Is maca goed voor de prostaat?


Maca is een plant afkomstig uit Peru. Ze wordt reeds eeuwen gebruikt omwille van zijn energie gevende functie. De plant bevat een reeks stoffen die het uithoudingsvermogen stimuleren. De levenslust verbeteren. En daarbij ook de hoeveelheid beschikbare energie verhogen.

Het werd voor het eerst gebruikt door de Inca’s. En ook geteeld door de Inca’s. Zij gebruikten het onder meer om het leger te versterken. En de soldaten meer energie te geven.

De belangrijkste capaciteit van de plant was dus reeds honderden jaren geleden al bekend.

Recente onderzoeken tonen ons echter dat er nog heel wat andere voordelen verbonden zijn aan het gebruik van de maca plant. Zo zou maca onder andere een gunstige invloed hebben op de prostaat.

Dat is dan weer goed nieuws voor oudere mannen die een hoger risico hebben op een vergrote prostaat. Of op de vorming van prostaatkanker. Waar toch ongeveer 1 op de 3 oudere mannen een hoog risico voor loopt.

maca prostaat

Wat we al wisten over maca

Vooraleer men kon ontdekken dat maca goed is voor onze prostaat konden we een reeks andere voordelen ontdekken. We wisten onder meer dat maca kan worden gebruikt om het libido te verhogen.

Verder zagen we ook dat het kruid een gunstige invloed heeft op mannen met erectieproblemen.

De balancerende werking van maca op onze hormonen is gunstig om de vruchtbaarheid te verbeteren. Dit is zowel bij mannen als bij vrouwen het geval. Daarnaast zien we zowel bij mannen als bij vrouwen dat het libido gaat toenemen. Hoewel men deze werking niet 100% kan identificeren. Want er is niet veel verandering te zien in de hoeveelheid testosteron bij gezonde mannen.

Gerelateerd:  Kan Maca Gebruikt Worden Tegen Haaruitval?

Mannen met een laag testosteron kunnen dan wel een verhoging van het testosteron gaan opmerken wanneer maca gebruikt wordt. Maar bij gezonde mannen is die verhoging niet of in zeer beperkte mate aanwezig. Toch gaat het libido ook bij deze gezonde mannen met een normaal testosteron gaan toenemen. Men zoekt het dan eerder in de richting van de krachtige antioxidanten in combinatie met de vele voedingsstoffen waaronder het mineraal zink, die het verhoogde libido dan zou moeten verklaren.

En de meest gekende werking van de plant is zijn energie verhogende werking.

Hoe ontstaat de werking van maca?

maca gezond

Maca zal de balans tussen de hormonen helpen herstellen. Deze werking rust op 2 principes. Eerst en vooral is de plant een adaptogeen. Dat wil zeggen dat de plant, de effecten van stress zal helpen bestrijden in het lichaam.

Verder behoort de plant tot de kruisbloemige groenten. Kruisbloemige groenten bevatten een bepaalde stof. Wanneer deze stof in het spijsverteringsstelsel terechtkomt, wordt ze omgezet naar diindolylmethaan. Diindolylmethaan heeft een stimulerende werking op onze lever. En zal de afvoer van schadelijke oestrogenen versnellen.

Verder bevat de plant ook hoge hoeveelheden zink. Zink is belangrijk voor het libido, de aanmaak van mannelijke hormonen, aanmaak van sperma, gezondheid en vruchtbaarheid van het sperma. Maar zink heeft ook een beschermend effect op de prostaat.

Vaststaat dat mannen met een vergrote prostaat of prostaatkanker, bijna altijd een te lage hoeveelheid zink in de prostaat hebben.

Daarnaast zou maca ook helpen om de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron ofwel DHT te verminderen. Dit is vooral belangrijk bij mannen die daar gevoelig voor zijn. Eén van de belangrijkste oorzaken voor kaalheid bij mannen is een te hoog DHT of een te hoge gevoeligheid voor DHT. Ook is DHT van groot belang voor de gezondheid van onze prostaat. Mannen met prostaatkanker hebben een relatief hogere hoeveelheid in het lichaam dan mannen zonder prostaatkanker.

Gerelateerd:  Saw Palmetto Werking en Bijwerkingen

Maca prostaat

maca poeder

Hoewel een ruime hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is over de effecten van maca op de gezondheid van de prostaat. Toch komt het grootste onderzoek uit Peru zelf.

De universiteit van Lima deed een zeer grondig onderzoek naar de effecten van maca op prostaat, sperma, vruchtbaarheid, testosteron en oestrogeen.

De resultaten van dit onderzoek zullen we hier bespreken. (link naar het onderzoek)

Samenvatting van het onderzoek

Men wist reeds dat kruisbloemige groenten een gunstig effect hebben op de prostaat. Omdat ze een daling weergeven in het aantal gevallen van prostaatkanker. Ook het risico op een vergrote prostaat zou afnemen.

Maca behoort tot de kruisbloemige groenten. En zou daardoor ook in aanmerking moeten komen om het beschermend effect op de prostaat te bewerkstelligen.

Men ging ratten controleren door hen maca toe te dienen. Er werden drie soorten toegediend. Rode, gele en zwarte.

Men kwam tot de vaststelling dat alleen de rode een beschermend effect had op de prostaat bij mannen.

Zo zag men een daling van het gewicht van de prostaat. En een beschermend effect tegen prostaatkanker wanneer rode maca gebruikt werd.

Bij gele maca zag men geen of weinig effect op de grootte van de prostaat. Wel werd een stijging van het testosteron vastgesteld bij het gebruik van de gele soort.

Rode maca had geen enkel effect op het mannelijk hormoon testosteron. Wel was er een daling van het vrouwelijk hormoon op te merken. Zonder daarvoor een stijging van het mannelijk hormoon te veroorzaken.

We kunnen dus stellen dat rode maca vooral zal zorgen voor een daling van de prostaat en een daling van het risico op prostaatkanker. Maar dat gele vooral verantwoordelijk is voor het stijgend effect van het libido en een verbetering van de erectie bij mannen met erectieproblemen of impotentie.

Gerelateerd:  Maca Werking en Bijwerkingen

Maca gebruik

De plant kan zowel gebruikt worden als poedervorm of in de vorm van een supplement. De meeste mensen die poeder gebruiken zullen dit dan mengen in een smoothie. Het eten van zuiver macapoeder wordt niet meteen aangeraden. Dit komt omdat er weinig mensen de smaak van de poeder lekker vinden.

Daarnaast is het nodig, om echt van de medicinale voordelen ten aanzien van de prostaat te kunnen genieten, dat we een relatief hoog gedoseerde hoeveelheid innemen. Via een supplement krijgen we automatisch een hogere hoeveelheid omdat de stoffen meer geconcentreerd zijn.

 


Related posts

Leave a Comment