Citroen Etherische Olie Voordelen En Eigenschappen

citroenolie etherische olie citroen

Delen op:


Volg ons op:

Citroen komt oorspronkelijk van Azië. De citroenboom is een kleine boom die steeds groen blijft. We kunnen zover teruggaan als 200 voor Christus, toen we de eerste citroenbomen tegenkwamen in het zuiden van Europa. Enkele honderden jaren geleden werd het ook geïntroduceerd in Amerika.

Citroenen en dus ook de etherische olie van citroen bevatten enorme hoeveelheden voedingsstoffen. Met belangrijke antioxidanten en vooral een hoge hoeveelheid vitamine C. We vinden zowaar een dubbele hoeveelheid vitamine C terug in de citroen, dan in de sinaasappel.

De citroenolie kan gebruikt worden voor tal van zaken. We kunnen het gebruiken tegen ziektes, we kunnen het aanbrengen op onze huid. En we kunnen de citroen etherische olie gebruiken om dingen te reinigen.De essentiële citroen olie bevat antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen. En kan daarom de gezondheid sterk verbeteren. Alsmede het immuunsysteem versterken.

In dit artikel gaan we het hebben over de belangrijkste voordelen van het gebruik van de essentiële olie van citroen.

essentiele citroen olie

Candida

Citroenolie kan helpen om schimmelinfecties te bestrijden. Dankzij zijn schimmelwerende werking kunnen we de schimmels van candida stevig aanpakken. Dit kan zowel gelden voor inwendige als orale candida.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de etherische citroenolie ervoor kan zorgen dat de groei van candida kan worden geblokkeerd. Dit gebeurt vooral door de hoge hoeveelheden terpenoïden die zich in de citroenolie bevinden. Zij zijn dus in staat om de groei van deze schimmels tegen te gaan.  (1)

Gerelateerd:  Ylang Ylang Etherische Olie En Zijn Eigenschappen Voor De Gezondheid


Natuurlijke luchtverfrisser

De citroen etherische olie heeft een zeer verfrissende geur. Het kan daarom zowel gebruikt worden binnenshuis als in het toilet om terug een frisse geur te verspreiden. Het is ook een ideaal middel om de geur van tabak weg te krijgen uit huis.

We kunnen dan bijvoorbeeld een glas water op de chauffage plaatsen, en daarin enkele druppels citroenolie laten druppelen. Dit zal binnen zeer korte tijd zorgen voor een verfrissende huiskamer.

Dit komt vooral omdat citroenolie de neiging heeft slechte geurtjes op te nemen en te neutraliseren.

Wonden behandelen

etherische citroen olie

De essentiële citroenolie is een ontsmettend middel. Dat betekent dat we er ook wonden mee kunnen genezen en behandelen. We moeten er echter wel rekening mee houden dat we dit beter niet doen op open wonden. Al kan het de genezing bevorderen en zal het zorgen voor een ontsmettend effect. Toch kan dit ernstig gaan branden in de open huid. Het is daarom zeker niet aangeraden om dit te gebruiken bij kleine kinderen. Wel kunnen we bij bijvoorbeeld brandwonden enkele druppels citroenolie vermengd met water aanbrengen op de wonde. En daardoor het genezingsproces versnellen.

Door het ontsmettend effect is de kans op infecties dan ook zeer klein.

Meubelen opblinken

De chemische bestanddelen die zich in de commerciële blinkmiddelen bevinden kunnen schade veroorzaken aan onze ogen en aan onze luchtwegen. Het gebruik van etherische citroenolie kan hier dus verandering in brengen. Verder zullen de meubelen op een natuurlijke manier op geblonken worden en zal het hout beter beschermd worden tegen krassen en vlekken.

Kleding goed laten ruiken

citroenolie kleding

Door een kleine hoeveelheid citroenolie toe te voegen aan het waspoeder kunnen we ervoor zorgen dat onze kleding heel lekker gaat ruiken naar citroenfris. Verder zijn alle ingrediënten ook volledig natuurlijk en zal er geen enkele schade aangericht worden aan de kleding. En een leuk geurtje als gevolg geven

Gerelateerd:  Wat Is De Werking Van Etherische Jasmijn Olie?

Ontvetten van het haar

Wanneer we last hebben van vet haar dan kan de essentiële olie van citroen helpen om het haar te ontvetten. Door het haar op een natuurlijke manier te ontvetten zullen we ook geen enkele schade aanrichten aan onze haren. Verder zal de hoofdhuid ook gevoed en gereinigd worden en hebben we minder last van jeuk aan de hoofdhuid.

Huid jong houden

Een ander belangrijk voordeel van het gebruiken van de citroen etherische olie is het tegenwerken van het verouderingsproces. De huid zal via de krachtige antioxidanten in de citroenolie beschermd worden tegen veroudering. De vorming van rimpels in het gezicht zullen wegblijven als gevolg van dit antioxidant effect. Omdat vrije radicalen schade kunnen teweegbrengen aan de cellen in de huid. Die zullen dan rimpels veroorzaken en de huid minder elastisch maken. Het gebruiken van citroenolie zal dit proces tegenhouden.

Misselijkheid

Misselijkheid komt zeker niet alleen voor bij zwangere dames. Andere vrouwen, maar ook mannen kunnen hiermee te maken krijgen. Wanneer we essentiële citroenolie gebruiken zullen we minder last hebben van misselijkheid.

Een onderzoek waarbij citroenolie gebruikt werd bij zwangere dames die last hadden van misselijkheid toonde aan dat bij de 100 deelneemsters, slechts een zeer kleine hoeveelheid van hen, nog steeds last had van misselijkheid. (2)

Afvallen

Citroen en dus ook de essentiële olie citroen kan helpen bij het afvallen. Dit komt doordat citroen ervoor zal zorgen dat we sneller vet gaan afbreken in het lichaam. Ook de hoeveelheid vitamine C speelt hier een rol. Daarnaast zal citroenolie ook helpen bij het onderdrukken van het hongergevoel.

Gerelateerd:  De Voordelen Van Oregano Olie

Onderzoeken hebben ook kunnen aantonen dat bij mensen en dieren, waarbij citroenolie gebruikt wordt, er een hogere hoeveelheid vet wordt verbrand dan bij andere mensen.

Stress

Stress kunnen we zeker een probleem van de laatste 20 jaar noemen. En dit is makkelijk te verklaren. We leven steeds in een sneller evoluerende maatschappij. Daarbij gaan beide partners uit werken en moet er nog steeds voldoende tijd overblijven voor het huishouden. Het spreekt voor zich dat dan weinig tijd overblijft om echt nog te genieten van onze vrije tijd. Mensen kunnen dus heel makkelijk te maken krijgen met stress.

Het gebruiken van etherische olie van citroen kan hierbij helpen om de stress te verlagen. Dit gebeurt vooral door het verlagen van het cortisolgehalte. Dat is echter niet alleen bij citroenolie het geval. We zien ook dat bij lavendelolie, rozemarijnolie en rozenolie het cortisol gaat dalen. (3)

Gemoedstoestand verbeteren

Aansluitend bij het verlagen van het cortisol krijgen we ook een verbetering van de gemoedstoestand. Dit kon via wetenschappelijke onderzoeken worden vastgesteld. Wanneer men ging ruiken aan citroenolie werden meet gelukshormonen vrijgegeven in de hersenen. Dit ging dan vooral over norepinephrine en endorfine. Maar ook dopamine ging licht gaan stijgen.

Citroenolie als natuurlijke pijnstiller

Citroenolie kan echter ook gebruikt worden als natuurlijke pijnstiller. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat wanneer citroenolie gebruikt werd, ratten minder last hadden van pijn in vergelijking met een andere groep ratten die geen essentiële olie van citroen gebruikten. (4)

Etherische Citroenolie kopen

citroenolie werking

Etherische olie van citroen kan worden gekocht in natuurwinkels of online besteld worden voor € 8.18

Delen op:


Volg ons op: