronchitis of andere problemen met de ademhaling gaan verzachten.

Symptomen van PMS en Menopauze onderdrukken

We weten dat lavendelolie een aangename geur verspreidt. Deze geur is niet alleen aangenaam voor onze geursensoren maar ook voor ons zenuwstelsel. Wanneer we last hebben van stemmingswisselingen of slapeloosheid als gevolg van PMS of menopauze kunnen we deze positieve effecten van de etherische lavendelolie goed gaan gebruiken.

Daarnaast kunnen buikkrampen ook worden behandeld door op de plaats van de pijn lavendelolie aan te brengen en deze plaats licht in te masseren.

De gemoedstoestand bij vrouwen met symptomen van PMS of de menopauze gaat er ook sterk op vooruit wanneer deze lavendelolie gebruikt wordt.

Vlooien verwijderen

Wanneer onze kinderen last hebben van vlooien. Of wanneer één van onze huisdieren hier last van hebben, dan kan een uitstekende natuurlijke oplossing de lavendel essentiële olie betreffen. De olie kan worden aangelengd met water en op die manier worden aangebracht op de hoofdhuid van de kinderen of de vacht van onze huisdieren.

Het zal er niet alleen voor zorgen dat de vlooien worden gedood, maar ook de eieren van de vlooien zullen worden gedood. Een heel snelle en makkelijke oplossing dus tegen vlooien.

Lavendel etherische olie kopen

etherische olie lavendel

We kunnen de lavendel etherische olie via internet bestellen voor € 16.50


Related posts

Leave a Comment