Kunnen we acne tegengaan met maca?

maca acne

maca acneMaca is een belangrijk kruid die kan helpen om onze hormonen in balans te brengen. De plant behoort tot de adaptogene kruiden. Dat betekent dat de plant het lichaam zal helpen omgaan met aanpassingen en veranderende omstandigheden. Het zal daarna de gevolgen daarna helpen corrigeren.

Een andere belangrijk feit is dat maca tot de kruisbloemige groenten behoort. Kruisbloemige groenten zijn bijvoorbeeld broccoli, spruiten, radijzen, bloemkool. En dus ook maca. Het doel van kruisbloemige groenten is de lever helpen om slechte ongezonde oestrogenen uit het lichaam te halen. Deze oestrogenen krijgen we langs alle kanten in ons lichaam. Denk maar aan de zovele cosmetische producten die we gebruiken. Maar ook de plastiek flessen die we gebruiken en waar we uit drinken.

Het milieu zelf bevat ook heel wat schadelijke oestrogenen. Dankzij de werkzame stof DIM, die we terugvinden in kruisbloemige groenten. Zijn we in staat deze slechte oestrogenen voor een groot deel uit ons lichaam te verbannen.

In dit artikel gaan we het dus hebben over de effecten van maca bij mensen die last hebben van acne.

In bepaalde gevallen kan maca tegen acne gebruikt worden. Wij zullen deze eens overlopen.

Maar eerst willen we wat meer vertellen over maca.

Wat is maca

Maca is een plant die we terugvinden in Peru. De plant bevat een reeks aan belangrijke mineralen en vitamines. Maar ook krachtige antioxidanten.

Deze antioxidanten zijn vooral alkaloïden en flavonoïden. Zij zijn dan ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de krachtige effecten van de plant.

Gerelateerd:  Wat zijn de Voordelen van Maca?

Acne

acne in gezichtAcne ontstaat hoofdzakelijk  wanneer de lever onvoldoende schadelijke stoffen kan afvoeren. Op die manier neemt de huid een deel van het werk van de lever over. En gaat op die manier schadelijke stoffen via onze huid afvoeren. Dit krijgen we dan te zien in de vorm van acne.

We kunnen dus stellen dat onze lever in nauw verband kan worden gebracht met acne.

Er zijn echter nog heel wat andere oorzaken die kunnen zorgen voor de vorming van acne. Denk maar een verandering van de hormonen in het lichaam. Dit kan vaak heel subtiel zijn. Zoals bij het veranderen van anticonceptiemiddel. Elke keer we te maken hebben met een verkeerde balans tussen vrouwelijk en mannelijk hormoon kunnen puistjes zich manifesteren op onze huid.

Dit is dan vooral in de nek, op de hoofdhuid of op de rug. We dienen ook te zorgen voor gezonde voeding. Zeker wanneer we gevoelig zijn. Daarbij is het belangrijk voldoende water te drinken. En weinig snelle suikers te nuttigen. Frisdrank en andere zoete dranken worden daarom beter vermeden.

Hebben we dan te maken met een slecht werkende lever wanneer we last hebben van acne?

Dat is niet noodzakelijk het geval. We kunnen ook te maken hebben met veranderingen in onze hormonenspiegel. Denk maar aan tieners die enorme hoeveelheden acne opstapelen.

De reden is hier niet dat de lever slecht werkt. Maar gewoon dat de lever zich nog onvoldoende kan aanpassen aan de veranderingen in de hormonenspiegel van het lichaam.

Wanneer we een verkeerde balans hebben tussen de hormonen kunnen we dus ook op latere leeftijd te maken krijgen met acne.

Gerelateerd:  Rode klaver werking en voordelen voor onze gezondheid

Onze voeding

macaAl kunnen andere factoren zoals een ongezond dieet, te vet dieet, veel fastfood, suikerrijke voeding. Ook allemaal bijdragen aan de vorming van acne.

Men heeft ontdekt dat suikerrijke voeding nog meer kan bijdragen aan acne dan bijvoorbeeld fastfood of vette voeding. Ook zou chocolade de acne kunnen erger maken.

Al bij al zal het hier vooral gaan om mensen die gevoelig zijn voor acne. Bepaalde mensen kunnen hierdoor totaal geen last ervaren. Terwijl anderen dan weer enorm veel problemen kunnen ondervinden.

Hormonenbalans

Een verkeerde balans tussen de hormonen is de grootste aanstoker voor alle vormen van acne. Wanneer we ook maar iets teveel mannelijk hormoon aanwezig hebben. Kan dit reeds aanleiding zijn tot de vorming van puistjes.

Omgekeerd kan ook echter. Omdat vrouwen tijdens de zwangerschap ook last kunnen hebben. Dit heeft dan te maken met een te hoog oestrogeen.

Daaruit kunnen we vaststellen dat hoge waarden mannelijk hormoon een risico vormen. Maar dat ook lage waarden mannelijk hormoon een risico vormen.

Vrouwen die veranderen van anticonceptiemiddel. Net beginnen met een anticonceptiemiddel. Of stoppen met het anticonceptiemiddel zijn hierdoor ook vatbaar voor deze vormen van acne.

Medicatie

Wanneer we medicijnen gebruiken die deze hormonenbalans verstoord. Zoals cortisone of zoals we reeds hebben vermeld, het anticonceptiemiddel. Dan kan de toestand ook erger worden. Hetzelfde geldt voor bepaalde neuroleptische of antipsychotische medicatie. En medicijnen tegen bipolaire stoornis zoals lithium.

Stress

Er zijn niet meteen onderzoeken die meteen de link kunnen leggen tussen acne en stress. Wel hebben we kunnen ontdekken dat stress de acnevorming erger kan maken.

Gerelateerd:  Maca Werking en Bijwerkingen

Hoewel we onrechtstreeks toch kunnen stellen dat stress, we hebben het hier dan wel over chronische stress. Toch kan worden in verband gebracht.

Wanneer we langdurig onder stress staan zullen we meer vrouwelijk hormoon ontwikkelen. Dit zorgt voor een verkeerde balans tussen testosteron en oestrogeen. We krijgen ook een verminderde werking van de lever en slaan sneller vet op. Dit kan uiteindelijk toch leiden tot de vorming van acne.

Hoe helpt maca tegen acne?

acne op rugMaca zal de gezonde balans van de hormonen ondersteunen. Het zal er dus voor zorgen dat we onze mannelijke en vrouwelijke hormonen terug in balans kunnen brengen. Dit is meteen de grootste oorzaak voor de vorming van acne.

We kunnen dus maca tegen acne gebruiken wanneer we onder stress staan en wanneer we merken dat we een verkeerde balans tussen de hormonen hebben.

Indicaties hiervoor zijn:

  • Gebruik van anticonceptiemiddel
  • Problemen met menstruatie
  • Laag libido
  • Overbeharing (bij vrouwen)
  • Erectieproblemen
  • Overgewicht
  • Stress
  • Oververmoeidheid
  • Slechte nachtrust

In al deze gevallen kan maca een grote rol spelen. Verder kunnen we proberen om ons voedingspatroon te veranderen.

Waarbij we bijvoorbeeld minder frisdrank en andere zoete voedingsmiddelen gaan gebruiken. Denk maar aan snoep, chips, koekjes, gebak en andere voeding met heel veel koolhydraten.

Gebruik

Maca kan zowel worden gebruikt als poeder of het kan gebruikt worden als supplement. Er is weinig verschil. Alleen is het voor veel mensen makkelijker om een supplement te gebruiken. Het poeder heeft een speciale smaak. Omdat ze te vergelijken is met de smaak van aarde. Om die reden gaan mensen vaker over naar een supplement.


Related posts

Leave a Comment